Interzicerea subcontractării în abatoarele din Germania
Statul german a decis să adopte o nouă lege care privește interzicerea subcontractării în abatoarele din Germania. Acest proiect de lege a apărut în urma problemelor care s-au ivit în aceste abatoare unde au fost descoperite focare de infecție cu noul coronavirus.
Această măsură îi vizează în egală măsură și pe români. Românii la fel ca toți cetățenii UE au dreptul de a lucra oriunde în cele 27 țări ale UE iar de cele mai multe ori aleg să lucreze în Germania și Austria.
În domeniul prelucrării cărnii au fost angajați de-a lungul timpului mulți cetățeni români. Muncitorii români erau de regulă angajați ai unor firme intermediare din România, fiind apoi subcontractați de abatoarele din Germania.
Inconvenientul principal în cazul acestei practici este că aceștia ajungeau să primească salarii mai mici decât cei care erau angajați direct la aceste abatoare.
Potrivit site-ului incont.ro migranții au fost nevoiți să plătescă și pentru cazare rămânând astfel cu un salariu net de 6 euro pe oră, în condițiile în care salariul minim este de 9, 35 euro pe oră.
Salariul minim pe oră pentru muncitorii din cadrul abatoarelor a crescut de la începutul acestui an. Mai multe detalii despre acest subiect găsiți în atricolul de pe blogul Migro.ro.
Pe lângă acest inconvenient s-au mai descoperit nereguli și în ceea ce privește cazarea. Angajații locuiesc de regulă în locuințe comune în condițiile de igienă precare.
Se presupune că datorită igienei precare și a lipsei măsurilor de siguranță în special în spațiile de cazare și în timpul transportului s-a ajuns la un număr atât de mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Majoritate muncitorilor testați pozitiv proveneau din țări din Estul Europei printre care și România.
Mai multe informații despre acest subiect găsiți în articolul ziarului romănesc.
Ce noutăți aduce noua lege?
În contextul infectării cu noul virus autoritățile au propus un proiect de lege prin care să schimbe aceste practici. Proiectul de lege propus de Parlament spre semanarea și aprobarea Guvernului aduce schimbări importante în acest domeniu.
Legea în forma propusă de Parlament la data de 22 Iulie 2020 își propune interzicerea subcontractării în abatoarele Germaniei. Proiectul vizează domenii esențiale cum sunt sacrificarea animalelor, prelucrarea și procesare cărnii.
Principala modificare apare în domeniul angajării. Se interzice subcontratarea muncitorilor, aceștia trebuie să fie angajați direct ai abatoarelor. Obiectivul principal este ca până la sfârșitul anului toți muncitorii să fie angajați ai firmelor cheie.
O altă modificare apare în ceea ce privește spațiile de cazare. Se are în vedere construirea de spații de cazare pentru viitori muncitori în zone apropiate abatoarelor. Aceste spații vor fi construite ținând cont de măsurile de igienă, supreveghere și siguranță impuse de stat.
Pe lângă acestea muncitorii vor primi contracte de muncă și condiții de muncă mai bune. Printre ele se numără pontarea electronică a orelor lucrate eliminând în acest fel abuzurile care se făceau.
Ca un contraargument al acestei legi a s-a speculat că dacă legea va fi modificată prețul cărnii ar putea crește până la 20 % față de cel actual.
Ministrul german al muncii, Hubertus Heil, a desființat această teorie susținând că aceste afirmații sunt lipsite de fond și că modificarea prețului cărnii nu este legată de introducerea unor condiții mai bune de muncă.
Care sunt excepțiile de la această lege ?
De la obligația de angajare directă a muncitorilor sunt exceptate:
- macelăriile cu mai puțin de 30 de angajați
- domeniile conexe cum ar fi curățenia
În cadrul măcelariilor familiale este permisă subcontractare cu condiția ca numărul de angajați să nu fie mai mare de 30. Sindicatele din domeniu nu sunt de acord cu exceptarea măcelăriilor cu mai puțin de 30 de angajați de la această lege considerând că în acest fel se pot face în continuare abuzuri.
Pentru a elimina acestă problemă au propus semnare unor contracte colective de muncă. Prin această metodă s-ar asigura condiții de muncă mai bune și salarii mai mari pentru acești muncitori.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat în această saptămână și o să intre în vigoare de la 1 Ianuarie 2021.
Amenzile către companiile din acest sector care încalcă reglementările de muncă sunt dublate la 30.000 de euro.
Pe lângă acest aspect urmează să fie sporite și inspecțiile la locul de muncă iar inspectorii locali vor beneficia de noi atribuţii pentru a verifica condiţiile de cazare ale angajaţilor.
Măsura ar afecta și muncitorii români deoarece din totalul de 110.000 de muncitori din industria cărnii din Germania 30.000 dintre aceștia sunt muncitori din est- europeni.
Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru.