arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Ministerul Muncii sprijină românii care pleacă la muncă în străinătate cu informații despre drepturile acestora

romani muncind

Ministerul Muncii și Protecției Sociale continuă campania de informare a angajaților sezonieri care aleg să muncească în străinătate.

Având în vedere interesul crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca în număr mare să muncească în străinătate, precum și situațiile frecvente în care odată plecați reclamă condițiile inadecvate de muncă sau faptul că drepturile nu le sunt respectate de către angajatorii străini.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale pune la dispoziția cetățenilor o serie de informații pe care aceștia trebuie să le cunoască înainte de a semna orice contract.

  •  Informații privind legalitatea contractelor aici .
  • – În măsura în care este posibil, MMPS recomandă plecarea prin agenții de plasare sau prin agent de muncă temporară. Lista agentiilor de plasare autorizate poate fi consultată aici .
  • În completarea informațiilor puse la dispoziție de MMPS, vă recomandăm să consultați paginile ambasadelor și consulatelor din țările în care urmează să vă deplasați aici.
  • Pentru orice alte întrebări legate de ceea ce lucrătorii români ar trebui să cunoască despre legalitatea și corectitudinea întocmirii contractelor de muncă în străinătate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Inspecția Muncii, a pus la dispoziția cetățenilor o linie telefonică, apelabilă la numele 021.302.70.52 și 021.302.70.53 de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00.

Ținând cont de experiența anilor trecuți, când mulți români au plecat să lucreze în țări din spațiul UE fără a fi bine informați. Aceștia nu s-au asigurat că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiții decente de trai.

 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat în luna martie a acestui an campania ”Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile”.

Se urmărește prevenirea exploatării angajaților români

Scopul campaniei este de prevenire a muncii fără forme legale și a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri, prin creșterea nivelului de informare înainte de a pleca la muncă în străinătate. 

Informațiile de bază, pe care orice angajat trebuie să le știe. De exemplu care o sa fie condițiile de muncă, mai ales cele specifice desfășurării activității în condiții COVID 19. Sau care sunt instituțiile care pot sprijini angajații care întâmpină probleme pe teritoriul altei țări. Aceste informații au devenit cu atât mai mult necesare în contextul pandemiei Covid-19. Acesta a ridicat noi probleme pentru lucrătorii sezonieri.

Campania derulată de MMPS vizează informarea lucrătorilor sezonieri care anual pleacă să muncească în străinătate.

Se dorește diminuarea riscurilor și vulnerabilităților cu care mulți dintre ei s-au confruntat în trecut, în special din cauza muncii fără forme legale și a lipsei de informații privind legislația specifică a țărilor în care merg.

Pentru buna desfășurare a campaniei, MMPS a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Transporturilor și cu Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit Ministerului Muncii, au fost elaborate pliante cu informațiile de bază (condițiile și contractul de muncă, agențiile de plasare, date de contact ale misiunilor consulare ale României din fiecare stat etc.). Acestea au fost distribuite cu sprijinul Ministerului Transporturilor în punctele de plecare ale lucrătorilor.

Noua lege va institui o colaborare mult mai strânsă între agențiile de plasare a forței de muncă și Inspecția Muncii. Pentru ca instituția să fie informată cu privire la persoanele angajate în străinătate înainte ca acestea să plece din țară.

Mai mult, agențiile de plasare a forței de muncă vor fi obligate să transmită situaţia privind contractele de mediere încheiate. Dar și persoanele angajate în străinătate lunar, și nu trimestrial, cum prevede actul normativ în prezent.

Dacă aveți nevoie de informații despre recuperarea taxelor din Germania sau Austria

Dacă urmează să plecați în Germania sau lucrați acolo deja, puteți citi aricolul nostru despre recuperarea taxelor.

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

Descărcați aplicația noastră MIGRO.RO! Mai rapid, mai avantajos. Fii întotdeauna la curent!

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: