arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Despre impozitul pe venit în Germania

În Germania sistemul de impozitare este construit pe 3 nivele: muncipal, de stat și federal. Cele mai importante sunt impozitul pe venit și impozitul pe valoare adăugată (TVA). Acestea fiind și principalele surse din care bugetul de stat acumulează venituri.

Germania aplică o cotă de impozitare progresivă veniturilor. Acest lucru înseamnă că, cu cât este mai mare venitul impozabil, cu atât mai mare este și cota medie de impozitare. Creșterea progresivă variază între 14% și 45%.

Impozitul de venit în Germania

Orice persoană care are un loc de muncă în Germania este obligată să plătească impozitul pe venit și alte contribuții sociale. Impozitul pe venit se calculează în funcție de salariul brut.

În Germania impozitul pe venit se calculează în funcție de doi factori:

 • mărimea salariului
 • situația familială a angajatului

De la începutul anului 2020 pragul de impozitare pentru un angajat celibatar a crescut la 9.408€.

O familie care în anul 2020 are venituri salariale de până la 18.816 € va fi scutită de la plata impozitului.

Se bucură de o scutire suplimentară de impozit de 7.812€ și persoanele care au copii.

Mai multe informații despre noutățile legistative ale anului 2020 găsiți în articolul de pe blogul MGRO.RO.

Calculul impozitului pe venit în funcție de marimea salariului se face astfel:

 • veniturile începând cu valoarea de 9.168 €/an pentru o persoană celibatară și 18.336 €/an pentru o familie se impozitează cu 14% din venit
 • pentru veniturile peste 55.964 €/an pentru celibatari și 111.992 €/an pentru familii se aplică un impozit de 42% din venit
 • dacă veniturile pentru un celibatar depășesc 265.327 €/an și 530.654 €/an pentru familii se va aplica un impozit de 45% din venit

Calculul impozitului se va face de către angajator. După ce se va efectua acest calcul, suma aferentă va fi retrasă din salariul brut și transferată administrației financiare. Diferența va fi transferată angajatului.

În articolul de pe site-ul roger24.de puteți găsi mai multe informații despre calculul impozitului pe venit.

Orice persoană care câștigă mai mult de 450 €/lună este încadrată într-o anumită clasă de impozitare în funcție de situația familiară.

În Germania există 6 clase de impozitare, care depind exclusiv de situația familiară a angajatului.

Clasele de impozitare

 • Clasa 1 de impozitare

În clasa 1 de impozitare se vor încadra angajații necasătoriți, divorțați, văduvi sau care trăiesc separat.

 • Clasa 2 de impozitare

Este destinată angajaților divorțați sau necăsătoriți care cresc singuri unul sau mai mulți copii.

 • Clasa 3 de impozitare

Oferă avantaje familiilor în care unul dintre soți are un salar mult mai mare decât celalalt. Această clasa de impozitare presupune în primul rând ca angajații să fie casătoriți și unul dintre aceștia să fie de acord cu încadrarea în clasa 5 de impozitare.

 • Clasa 4 de impozitare

Această clasă de impozitare este destinată angajaților căsătoriți care au venituri similare. În acest caz încadrarea în clasa 3 sau 5 de impozitare nu ar fi în avantajul angajatului.

 • Clasa 5 de impozitare

Clasa 5 de impozitare poate exista doar în combinație cu clasa 3 de impozitare. Această clasa va fi atribuită soțului angajatului care a ales clasa 3 de impozitare. Angajatul încadrat în această clasa va plăti un impozit mai mare pe venit și va avea un salar net mai mic.

 • Clasa 6 de impozitare

În această clasă de impozitare vor fi încadrate persoanele care au mai multe joburi . În cazul în care aveți mai multe joburi, aveți datoria să va alegeți un job principal care va fi impozitat în funcție de una dintre cele 5 clase, iar pentru celelalte joburi veți fi încadrat în clasa 6 de impozitare. Această clasă este nefavorabilă deoarece nu are sume libere de impozit.

Mai multe informații despre clasele de impozitare puteți găsi pe site-ul romde.eu.

Clasa de impozitare va fi atribuită în mod automat de administrația financiară în funcție de situația familială a angajatului.

Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: