arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Noi oportunități de muncă în Germania după Brexit

Noi oportunități de muncă în Germania

Românii care lucrau până acum în Marea Britanie pot găsi noi oportunități de muncă în Germania.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană în ziua de vineri, 31 ianuarie 2020. De la începutul acestui an, Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene. Demersurile pentru această procedură au început din anul 2016.

Pe 23 iunie 2016, Regatul Unit a organizat un referendum cu privire la statutul de membru al UE. În urma referendumului, 52% dintre voturi au fost pentru ieșirea Regatului Unit din UE, iar 48% împotrivă.

În data de 29 martie 2017, Regatul Unit a informat Consiliul European cu privire la intenția de a părăsi UE. Urmând ca în data de 30 ianuarie 2020 Uniunea Europeană să ratifice Acordul de retragere. După ratificarea Acordului, Regatul Unit a avut la dispoziție o perioadă de 1 an pentru a clarifica situația și a decide asupra demersurilor următoare.

Începând cu 1 ianuarie 2021 Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană. Odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a ieșit și din piața unică.

Găsiți mai multe informații referitoare la Brexit în articolul dedicat acestui subiect de pe site-ul digi24.ro.

Ce schimbări aduce Brexitul?

Odată cu Brexitul, Marea Birtanie a ieșit din piața unică, din Uniunea vamală și din toate sistemele politice ale Uniunii Europene. Libera circulație a persoanelor, produselor și serviciilor între Marea Britanie și țările din Uniunea Europeană a fost restrânsă.

Cei mai afectați de această schimbare sunt muncitorii români care lucrează în Marea Britanie. La ultima statistică numărul românilor aflați în Marea Britanie era de aproximativ 470.000. Pentru ca acești români să rămână în continuare pe teritoriul acestei țări, trebuiau să aplice pentru statutul de rezident. Marea Britanie a decis să acorde cetățenilor străini statul de rezident sau statut temporar de rezident.

Mai multe informații referitoare la procedura de aplicare și statul de rezident, găsiți în articolul de pe site-ul stirileprotv.ro.

În calitate de rezidenți în Marea Britanie, românii pot rămâne pe teritoriul țării și pot beneficia de aceleași drepturi ca și până acum.

De la mijlocul anului 2020, românii care lucrau legal în această țară au început să depună cererile pentru obținerea rezidenței.

Ce se întâmplă cu cetățenii români care nu au primit statului de rezidenți?

O bună parte a românilor au primit statutul de rezident. În aceste condiții, aceștia își pot desfăsura în continuare activitatea pe teritoriul țării. Pe de altă parte, mulți români s-au întors în țară pentru că nu îndeplineau codițiile de eligibilitate pentru statulul de rezident.

Analiștii economici preconizează că persoanele care au muncit în Marea Britanie și au fost nevoite să se întoarcă în Romania nu vor alege șă muncească în România.

Chiar dacă în prezent, în România, există deficiențe de personal în multe domenii, cel mai probabil aceste persoane nu se vor angaja aici.

Principalul motiv este că românii de peste hotare s-au obișnuit cu venituri mai mari, iar România nu le poate acorda aceste venituri. Acest lucru îi descurajează și îi obligă să caute noi oportunități de muncă în alte tări.

Printre țările spre care ar putea să îți îndrepte atenția se află Germania.

Ce oportunități de muncă oferă Germania?

Factorul decisiv în alegerea unui loc de muncă în Germania, în detrimentul unui job în România este salariul.

Salarii mai mari

Salariul minim pe economie în Germania variază între 9,3511,35 €/ora. Persoanele care lucrează în domenii cum sunt construcțiile sau domeniul curățeniei ajung să primească 11,35 €/ora. Astfel, un angajat în Germania poate ajunge să încaseze un venit lunar de aproape 2.000,00 .

Găsiți informații referitoare la cuantumul salariului minim din Germania în articolul dedicat de pe blogul MIGRO.RO.

Prin comparție, în România, salariul minim pe economie ajunge la 500 lunar. Diferența dintre venituri este considerabilă.

Asigurări sociale mai mari

Pe lângă salariile mai mari, Germania, prezintă și avantajul unui sistem social mai bine dezvoltat, al cărui prinicipal scop este sprijinirea persoanelor aflate în diverse situații. Cetățenii rezidenți ai Germaniei, beneficiază de asigurare medicală de sănătate care acoperă mai multe servicii decât în România.

Printre drepturile rezidenților germani se numără dreptul de alocație, dreptul la pensii și diverse indemnizații.

De la începutul acestui an alocația lunară pentru copii din Germania a crescut cu 15 €/lună. Cu această creștere alocația lunară a copiilor a ajuns la 219 pentru primul și al doilea copil. În cazul celui de-al treilea copil alocația ajunge la 225 , iar de la al patrulea copil, cuantumula alocației este de 250€.

Trebuie menționat că a crescut și alocația lunară pentru copii în România. Alocația lunară pentru copii în România a suferit o creștere de 20%, ajungând la 214 lei lunar (aproximativ 45 euro).

Creșterile alocațiilor lunare din cele două state sunt relativ echivalente. Cu toate acestea alocația din Germania rămâne în continuare mai mare.

Analizând în linii mari aspectele care țin de venituri, asigurări sociale și implicit condiții de trai, putem observa ca Germania plusează la capitolul salarii și condiții de trai.

Aceste aspecte ar putea influența persoanele care au fost nevoite să renunțe la locurile de muncă din Marea Britanie. Pe cale de consecință, dacă ar fi să aleagă între România și Germania, balanța ar înclina în favoarea Germaniei.

Mai multe informații utile despre subiecte de actualitate găsiți în atricolele de pe blogul nostru MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: