Cum se adaptează copiii românilor la învățământul din Austria
Acest articol se adresează româniilor care s-au stabilit în Austria sau intenționează să facă acest lucru. Probabil o mare parte dintre aceștia se gândesc să se intereseze de o școală pentru copil. Aceștia ar trebui să știe că cunoașterea limbii germane reprezintă cel mai mare avantaj.
La fel ca în alte țări europene, și în Austria învățământul este obligatoriu pentru copiii și tinerii cu vârste între 6 și 15 ani. Acest lucru este valabil și pentru copiii solicitanților de azil și refugiaților. Copiii sunt înscriși la școala aferentă domiciliului părinților. Frecventarea școlilor publice este gratuită. Părinții sunt informați despre documentele necesare depunerii dosarului de înscriere printr-o scrisoare de invitație. Aceasta o primește fiecare părinte de la Landesschulrat (Inspectoratul Şcolar al Landului) sau Stadtschulrat (Inspectoratul Şcolar al Oraşului). Informații despre învățământul preșcolar, găsiți aici.
Repartizarea în funcție de vârstă și aptitudini
Copilul este încadrat într-o clasă, în funcție de vârsta pe care o are. Cursurile se fac în comun pentru copiii cu limbi materne diferite. Pentru că școala este obligatorie, sunt acceptați și cei care nu cunosc limba germană sau o cunosc parțial. Aceștia având la dispoziţie doi ani pentru a acumula cunoştinţele de bază de limbă germană. În acest timp ei nu primesc note, dar pot promova în anul școlar următor. Aceștia sunt încadrați ca „elevi speciali” și pot participa la un un curs intensiv de limbă germană. Există și şcoli cu predare în limba maternă a copiilor.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani urmează școala primară, timp de patru ani. Dacă se întâmplă ca un copil de șase ani să nu fie încă pregătit pentru școală, acesta este înscris într-o clasă pregătitoare. Astfel, va avea la dispoziție un an pentru a se acomoda cu cerințele școlii. Între 10 și 14 ani, elevii merg la NMS (Noua şcoală gimnazială – nivelul inferior de la 10 la 14 ani; anii de studiu V-VIII) sau nivelul inferior din AHS (Şcoală superioară generală – nivelul inferior de la 10 la 14 ani; anii de studiu V-VIII). Toţi elevii trebuie să urmeze NMS, dar AHS poate refuza unii candidaţi. Dacă NMS sau nivelul inferior din AHS a fost absolvit cu succes după patru ani, se pot continua cursurile la o şcoală medie sau superioară secundară. Şcoala politehnică (PTS) încadrează elevii cu vârste între 14 și 15 ani, în echivalentul clasei a IX-a din România.
Dacă nu se frecventează o şcoală secundară, obligativitatea de şcolarizare este îndeplinită la PTS sau o şcoală administrativă de un an. În acest ultim an obligatoriu, elevii sunt pregătiţi pentru viaţa profesională.
Pregătirea teoretică și profesională, după 15 ani
După absolvirea școlii obligatorii, timp de nouă ani, tinerii pot fi instruiți pentru o meserie. Acest lucru se poate face la o școală profesională, sau pot alege pregătirea teoretică, la un liceu.
Școlile profesionale funcționează în sistem dual, cu pregătire teoretică și practică la un loc de muncă oferit de un angajator. Pentru tinerii ucenici Examenul de absolvire a cursurilor oferă dreptul de exercitare a meseriei învăţate. În Austria există aproximativ 200 de meserii care necesită o perioadă de calificare. Tinerii solicitanţi de azil pot ocupa un post de ucenic numai în aşa-numitele meserii cu deficit – cele pentru care este o nevoie urgentă de forţă de muncă.
Echivalentele liceelor teoretice din România sunt școlile superioare generale (AHS) – nivelul superior, pentru elevii cu vârste între 14 și 18 ani. După NMS sau nivelul inferior din AHS, tinerii îşi pot continua programa şcolară cu nivelul superior din AHS. Sperăm ca articolul să vă fie de ajutor, pe blog-ul nostru veți găsi mai multe articole care vă pot fi de folos.
Cine suntem noi? Și cu ce vă putem ajuta?
Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Austria sau încă o faceți.
Noi vă stăm la dispoziție la:
- numărul de telefon: +40 369 805 805
- Whatsapp: 0771 441 296
- e-mail: [email protected]
De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).
Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.