arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

RESTITUIREA CONTRIBUȚIEI LA PENSIE DIN GERMANIA

Românii care părăsesc Germania înainte de vârsta de pensionare își pot recupera contribuțiile la sistemul german de pensii. Dreptul la restuituirea banilor este însă condiționat de mai mulți factori.

Actualmente, contribuția la pensie este de 18,6% din salariul brut, adică din salariul înainte de impozitare. Angajații nu suportă singuri această contribuție, jumătate din sumă este plătită de angajatori. Românii care lucrează în Germania contribuie inevitabil la sistemul public de pensii din această țară. Dar ce se întâmplă cu acești bani dacă decideți să plecați definitiv din Germania? În anumite circumstanțe, este posibil să solicitați sistemului de pensii de stat german să vă ramburseze contribuțiile. În cele ce urmează, vă vom arăta dacă puteți obține o restituire a contribuției la pensia germană și cum să faceți această solicitare.

CINE ESTE ELIGIBIL PENTRU RESTITUIREA CONTRIBUȚIEI LA PENSIE?

Mulți români părăsesc Germania înainte de a atinge vârsta de pensionare și pierd astfel contribuțiile pe care le-au plătit în cadrul sistemului german de pensii. Unii nu sunt conștienți că au dreptul la restituirea acestor contribuții la pensia germană, în anumite condiții.

 Acestea depind de:

  • Naţionalitate
  • Durata angajării în Germania
  • Locul actual de reședință


Cetățenii germani și cei ai altor țări din UE, inclusiv românii, pot solicita restituirea contribuțiilor la pensie din Germania după ce au atins vârsta de pensionare. Dacă ați plătit contribuții timp de cel puțin 5 ani, nu veți fi eligibil pentru restituire. În schimb, veți putea solicita și primi o pensie lunară la momentul pensionării din Germania.

Mai multe informații despre pensionarea în Germania în 2024, puteți citi aici.

CÂȚI BANI VEȚI PRIMI?

Veți primi o restituire pentru toate plățile efectuate pentru pensie, echivalentul aproximativ al 9,3% din venitul brut. Acest lucru înseamnă că, în general, veți primi înapoi câteva mii de euro. Dacă decideți să încasați acești bani, contribuțiile angajatorului dvs. nu vor fi restituite. În cazul în care sunteți freelancer, veți primi înapoi doar 50% din contribuțiile pentru pensie (adică 9,3% din venit). În mod implicit, profesioniștii independenți nu efectuează plăți în sistemul public de pensii. Dacă nu ați efectuat plăți pentru pensia publică, nu veți primi niciun ban înapoi.

CUM CEREȚI RESTITUIREA CONTRIBUȚIEI LA PENSIE?

Restituirea pensiei nu se realizează automat. Este necesar să depuneți o cerere pentru acest lucru. Va trebui să completați mai multe formulare distincte și să le trimiteți la biroul de pensii public din Germania. Veți primi o corespondență de la ei, în care vă vor solicita și alte documente.

După efectuarea ultimei contribuții pentru pensie, trebuie să așteptați 24 de luni înainte de a putea solicita o restituire. De obicei, ultima plată este efectuată cu o lună înainte de ultima zi de muncă. De exemplu, dacă ultima zi de muncă a fost pe 5 martie 2022, ultima plată pentru pensie a fost în aprilie 2022. Puteți solicita o restituire în mai 2024. În timp ce așteptați, puteți începe să vă pregătiți documentele. Este mai ușor să faceți acest lucru cât timp sunteți încă în Germania.

Deutsche Rentenversicherung va examina dosarul dumneavoastră. În cazul în care au nevoie de mai multe informații, vă vor contacta. Ulterior, veți primi o scrisoare de confirmare a solicitării dvs. pentru restituire. Procesul de obținere a restituirii poate dura între 1 și 6 luni.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează și impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: