arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

PERIOADA LEGALĂ DE PREAVIZ ÎN GERMANIA

Românii din Germania care au fost concediați, trebuie să știe că au dreptul la o perioadă legală de preaviz de patru săptămâni. Rezilierea contractului de muncă de către angajator este o situație des întâlnită cu care se confruntă românii care lucrează în Germania. În foarte multe cazuri concedierea poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă. Dacă sunteți concediat este esențial să știți că aveți drepturi și sunteți beneficiarul unei perioade de preaviz. Preavizul reprezintă intervalul de timp în care continuați să lucrați pe același post. Această perioadă vă permite să vă asigurați veniturile în timp ce căutați un nou loc de muncă. În cazul concedierii, durata preavizului legal se poate prelungi în funcție de vechimea în muncă în cadrul companiei. Mai jos găsiți durata perioadei de preaviz în cazul concedierii în Germania.

PERIOADA DE PREAVIZ ÎN GERMANIA

Atât angajatorii, cât și angajații au o perioadă de preaviz de patru săptămâni, care expiră la sfârșitul lunii sau pe data de 15 a lunii următoare. Prevederea legală care reglementează preavizul este secțiunea 622, paragraful 1 din Codul civil german (BGB). Aceasta este valabilă în cazul unei rezilieri obișnuite, la care ambele părți sunt de acord, și care trebuie încheiată în formă scrisă. Concret, patru săptămâni reprezintă exact 28 de zile.

Însă, în situația în care angajatorul dorește să rezilieze contractul de muncă, perioada de preaviz legal se va prelungi în funcție de vechimea în muncă a angajatului. În general, angajatul este considerat mai vulnerabil decât angajatorul. Aceasta deoarece concedierea îl afectează mai grav, fiind mai puțin stabil din punct de vedere financiar. Următorul tabel oferă o prezentare sintetică a termenelor limită.

PERIOADA DE PREAVIZ ÎN CAZ DE CONCEDIERE ÎN GERMANIA

Vechimea în muncăPerioada de preaviz
0 până la 6 luni (perioadă de probă)2 săptămâni (în orice zi)
7 luni până la 2 ani4 săptămâni până la data de 15 sau sfârșitul lunii calendaristice
2 ani1 lună până la sfârșitul lunii calendaristice
5 ani2 luni până la sfârșitul lunii calendaristice
8 ani3 luni până la sfârșitul lunii calendaristice
10 ani4 luni până la sfârșitul lunii calendaristice
12 ani5 luni până la sfârșitul lunii calendaristice
15 ani6 luni până la sfârșitul lunii calendaristice
20 de ani7 luni până la sfârșitul lunii calendaristic

PERIOADELE LEGALE DE PREAVIZ POT FI PRELUNGITE

Este destul de comun și legal să se prelungească aceste perioade legale de preaviz, fie în cazul concedierii, fie în cazul în care un angajat își dă demisia. Astfel de acorduri sunt apoi reglementate în legislația muncii. De exemplu, „trei sau șase luni de la încheierea contractului” sau „o lună până la sfârșitul trimestrului”. Totuși, termenele legale pot fi reduse doar în circumstanțe excepționale. În perioada de probă, angajaților li se aplică perioade de preaviz de două săptămâni, indiferent de ziua în care se face notificarea (conform § 622 alin. 3 BGB). Este important de reținut că, în cazul în care există un contract colectiv de muncă, termenii conveniți în acesta sunt esențiali, dar doar dacă aceștia sunt mai favorabili pentru angajat.

DREPT LA CONCEDIU SPECIAL ÎN PERIOADA DE PREAVIZ

Angajații din Germania au dreptul la concediul special este pentru situatii exceptionale. Iar căutarea unui loc de muncă este o situație excepțională. Un angajat concediat are dreptul la concediu special în perioada de preaviz. De exemplu pentru raportarea la Oficiul de ocupare a forței de muncă sau pentru interviuri de angajare.

Mai multe detalii despre concediul special puteți citi aici.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805 
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: [email protected]

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: