arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Cum este taxată munca românilor care lucrează în Germania

cum este taxată munca românilor în Germania

Cetățenii români care muncesc în Germania se bucură de tratament egal cu cetățenii germani. Diferențele apar în ceea ce privește felul în care este taxată munca românilor care lucrează în această țară.

Munca românilor este taxată ținându-se cont în primul rând de rezidență. Plecând de la acest criteriu se face diferențiere între:

  • muncitori care au rezidența fiscală în Germania
  • muncitori nerezidenți

Când se consideră că o persoană are rezidență fiscală în Germania?

Se consideră că un cetățean român are rezidență în Germania dacă se află pe teritoriul Germaniei mai mult de 183 de zile într-un an.

Acest lucru înseamnă că dacă o persoană fizică pleacă la muncă în Germania pentru o perioadă mai mare de 6 luni dintr-un an, acesta va avea rezidență fiscală în Germania.

Pentru a obține rezidență fiscală în Germania trebuie să vă adresați autorităților competente din acest stat. După ce anunțați autoritățile competente și prezentați documentele necesare, acestea vor comunica cu autoritățile din România în sensul stabilirii rezidenței în Germania.

Documentele necesare în vederea stabilirii rezidenței în Germania sunt:

  • Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale
  • Copie după cartea de identitate
  • Certificat de rezidență fiscală în Germania

Găsiți mai multe informații despre acest subiect în articolul dedicat de pe site-ul romde.eu.

Taxarea persoanelor fizice care au rezidență în Germania

Persoanele care au stabilită rezidența fiscală în Germania vor fi taxate pe veniturile globale. Prin venituri gloabe se înțeleg veniturile totale, obținute în oricare țară nu doar în Germania.

Astfel unei persoane fizice îi vor fi taxate salariile, pensiile, câștigurile de capital sau din vânzarea de bunuri sau proprietăți din întreaga lume.

Taxarea nerezidenților în Germania

Sunt considerați nerezidenți în Germania, lucrătorii sezonieri care lucrează mai puțin de 183 de zile pe an în acest stat. Nerezidenților li se aplică o impozitare limitată pe venituri.

Persoanele fizice nerezidente vor fi impozitate numai pe veniturile lor din Germania.

Informații utile despre impozitul pe venit din Germania puteți găsi și în articolul dedicat acestui subiect de pe blogul MIGRO.RO.

Impozitul pe salariu în Germania apare sub denumirea de „Lohnsteuer”.

Calculul impozitului se va face de către angajator. După ce se va efectua acest calcul, suma aferentă va fi retrasă din salariul brut și transferată administrației financiare, iar diferența va fi transferată angajatului.

Calculul Lohnsteuer-ului se face ținând cont de clasa de impozitare.

Clasele de impozitare în Germania

În cazul rezidenților clasa de impozitare va fi stabilită în momentul stabilirii rezidenței fiscale.

În cazul nerezidenților, procedura este diferită. Aceștia trebuie să solicite de la administrația financiară de care aparține angajatorul un certificat. Acest certificat trebuie solicitat până la închieierea anului fiscal și are scopul de a atribui persoanei în cauză clasa de impozitare favorabilă.

Se întâmplă de multe ori ca în lipsa acestui certificat, angajatorul să încadreze contribuabilul la clasa VI de impozitare. Principalul inconvenient în această situație este că, încadrarea în clasa VI de impozitare atrage după sine un nivel mai crescut de impozitare. La polul opus se află clasa I de impozitare.

Clasa I de impozitare prezintă pe lângă faptul că are cel mai scăzut nivel de impozitare și avantajul că i se pot aplica diverse deduceri.

Deducerile sunt importante pentru felul în care este taxată munca românilor în Germania.

Deducerile sunt importante pentru că pentru că Germania aplică o cotă de impozitare progresivă veniturilor.

Acest lucru înseamnă că venitul impozabil crește proporțional cu cota medie de impozitare. Creșterea progresivă variază între 14% și 45%.

Cu ajutor deducerilor se poate reduce venitul impozabil și astfel se aplică o cotă de impozitare mai mică.

Cotele de impozitare în Germania

În Germania, cotele de impozitare se aplică astfel:

  • veniturile începând cu valoarea de 9.168 €/an pentru o persoană celibatară și 18.336 €/an pentru o familie se impozitează cu 14% din venit
  • pentru veniturile peste 55.964 €/an pentru celibatari și 111.992 €/an pentru familii se aplică un impozit de 42% din venit
  • dacă veniturile pentru un celibatar depășesc 265.327 €/an și 530.654 €/an pentru familii se va aplica un impozit de 45% din venit

Care sunt deducerile de care poate beneficia un contribuabil în Germania

Sunt anumite costuri personale care pot fi deductibile din venitul impozabil. Vorbim aici de pensii alimentare până la o anumită limită, contribuții obligatorii la asigurările de sănătate, accidente sau boli profesionale, asigurările de șomaj, taxe pentru biserică sau donații pentru anumite scopuri.

Găsiți mai multe informații despre deducerile aplicabile contribuabililor în articolul de pe site-ul economica.net.

De obicei cheltuielile făcute în scopul realizării, protejării sau păstrării veniturilor sunt cele care pot fi deductibile.

Deducerea standard de 1.000 euro

Cea mai cunoscută deducere este așa numita deducere standard de 1.000 de euro. Această deducere se aplică doar pentru veniturile provenite din salarii.

În cazul acestei deduceri, administrația fiscală recunoaște anumite costuri legate de munca, de afaceri sau publicitate ca sumă forfetară. Astfel venitul dumneavoastră impozabil este redus cu venitul forfetar de 1.000 euro.

Suma forfetară se aplică fiecărui angajat, o singură dată. Până la suma de 1.000 de euro nu trebuie să faceți dovada acestor cheltuieli. Este necesar să faceți dovada acestor cheltuieli, când suma despășește această valoare.

Deducerile de transport, cheltuieli de îngrijire și pentru biserică

Se mai pot solicita deduceri și pentru transport, cheltuieli pentru îngrijirea copiilor, taxe școlare sau taxe pentru biserică.

Oricine are grijă de o rudă poate solicita o deducere de 924 de euro din venitul impozabil. În cazul în care aveți grijă de persoane cu dizabilități puteți solicita deduceri de la 310 euro până la 3.700 de euro în funcție de gradul de handicap.

Puteți solicita deduceri și pentru călătoriile în interes de serviciu dar și pentru transportul de la cazare până la locul de muncă. În cazul cetățenilor români care pleacă la muncă în Germania, autoritatea fiscală recunoaște ca deducere de transport rezultatul înmulțirii cu 30 de cenți a kilometrilor unici parcurși de la locul de la domiciliu până la locul de muncă.

Poate fi dedusă și taxa pentru biserică. În Germania, autoritățile religioase percep membrilor săi o taxă în plus față de impozitul datorat. Această taxă se calculează procentual între 8% – 9% din veniturile impozabile.

Luând în considerare aceste informații puteți înțelege mai ușor cum este taxată munca românilor care lucrează în Germania.

Mai multe informații utile despre subiecte de actualitate găsiți în atricolelel de pe blogul nostru MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: