Tot ce trebuie să știți despre declarația fiscală
Declarația fiscală sau Steuererklärung este de cele mai multe ori o povară pentru pesoanele care sunt nevoite să o întocmească și să o depună.
Trebuie menționat că nu doar persoanelor străine care locuiesc în această țară le ridică probleme depunerea declarației fiscale. Chiar si cetățenii Germanei întâmpină probleme.
Acest lucru se întâmplă probabil pentru că cei mai mulți dintre noi întâmpină dificultăți în a înțelege cum funcționează sistemul fiscal din Germania.
Pentru a înțelege mai ușor cum funcționează acest sistem, ce înseamnă declarația fiscală și de ce este necesar să o depunem vă oferim în acest articol informații utile despre aceste subiecte.
Aceste informații sunt necesare pentru că de-a lungul vremii mulți români au ales să muncească în Germania. S-au bucurat de salarii mai mari și condiții de muncă mai bune dar nu au aflat care sunt avantajele statutului de rezident în această tară.
Cum funcționează sistemul fiscal din Germania?
Sistemul fiscal din Germania prezintă diferențe majore față de cel din România.
Germania aplică o cotă de impozitare progresivă asupra veniturilor, pe când, România aplică o cotă fixă de impozitare.
De asemenea, în Germania se face distincție între persoanele care au sau nu rezidență în această țară. Plecând de la această distincție persoanele care muncesc în această țară și au statut de rezident se bucură de tratament diferit față de persoanele care muncesc în Germania dar nu au rezidență.
Astfel, persoanele care au rezidență fiscală în Germania sunt taxate pe veniturile globale, iar nerezidenților li se aplică o impozitare limitată pe venituri.
Mai multe informații despre rezidența fiscală găsiți în articolul dedicat acestui subiect de pe blogul MIGRO.RO.
Declarația fiscală sau Steuererklärung
În strânsă legătură cu impozitul pe venit se gasește declarația fiscală. Declarația fiscală este practic documentul prin intermediul căruia o persoană fizică sau juridică pune la dispoziția organelor fiscale din Germania toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru stabilirea și calculare impozitului.
Instituția competentă pentru calculare impozitului este Finanzamt. Declarația fiscală împreună cu actele doveditoare trebuie depuse la această instituție.
Care sunt beneficiile în cazul depunerii declarației fiscale?
Principalul avantaj care poate fi menționat este faptul că prin intermediul ei anumite categorii de persoane pot primi restituiri de taxe. Aceste restituiri de taxe provin din sumele de bani care au fost plătite în plus la sistemul de stat ca impozit pe venit.
Calculul impozitului se va face de către angajator. După efectuarea calcului, suma aferentă va fi retrasă din salariul brut și transferată administrației financiare. De cele mai multe ori, angajatorul plătește mai mult decât este necesar.
Mai multe informații referitoare la impozitul de venit datorat statului german găsiți în articolul de pe site-ul economica.net.
Odată cu depunerea declarației fiscale, specialiștii fiscali calculează și dacă este necesar returnează sumele plătite în plus. Altfel spus, declarația fiscală este mijlocul prin care puteți recupera sumele plătite în plus.
Care sunt categoriile de persoane obligate să depună declarația fiscală?
Nu toate persoanele sunt obligate să depună declarație fiscală. Este obligatorie pentru persoanele:
- care au obținut venituri suplimentare în afara salariului de 410 euro/an
- căsătorite, dacă unul dintre soți este încadrat în clasa V sau VI de impozitare sau familia a ales clasa de impozitare IV
- care primesc salarii de la mai mulți angajatori
- primesc alte venituri neimpozabile mai mari de 410 euro /an (ex. concedii medicale, alocație de maternitate, indemnizație de creștere a copiilor, ajutor de șomaj)
- care au divorțat ori s-au căsătorit în același an
Puteți depune declarația fiscală chiar dacă nu vă regăsiți în una dintre situațiile de mai sus. Ea se poate depune și volunat, pentru persoanele care doresc să recupereze sumele plătite în plus.
Dacă ați depus declarația fiscală voluntar pentru un an, nu sunteți obligat să o depuneți și pentru anul următor. Obligația apare doar dacă în anul următor vă încardați într-una dintre situațiile de mai sus.
Termenele de depunere a declarațiilor fiscale
La depunerea declarțiilor fiscale trebuie să se țină cont de anumite termene.
Persoanele care sunt obligate să depună declarația fiscală trebui să o facă până în data de 31 iulie a anului următor. Acest termen poate fi prelungit până în 30 septembrie a anului următor. Prelungirea termenului se face doar în cazul unei justificări pluzibile.
În schimb, persoanele care nu au obligația să depună declarația de impozit, o pot depune cu până la 4 ani fiscali în urmă. Până la finele acestui an se pot depune declarații fiscale pentru perioada 2016-2019.
Găsiți mai multe informați despre termenele de depunere în articolul de pe site-ul romde.eu.
După depunerea declarației , administrația fiscală verifică corectitudinea datelor și stabilește impozitul care trebuie datorat. Ulterior va emite o informare Steuerbescheid. Această informare va fi trimisă la adresa solicitanului. Ea cuprinde date referitoare la corectitudinea plății impozitului. Sumele plătite în plus la impozitul de stat vor fi restituite.
Declarația fiscală poate fi depusă în mai multe modalități, prin diferite programe online sau comerciale, contribuabili autorizați sau asociații de ajutorare.
Pentru întocmirea declarației se ține seama de mai mulți factori cum sunt:
- clasele de impozitare
- cotele de impozitare
- cumantumul veniturilor
Pe lângă aceste se pot aplica anumite deduceri de cheltuieli. Scopul acestora este de a reduce valoare impozitului.
Care sunt deducerile de care poate beneficia un contribuabil?
Deducerile sunt anumite costuri personale care pot fi deductibile din venitul impozabil. Intră în această categorie pensiile alimentare până la o anumită limită, contribuții la asigurarile de sănătate, asigurări se șomaj, donații sau taxe pentru biserică.
Se pot solicita deduceri pentru transport, cheltuieli pentru îngrijirea copiilor sau taxe școlare.
Cea mai cunoscută deducere este cea standart de 1.000 euro, care se aplică doar pentru veniturile provenite din salarii.
Găsiți infomarții utile despre subiectul deducerilor de cheltuieli în articolul de pe blogul MIGRO.RO.
Dacă ați lucrat în Germania în ultimii 4 ani vă sfătuim să depuneți declarația fiscală, fie singur fie apelând la serviciile unor specialiști, pentru că statisticile arată că în 9 din 10 cazuri impozitul calculat și plătit este prea mare și prin urmare puteți primi banii înapoi.
Mai multe informații utile despre subiecte de actualitate găsiți în atricolele de pe blogul nostru MIGRO.RO.