CONTRACTUL DE MUNCĂ TEMPORAR ÎN GERMANIA

Pentru muncitorii străini, contractul de muncă temporar în Germania poate aduce un nivel sporit de incertitudine. Față de contractele pe termen nelimitat, cele temporare sunt adesea avantajoase pentru angajatori, dar mai puțin favorabile pentru angajați. Asta, deoarece se încheie automat la data stabilită, de obicei fără a include indemnizații de concediere, drepturi la șomaj sau alte forme de protecție. Cu toate acestea, în contexte economice dificile, când locurile de muncă sunt mai greu de găsit, un astfel de contract poate reprezenta un punct de intrare într-o companie și o posibilă cale către un post permanent.
NORME DE REGLEMENTARE
Totuși, nesiguranța privind viitorul profesional poate provoca îngrijorare: va exista un alt loc de muncă disponibil după expirarea actualului contract? Va dori angajatorul să prelungească înțelegerea? În plus, mulți angajați se tem că un contract pe durată determinată le-ar putea afecta permisul de ședere, în cazul celor din afara Uniunii Europene, sau chiar șansele de a obține cetățenia germană.
Partea pozitivă este că, în Germania, contractele de muncă pe durată determinată sunt reglementate prin norme clare. Acestea diferă în funcție de domeniul de activitate și de motivul invocat de angajator pentru încheierea unui astfel de contract.
CONTRACTUL DE MUNCĂ TEMPORAR
Angajatorii din Germania nu pot menține angajații pe contracte temporare la nesfârșit. Conform speciliștilor în dreptul muncii, un contract pe durată determinată, în lipsa unui motiv justificat, nu poate depăși doi ani. În această perioadă, sunt permise cel mult trei prelungiri, fiecare cu o durată de maximum șase luni. Astfel, dacă ai fost angajat inițial pentru șase luni, contractul poate fi extins de până la trei ori, fără obligația de a deveni permanent. Odată ce aceste limite sunt depășite, contractul se consideră, prin lege, ca fiind pe durată nedeterminată.
Totuși, în anumite sectoare, contractele colective de muncă permit extinderea duratei maxime a angajării pe termen determinat. În astfel de situații speciale, este posibilă încheierea unor contracte temporare cu o valabilitate de până la patru ani.
EXCEPȚII ÎN CAZURI JUSTIFICATE
Alte reguli se aplică atunci când angajatorul are un motiv justificat (Sachgrund) pentru a încheia un contract pe durată determinată. Un exemplu comun este înlocuirea unui angajat aflat în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului, perioadă care poate depăși șase luni. În astfel de cazuri, contractele temporare pot fi reînnoite teoretic de mai multe ori, mai ales dacă angajatul temporar ajunge să suplinească consecutiv mai mulți colegi aflați în concediu.
Totuși, acest lucru nu oferă angajatorilor un drept nelimitat de a prelungi contractele. Se știe că instanțele au intervenit în repetate rânduri pentru a stabili limite clare și pentru a preveni eventualele abuzuri din partea angajatorilor.
CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?
Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania.
Ne puteți contacta aici:
- numărul de telefon: +40 369 805 805
- Whatsapp: 0771 441 296
- e-mail: [email protected]
De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Germania.