arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA

Românii din Austria care au rămas fără loc de muncă trebuie să știe că au dreptul la ajutor de șomaj, dacă indeplinesc anumite cerințe. Această indemnizație este cunoscută în Austria sub numele de Arbeitslosengeld (în traducere „bani de șomaj”). Este destinată persoanelor înregistrate ca șomeri la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMS). Condiția este să fie dispuse să lucreze cel puțin 20 de ore pe săptămână odată ce își găsesc un loc de muncă. Cum funcționează acest sistem în Austria și ce ajutor financiar puteți primi, veți afla din acest articol.

CINE ARE DREPTUL LA AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA?

Pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj în Austria, este necesar să fi fost angajat timp de 52 de săptămâni în ultimii doi ani. În cazul celor care solicită indemnizația de mai multe ori, este suficientă o perioadă de angajare de 28 de săptămâni în ultimul an. Pentru cei cu vârsta sub 25 de ani, sunt necesare 26 de săptămâni de muncă în ultimul an. Persoanele care sunt implicate în activități independente pot solicita indemnizație de șomaj, dar cu condiția să îndeplinească anumite criterii. AMS nu furnizează exemple concrete, dar recomandă oamenilor să contacteze Agenția pentru clarificări.

Cei care sunt implicați în activități independente au opțiunea de a încheia o asigurare voluntară de șomaj prin intermediul Sozialversicherung der Selbständigen (SVS). Aceasta este cunoscută și sub denumirea de asigurarea pentru lucrătorii independenți. Asigurarea voluntară de șomaj presupune o contribuție financiară suplimentară în plus față de plățile standard pentru sănătate și asigurările sociale, care sunt obligatorii pentru cei care sunt implicați în activități independente.

CÂT ESTE INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA ÎN 2024?

În Austria, cuantumul indemnizațiilor de șomaj pe care le poate primi o persoană depinde de eligibilitatea acesteia pentru suma de bază sau pentru alocațiile suplimentare. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMS) menționează pe site-ul său că poate fi dificil de calculat suma de bază . În majoritatea cazurilor, beneficiul este determinat de valoarea contribuțiilor lunare de asigurări sociale plătite de persoană.

În unele cazuri, poate fi adăugat un supliment dacă suma de bază este mai mică decât indemnizația de compensare țintă, care în prezent este stabilită la 1.110,26 euro pe lună. Există, de asemenea, o limită maximă, astfel încât prestațiile de șomaj nu pot depăși 60% din venitul net.


În Austria, există și un beneficiu suplimentar denumit Notstandshilfe, care reprezintă o formă de asistență financiară de urgență în situația în care prestațiile de șomaj sunt epuizate. Cu toate acestea, pentru a fi eligibil, trebuie să îndeplinești anumite condiții. De exemplu, capacitatea și disponibilitatea de a lucra, să fii deja înregistrat ca șomer la AMS și să fii pregătit să te integrezi pe piața muncii. Pentru a solicita Notstandshilfe, trebuie să depui o cerere în decurs de cinci ani de la încheierea prestațiilor de șomaj. De asemenea, unele persoane pot fi eligibile pentru o alocație familială, în funcție de situația lor.

CINE ESTE ELIGIBIL PENTRU ALOCAȚIA FAMILIALĂ?

Alocația familială reprezintă o sumă suplimentară plătită în plus față de prestațiile standard de șomaj. Aceasta este destinată, în general, persoanelor care au copii considerați dependenți, inclusiv copiii vitregi, cei adoptați și nepoții. De asemenea, alocația familială poate fi acordată și în cazul în care solicitantul are un soț sau partener cu venituri mici sau inexistente.

CUM SĂ SOLICITAȚI AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA?

Primul pas în procesul de solicitare a prestațiilor de șomaj în Austria constă în înregistrarea ca șomer la AMS. Ulterior, puteți depune o cerere pentru a face o revendicare. Cererile trebuie trimise prin intermediul unui cont eAMS, care reprezintă un portal online al AMS. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest proces, AMS poate fi contactat telefonic sau prin e-mail. Echipa AMS va trimite apoi prin poștă un formular de cerere pentru ajutor de șomaj.

Câți șomeri mai sunt în Austria, puteți citi aici.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805 
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: [email protected]

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: