COSTURILE PENTRU CAZARE ȘI MASĂ POT FI DEDUSE DIN SALARIUL MINIM?
Românii care lucrează în Germania se întreabă cine ar trebui să suporte costurile pentru cazare și masă, în contextul în care inflația crește tot mai mult. Există nelămuriri dacă deducerea acestor cheltuieli din salariul minim de către angajator nu constituie o nedreptate.
Pentru clarificări, vă spunem că deducerea costurilor pentru cazare și masă este posibilă doar dacă salariul depășește plafonul de poprire. Acesta variază în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere. De exemplu, dacă nu sunteți căsătorit și nu aveți copii, vi se cuvine un salariu net de minimum 1.339,99 euro.
Dacă sunteți căsătorit și aveți doi copii, vi se cuvine un salariu net de minimum 2.389,99 euro. Numai dacă venitul net depășește acest prag, angajatorul poate deduce costurile pentru cazare și masă din salariul minim. Dacă lucrați în alte localități și aveți nevoie de cazare suplimentară, aceste costuri, în general, nu pot fi deduse din salariul minim.
SALARIUL MINIM ÎN GERMANIA
Începând cu 1 ianuarie 2015, Germania a introdus un salariu minim legal. Acesta este aplicabil tuturor lucrătorilor care nu beneficiază de un salariu minim sectorial sau de un alt tip de salariu stabilit prin contract colectiv. Începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim brut pe oră este de 12,41 euro, Aceasta înseamnă un venit lunar de aproximativ 2.085 euro pentru un loc de muncă cu normă întreagă. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim va crește la 12,82 euro brut pe oră.
Următoarea majorare a salariului minim pe economie în Germania general va avea loc la 1 ianuarie 2025. Mai multe informații despre acest subiect puteți afla aici.
Garda Financiară pentru Combaterea Muncii la Negru (FKS) verifică dacă angajatorii respectă obligația de a plăti salariul minim. Dacă se constată că salariul minim nu a fost plătit, angajatorul riscă o amendă de până la 500.000 de euro.
CONTRIBUȚII PLĂTITE DE ANGAJAȚII DIN GERMANIA
Angajații din Germania plătesc următoarele contribuții de asigurare din salariul lor:
- Asigurare de pensie: 9,3%
- Asigurare de șomaj: 1,3%
- Asigurare de îngrijire pe termen lung: de la 0,7% (contribuția variază în funcție de numărul de copii; pentru persoanele fără copii, rata este de 2,3%)
- Asigurare de sănătate: procentajul variază în funcție de casa de asigurări de sănătate aleasă (de exemplu, AOK Plus are o contribuție de 7,30% + o contribuție suplimentară de 0,75%)
- Taxa bisericii: contribuție voluntară, valoarea acesteia variază în funcție de landul federal
- Contribuție de solidaritate: aplicabilă doar celor care au un impozit mai mare de 18.130 de euro (36.260 de euro pentru soții impozitați împreună, conform datelor pentru anul fiscal 2024)
- Impozit pe venit: calculat în funcție de salariul brut și categoria de impozitare a angajatului.
CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?
Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania.
Ne puteți contacta aici:
- numărul de telefon: +40 369 805 805
- Whatsapp: 0771 441 296
- e-mail: [email protected]
De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Germania.