arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Tot ce trebuie să știți despre rezidența fiscală

rezidența fiscală în Germania

Pentru a înțelege conotațiile rezidenței fiscale, trebuie să întelegem în primul rând ce înseamnă rezidență fiscală. Rezidența fiscală este strâns legată de domiciul.

Astfel, se consideră că o persoană fizică are rezidența în statul în care își are și domiciliul permanent.

Prin domicilui permanent se înțelege:

  • locuința proprietate personală a unei persoane fizice
  • locuința închiriată de o persoană fizică
  • proprietatea personală a unei persoane fizice chiar dacă nu locuiește permanent acolo

Probleme legate de rezidența fiscală apar în momentul în care o persoană deține locuințe în două state. În acest caz, s-a stabilit că persoana în cauză va avea rezidență în statul în care relațiile personale și economice sunt mai apropiate.

O altă problemă apare în cazul în care nu se poate stabili cu care din cele două state persoana în cauză are relații mai apropiate. Pentru a simplifica lucrurile, s-a hotărât ca rezidența să fie stabilită în statul în care persoana locuiește frecvent.

O ultimă neclaritate apare atunci când o persoană fizică locuiește în mod frecvent în ambele state sau din contră, nu locuiește în niciunul dintre ele. În această situație, rezidența va fi stabilită în statul în care persoana în cauză are cetățenie. Dacă totuși, persoana nu are cetățenia niciunuia dintre state, autoritățile fiscale se vor ocupa de stabilitea rezidenței.

Mai multe înformații despre rezidența fiscală și modul în care se stabilește găsiți în articolul de pe site-ul mfinante.ro.

De ce este importantă rezidența fiscală?

Rezidența fiscală are o relevanță mai mare în cazul cetățeniilor români care aleg să plece la muncă în Germania.

După cum am precizat într-un articol de pe blogul nostru, tot mai mulți concetățeni aleg să plece la muncă în această țară. Printre motivele care îi împing pe români să facă această alegere se numără: salarii mai mari, bonusuri și indemnizații mai mari, condiții de muncă mai bune și diverse drepturi la indemnizații. Aceste drepturi decurg tocmai din statul de rezident al Germaniei.

Un alt aspect important care decurge din stabilirea rezidenței românilor în Germania este legat de taxarea muncii.

În Germania munca românilor se taxează ținând cont de rezidență. Astfel se face diferentă între:

  • muncitori care au rezidența fiscală în Germania
  • muncitori nerezidenți ai acesti țări

Astfel, persoanele care au stabilită rezidența fiscală în Germania vor fi taxate pe veniturile globale, iar persoanelor nerezidente li se va aplica o impozitare limitată pe venituri.

Mai multe informații legate de felul în care este taxată munca românilor în Germania, găsiți în articolul dedicat de pe blogul MIGRO.RO.

Când se consideră că un cetățean român plecat la muncă în Germania are rezidență în aceast stat?

În cazul unui cetățean român plecat la muncă în Germania, se va stabili rezidența fiscală în Germania dacă pe parcursul unui an s-a aflat pe teritoriul acestui din urmă stat mai multe de 183 de zile.

Altfel spus, dacă un român muncește pe teritoriul Germaniei mai mult de 6 luni într-un an, va avea rezidență acolo.

Care sunt pași care trebuie urmați pentru a stabili rezidența fiscală în Germania?

Dacă sunteți cetățean român plecat la muncă în Germania pentru o perioadă mai mare de 183 de zile dintr-un an, trebuie să știți că aveți obligația de a anunța stabilirea rezidenței în Germania. Această obligație a fost stabilită prin Ordinul ministrului finațelor publice nr. 1099/2016. Sancțiunea în cazul nerespectării obligației este amenda.

Pentru a vă stabili rezidența fiscală în Germania trebuie să vă adresați autorităților fiscale competente. Autoritatea fiscală competentă este administrația fiscală în raza căreia aveți domiciliul. Următorul pas este să prezentați autorităților o serie de documente:

  • Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale
  • Copie după cartea de identitate
  • Certificat de rezidență fiscală în Germania

Pentru a obține certificatul de rezidență fiscală trebuie să îl solicitați de la Finanzamt. Denumirea acestui ceritificat este Antrag auf Erteilung einer Ansässigkeitsbescheinigung. Acest certificat trebuie însoțit și de o cerere care poate fi obținută tot de la Finanzamt sau poate fi descarcată online.

După ce anunțați autoritățile competente și prezentați documentele necesare, acestea vor comunica cu autoritățile din România în sensul stabilirii rezidenței în Germania.

Cine nu are obligația de a depune chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale în Germania?

Nu sunt obligați să depună acest chestionar cetățenii români care:

  • pleacă în străinătate pentru perioade mai mici de 183 de zile dintr-un an
  • muncesc în Germnaia ca funcționari publici sau angajați ai statului român în acest stat
  • au renunțat la cetățenia română
  • au părăsit România înainte de 30.01.2012

Găsiți informații utile despre acest subiect în articolul dedicat acestui subiect de pe site-ul romde.eu.

De asemenea, informații utile despre subiecte de actualitate și informații utile persoanelor care pleacă la muncă în Germania și nu numai, găsiți pe blogul MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: