Despre concediul de odihnă și concediul medical în Austria
Regula generală în domeniul asigurărilor sociale este că orice angajat are dreptul la acordare unui timp de odihnă. Pe cale de consecință orice angajat are dreptul la concediul de odihnă, concediu medical sau oricare tip de concediu.
În caz de boală orice salariat indiferent de țara de proveniență are dreptul la concediu medical.
În acest temei cetățenii români care lucrează în Austria au dreptul la acordare oricărui tip de concediu.
În legislația Austriei sunt reglementate mai multe tipuri de concedii:
- de odihnă
- de boală
- de materitate
- pentru creștere copilului
- educațional și de studii.
Concediu de odihnă
Orice angajat indiferent de țara de origine are dreptul la concediu anual plătit, de minimun cinci săptămâni în fiecare an. Numărul zilelor de concediu variază între 25-30 de zile lucrătoare.
Numărul nu este fix, el depinde în principal de convenția pe care angajatul a stabilit-o cu angajatorul la semnarea contractului de muncă dar și de vechimea în muncă.
În primele 6 luni din primul an de muncă numărul zilelor de concediu este calculat proporțional cu timpul de lucru. Începând cu luna a 7-a de muncă puteți beneficia de concediul de odihnă complet.
Concediu de odihnă de acordă după ce angajatorul și angajatul stabilesc o convenție de comun acord.
Mai multe informații despre concediul de odihnă puteți găsi pe blogul Atena.sk.
În timpul concediului de odihnă, salariul va fi plătit integral. În această perioadă veți primi aceeași sumă de bani pe care ați fi primit-o în timpul orelor standard de muncă.
Pe lângă acest lucru, puteți fi plătit și pentru zilele de sărbători legale dacă sărbătoarea legală cade într-o zi normală de lucru.
Sărbătorilele legale în Austria sunt:
- 1 ianuarie – Neujahr
- 6 ianuarie – Heilige Drei Könige
- Lunea de Paști – Ostermontag
- 1 mai – Staatsfeiertag
- Înălțarea Domnului – Christi Himmelfahrt
- Lunea de Rusalii – Pfingstmontag
- Corpus Christi – Fronleichnam
- 15 august – Mariä Himmelfahrt
- 26 octombrie – Nationalfeiertag
- 1 noiembrie – Allerheiligen
- 8 decembrie – Mariä Empfängnis
- 25 și 26 decembrie – Weihnachten / Stephanitag
Concediu în caz de boală
În Austria puteți beneficia de concediu medical dacă sunteți asigurat medical și prestați o muncă regulată în baza unui contract de muncă.
Îndeplinesc aceste condiiții urmatoarele categorii de persoane:
- muncitorii
- angajaţii salariaţi
- ucenicii sau stagiarii
În cazul concediului de boală legislația austriacă prezintă similitudini cu cea a Germaniei. Găsiți pe blogul MIGRO.RO un articol despre această temă de unde se pot observa asemănările.
Dreptul la concediu medical se naște în cazul în care intervine o boală care afectează activitatea lucrativă a angajatului, în cazul unui accident de muncă sau a unei boli profesionale care a intervenit în timpul concediului de odihnă sau a concediului de convalescență.
Acest drept se naşte în principiu din a cincea săptămână de la data începerii raportului de muncă.
În cazul în care incapacitate de muncă apare în primele 28 de zile de la angajare, angajatorul nu are obligaţia să plătească concediul medical. În acest caz plata concediului se face direct de casa de asigurări de sănătate.
În cazul unei incapacități de muncă urmare a unei boli care nu-i este imputabilă salariatului, angajatul continuă să-i plătească salariul pentru maxim 12 saptămâni. După această perioadă asiguratul primește o indemnizație de la casa unde este asigurat. Această indemnizație se va primi până la data indicată pe certificatul medical.
În cazul în care salariatul nu se recupereză nici după perioada de săptămâni se poate prelungi concediul medical. În acest caz se va primi o indemnizaţie de boală de la casa de asigurări de sănătate.
Plata concediului medical trece în sarcina casei de asigurări de sănătate care va plati 70% din salariul brut începând cu a şaptea săptămână a concediului. La calculul plăţii salariului se ţine cont de salariul brut prevăzut în contract.
Concediu de maternitate
Acest drept se naște de obicei cu opt săptămâni înainte de naștere și se termină la opt săptămâni după data nașterii. Se consideră că în acestă perioadă femeia însărcinată nu este capabila să muncească și are nevoie de o perioadă de odihnă.
Indemnizaţia de maternitate este egală cu 100% din media salariului pe ultimele 3 luni.
Concediu pentru creșterea copilului
Oricare dintre părinți, mama sau tata, au dreptul la concediu de creștere a copilului până în momentul în care copilul împlinește 2 ani. Singura condiție în acest caz este ca copilul să locuiască în aceeași locuință cu parintele beneficiar.
Perioada minimă a concediului pentru creşterea copilului este de două luni iar maximă de 2 ani.
Găsiți mai multe informații referitoarel la concediu de creștere a copilului într-un Ghid elaborat pentru persoanele care doresc să lucreze în Austria.
Concediu educaţional şi de studii
Concediul educațional si de studii poare fi luat după 6 lui de la angajare, cu condiția ca aceasta să fie neîntreruptă.
Perioada minimă de acordare a concediului educațional este de 2 luni iar cea maximă este de 12 luni.
Trebuie să știți că în această perioadă angajatul nu va primi salariu. În schimb i se va acorda o indemnizație de formare suplimentară din partea Serviciului de Ocupare a Forței de Muncă, echivalent cu indemnizația de șomaj la care are drepul.
Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru.