arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Încetarea contractului de muncă în Germania

încetarea contractului

Pentru muncitorii care lucrează în Germania există două posibilitați prin care poate înceta contractul de muncă. O metodă reglementară care implică preavizul și una excepțională ce se realizează fără respectare termenului de preaviz.

Încetarea contractului de muncă cu preaviz

De cele mai multe ori angajatorul respectă termenul de preaviz. Acesta este de 4 saptămâni pentru data de 15 ale lunii sau pentru sfârșitul lunii. Este important să rețineți că perioada de preaviz este mai mare cu cât raportul de muncă durează mai mult timp. De exemplu, dacă ați lucrat mai mult de 15 ani la aceeași firma, termenul de previz crește la 6 luni.

Țineți minte că o concedierea verbală nu este suficientă. Pentru a produce efecte concedierea trebuie să fie scrisă și să indeplinească anumite formalități.

Găsiți mai multe informații privind concedierea și măsurile pe care le puteți lua împotriva unei concedieri nejustificate aici.

Încetarea contractului de muncă fără preaviz

Încetarea contractului de muncă fără preaviz este posibilă în cazul în care angajatul sau angajatorul nu mai pot continua raportul de muncă. Acest lucru se datorează în general din cauza neînțelegerilor dintre aceștia.

Angajatorul are dreptul de a concedia o persoană fără preaviz în situațiile în care angajatul:

  • se sustrage de la muncă prin diferite mijloace (nepunctualitate, simularea incapacității de lucru, pretinderea îmbolnăvirilor repetate),
  • are un comportament nepotrivit față de colegii săi (jigniri, atitudine de superioritate),
  • încalcă regulile de protecție a muncii,
  • trădează secretele întreprinderii.

Angajatul are dreptul de a demisiona fără preaviz în situațiile în care:

  • nu îi este platit salariul sau primește o plată insuficientă,
  • angajatorul pune sănătatea și viața angajatului în pericol,
  • angajatorul comite infracțiuni.

Puteți găsi un formular de demisie gratuit aici.

Important !

Încetarea contractului de muncă fără preaviz trebuie să se facă după existența unor avertismente atât din partea angajatorului, cât și din partea angajatului.

Dacă considerați că ați fost concediat nejustificat, puteți sesiza Tribunalul pentru Litigii de Muncă. Termenul în care puteți face sesizarea este de 3 săptămâni după concediere.

Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: