arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Sistemul de asigurări de pensii din Germania

sistemul de asigurări de pensii

Sistemul de asigurări de pensii din Germania este construit pe 3 piloni.

Primul pilon constă în asigurarea legală de pensii. Al doilea pilon este obligatoriu pentru angajații pentru care există obligativitatea plății asigurărilor. Al treilea pilon constă în asigurarea privată pentru bătrânețe.

Studii recente au arătat că speranța de viață în Germania este de 78 de ani pentru bărbați și 83 de ani pentru femei. De asemenea, în Germania sunt 20 de milioane de pensionari.

Pensia medie în Germania este mult mai mare decât media din România. Un pensionar din Germania poate încasa până la 1.176 euro.

Cum funcționează sistemul de asigurări de pensii în Germania?

Sistemul de securitate socială și implicit sistemul de asigurări de pensii este finanțat din contribuțile plătite de angajatori și angajați la acest fond.

Pentru a beneficia de pensie trebuie în primul rând să fiți înregistrat în sistemul de securitate socială.

De obicei, de întregistrarea în sistemul de securitate socială se ocupă angajatorul dumneavoastră.

Pentru început veți fi înregistrat la Casa de Asigurări de Boală (Krakenkasse). Casa de Asigurări de Boală va anunța apoi organismele competente de asigurări de îngrijire pe termen lung.

În această etapă veți primi un număr de asigurare. Sub acest număr vă vor fi înregistrate perioadele de asigurare și veniturile aferente pe care le plătiți ca și contribuții.

Pe lângă numărul de asigurare, veți primi și un card de identitate pentru asigurări sociale. Acest card îl veți primi la prima angajare.

Puteți găsi mai multe informații despre procedura de înregistrare pe site-ul eu-gleichbehandlungsstelle.

Contribuția la sistemul de asigurări sociale

Orice angajat care câștigă mai mult decât venitul minim pe economie va plăti contribuți pentru asigurări de boală, asigurări de îngrijire, asigurări de șomaj și asigurări de pensii.

Mai multe informații despre asigurările de șomaj puteți găsi în articolul dedicat acestui subiect de pe blogul MIGRO.RO .

Dumneavoastră ca angajat veți plăti un procent fix din căștiguri către fondul de contribuții. Angajatul plătește un procent de 53% din contribuții iar agajatorul diferența de 47%. Contribuția lunară la sistemul de asigurare de pensie este de 18,6 % din salariul brut.

Dacă lucrați ca persoană independentă veți plăti integral contribuțiile la sitemul de pensii și de boală. În acest caz nu veți fi asigurat pentru asigurări de accidente.

Calculul contribuției va fi făcut de angajatorul dumneavoastră în momentul plății efective a salariului. Sumele care revin sistemului de asigurări vor fi retrase din salariul dumneavoastră și transferate către Casele de Asigurări Sociale, urmând ca diferența să fie transferată angajatului.

Pensia pentru limita de vârstă

Vârsta la care vă puteți pensiona în Germania este de 63 de ani dacă ați lucrat și ați contrbuit la sistemul de pensii minim 45 de ani.

Pentru a beneficia de acest drept trebuie să îndepliniți mai multe condiții:

  • să aveți vârsta de pensionare
  • să fi contribuit la sistemul de pensii în ultimii 5 ani

În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani și se preconizează că aceasta va ajunge în 2029 la 67 de ani.

Cum se calculează pensia?

Pentru a calcula pensia se țin cont de punctele acumulate anual în perioada în care s-a plătit asigurarea de pensie și valoarea punctului anual de pensie. Punctul anual de pensie are valoare diferită în fiecare an. Valoarea punctului de pensie diferă și de la un land la altul.

Pentru mai multe informații actualizate despre valoarea punctului de pensie și calcului pensiei puteți accesa site-ul europa.eu.

Trebuie să știți că orice cetățean român care a lucrat în Germania are drepul să-și ceară drepturile de pensie. Dacă la data pensionării are domiciliul stabilit în România poate cere ca acest drept să fie plătit în România.

În acest caz nu se poate cere returnarea sumelor plătite la sistemul de pensii din Germania dar se poate cere echivalarea acestora la sistemul de pensii din România.

Dacă vă regăsiți în această situație tot ce trebuie să faceți este să vă adresați Casei teritoriale de pensii din raza domicilului. După ce depuneți o cerere în acest sens și acte doveditoare, aceasta se va ocupa de următoarele demersuri.

În schimb dacă aveți domiciliul în Germania, ați plătit asigurare de pensie în ultimii 5 ani și aveți vârsta de pensionare, puteți cere pensie în Germania pentru perioadele lucrate în România. În acest sens trebuie completată o cerere în acest sens și depusă la Oficiul German de pensii.

Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: