Vă cunoașteți drepturile ca angajat român în Germania?
În Germania nu se diferențiază între muncitorii germani și muncitorii străini indiferent de naționalitate. Astfel drepturile unui angajat român în Germania sunt aceleași ca ale unui cetățean german.
Orice angajat indiferent de țara în care lucrează trebuie să-și cunoască drepturile si obligațiile. Dacă lucrați în Germania sau intenționați să mergeți la muncă acest articol vă este adresat.
O să vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante drepturi pe care la aveți ca angajat român în Germania.
1. Respectarea timpului de lucru
în Germania la fel ca în alte state timpul de muncă este reglementat prin lege. Prin timp de lucru se înțelege perioada în care angajatul trebuie să stea la dispoziția angajatorului.
În cazul unui loc de muncă cu normă întreagă timpul de lucru este de aproximativ 40 de ore pe săptămână prestate de luni până vineri.
Fac excepție de la această regulă locurile de muncă din domenii precum sanătate, gastronomie, transporturi publice sau domeniul hotelier. În acest caz timpul de lucru este de 48 de ore pe săptămână prestate inclusiv sâmbătă și duminică. Pe lângă aceasta este reglementată și posibilitatea de a lucra 60 de ore pe săptămână cu o compensație de timp liber în următoarea săptămână.
Durata maximă a unei zile de lucru este în general de 8 ore. Aceasta poate varia între 6-9 ore. O zi de lucru nu poate fi mai 10 ore în timpul săptămânii și 8 în timpul weekend-ului.
Pentru mai multe informații despre timpul de lucru accesați site-ul silverhand.
2. Dreptul la concediu de odihnă
Concediul de odihnă în Germania este de 24 de zile lucrătoare în cursul unui an. Acesta se poate efectua în timpul anului în curs dar în anumite situații se poate efectua și în primul trimestru din anul următor.
Numărul de zile de odihnă se poate prelungi prin contractul de muncă dacă acest lucru a fost prevăzut.
3. Dreptul la zile libere pentru evenimente familiale
Legea federală prevede dreptul angajaților români de a beneficia de zile libere pentru anumite evenimente. Numărul de zile pe care îl puteți primi este de 5 zile lucrătoare. Rețineți că acest număr nu este fix, angajatorul are dreptul să scurteze acest număr la 3 zile.
Aceste zile libere se primesc pentu următoarele evenimente:
- căsătorie
- nașterea copilului
- deces
4. Dreptul la zile libere declarate sărbători legale
Pe lângă zilele libere pe care le puteți primi pentru evenimente familiale sau zilele din concediu de odihnă, sunt legiferate la nivel național următoarele sărbători:
- Ziua naţională – Ziua Unificării Germaniei / Tag der Deutschen Einheit –3 octombrie;
- Anul Nou – Neujahr – 1 ianuarie;
- Vinerea Mare (înaintea Paştelui catolic) – Karfreitag;
- Primele două zile ale Paştelui catolic – Ostersonntag şi Ostermontag;
- 1 Mai – Maifeiertag / Arbeitstag;
- Înălţarea Domnului – Christi Himmelfahrt;
- Rusaliile – 2 zile (duminică-luni) – Pfingster;
- Crăciunul – 25-26 decembrie – Weihnacht;
- alte sărbători diferite de la land la land.
5. Dreptul salarial în caz de boală
În caz de boală, salariații germani indiferent de țara de proveniență au dreptul la concediu medical. Ca angajat român în Germania aveți dreptul la concediu medical în aceleași condiții ca oricare etățenii români care lucreză în Germania au aceleaşi drepturi și obligații ca și cetățenii germani.
Acordarea concediului medical în caz de boală este reglementată de Legea Ferderală privind continuitatea achitării drepturilor salariale EFZG.
În primele 6 săptămâni de concediu medical, salariul se plăteşte în cuantum de 100%. Salariul va fi plătit de către angajator.
Dacă nu a fost stabilit un salariu fix, ci un salariu în funcţie de performanţe, pe durata concediului medical salariatul va primi salariu mediu pe care acesta l-ar fi încasat în mod normal.
În cazul în care incapacitate de muncă apare în primele 28 de zile de la angajare, angajatorul nu are obligaţia să plătească concediul medical. În acest caz plata concediului se face direct de casa de asigurări de sănătate.
Mai multe informații privind dreptul la concediu în caz de boală găsiți în articolul de pe blogul Migro.ro.
6. Dreptul la protecţia împotriva concedierii colective
În legislația muncii este prevăzut dreptul persoanelor care lucrează în companii cu mai mult de 10 angajați de a fi concediate colectiv. De acest drept beneficiază femeile gravide, mamele cu copii, persoanele cu handicap grav și persoanele care se află în concediu de maternitate.
În materia concedierii funcționează regula potrivit căreia perioada de previz este proporțională cu perioada de lucru. De exemplu, dacă ați lucrat mai mult de 15 ani la aceeași firma, termenul de previz crește la 6 luni.
Termenul de preaviz este de 4 săptămâni pentru data de 15 ale lunii sau pentru sfârșitul lunii.
Găsiți mai multe informații referitoare la concediere în articolul dedicat acestui subiect de pe blogul Migro.ro.
Găsiți mai multe informații privind concedierea și măsurile pe care le puteți lua împotriva unei concedieri nejustificate aici.
Aceste sunt cele mai importante drepturi pe care ar trebui să le cunoașteți dacă lucrați sau intenționați să plecați la muncă în Germania. Nu uitați că trebuie să fiți tot timpul informați despre drepturile și obligațile dumneavostră.
Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru.