arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Asigurări sociale mai mari de la începutul anului în Germania

asigurari sociale mai mari

La început acestui an, Germania a introdus noi măsuri legislative care vizează domenii importante cum sunt asigurări medicale și asigurări sociale. Pe lângă aceste domenii au fost introduse și alte măsuri legislative benefice pe care le găsiți în atricolul nostru aici.

Prin aceste măsuri legislative șomerii, studenții și părinții vor încasa mai mulți bani iar asigurarea medicală devine obligatorie.

Se vor bucura de aceste beneficii fiscale și românii care lucrează în Germania pentru că statul german tratează în mod egal cetățenii germani și cetățeni străini indiferent de țara de origine.

Noutați în domeniul asigurărilor medicale

Noutatea în domeniul asigurărilor de sănătate este că angajații cu salarii brute mai mici de 5.212,50 euro pe luna, indiferent dacă sunt sau nu cetațeni germani, au obligația să se asigure în sistemul de asigurări legal-obligatoriu. Angajații care au venituri care depășesc acest prag se pot înscrie în sistemul privat de asigurare.

Asigurarea medicală este obligatorie nu doar pentru muncitori ci și pentru șomeri, pensionari, studenți sau persoane fizice autorizate. Valoare contribuției la sistemnul medical este de 14,6% din venitul brut al salariatului.

Trebuie să știți că dacă lucrați în Germania mai puțin de 71 de zile pe an şi nu efectuați această muncă în mod profesional sunteți considerat muncitor pe termen scurt.

Dacă în acelaşi timp sunteți asigurat social în țara de origine trebuie să dovediți acest lucru printr-un certificat A1. Astfel veți fi asigurat medical în Germania pe perioada primelor 70 de zile de muncă.

Dacă nu prezentați un certificat A1, angajatorul vă va asigura doar în privința accidentelor de muncă.

Rețineți că atât angajaorul cât și salariatul suportă în mod egal plata acestei asigurări.

Dacă, însă, doriți să vă prelungiți durata de muncă peste 70 de zile, angajatorul trebuie să vă înscrie ăn domeniul asigurări sociale germane.

Mai multe informații despre asigurările medicale găsiți aici.

Asigurări sociale mai mari

Așa cum am menționat la începutul acestui atricol, statul german aplică un tratament egal atât cetățenilor gemani căt si cetățenilor străini.

Tocmai de aceea și cetățenii români au drept de șomaj dacă îndeplinesc condițiile legale. Beneficiază de acest drept cetățenii străini care locuiesc în Germania de cel puțin 5 ani, au domiciliul permanent în Germania, au încheiat perioada de somaj sau nu au dreptul la somaj, au mai puțin de 65 de ani și nu se pot întreține singuri.

Cetățenii care au îndeplinesc aceste condiții primesc banii în plus de la începutul acestui an pentru ajutorul de șomaj. Această creștere are la baza decizia guvernului de a crește cu 1,88% ajutoarele de tip Hartz IV (ajutor de șomaj II). Astfel se resimte o creștere curpinsă între 5 și 8 € față de suma încasată anul trecut.

Mai multe informații despre ajutorul de șomaj găsiți în articolul nostru aici.

De la începutul anului a crescut și valoare ajutorului social pentru o singură persoana la 432 euro, iar cel pentru mai multe persoane aflate în întretinere la 389 euro.

Alocația suplimentară pentru copii și modificările BAföG

A alta veste bună privește alocația suplimentară pentru copii.

Alocația suplimentară pentru copii sau Kinderzuschlag este o indemnizație care se acordă părinților cu venituri mici care trăiesc cu copiii lor (sub 25 de ani).

După creșterea stabilită de gurvern valoarea maximă a alocației ajunge la 185€ pentru fiecare copil.

Persoanele care au dreptul la alocația pentru copii au dreptul și la alocația suplimentară pentru copii cu vârsta de până la 25 de ani dacă îndeplinesc o serie de condiții care vizează veniturile lunare ale familiei ale parințiilor si a familie, starea civilă si vârsta copilului.

Cererea pentru alocația suplimentară se depune la Oficiul Local de Asisteță Socială și Protecția Copilului iar documentele necesare sunt disponibile online aici.

Pe lângă această creștere, guvernul a eliminat și limita maximă de venit. Astfel aceasta nu se mai aplică.

Vor primi banii în plus și părinții singuri care au copii minori care studiază. Aceștia vor primi un spijin suplimentar care să îi ajute la întreținerea copiilor în școli. Ajutorul pentru rechizite a crescut de la 100 euro cât era în 2019 la 150 euro. Suma se acordă la începutul anului școlar, nu în fiecare lună.

O altă categorie de persoane care vor primi bani în plus este fromată din studenții din școlile secundare și universități. Alocația BAföG de care beneficiază persoanele care urmează programe de educare profesională în Germania a crescut 861 euro lunar. A suferit astfel o creștere de peste 120 euro după ce în anul precedent era 735 euro.

Nu uitați că dacă ați lucrat în Germania în ultimele 6 luni aveți dreptul la recuperare alocației pentru copii. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru recuperare acestei alocații accesați site-ul nostru aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: