arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Instituții utile în Germania

instituții utile

Românii noi veniți în Germania întâmpină foarte multe dificultăți atunci când au de rezolvat o problemă. Sau atunci când vor să obțină un drept care li se cuvine neștiind cărei instituții să sea adreseze.Oricui ar fi foarte utilă o listă cu instituții utile. Legislația germană este foarte complexă și există multe instituții, birouri, oficii, etc care se ocupă de administrarea acesteia.

În primul rând vreau să precizez că pentru problemele care necesită o intervenție medicală (accidente de circulație, incendii, probleme de sănătate grave, etc) numerele de urgență din Germania sunt 110 pentru poliție (Polizei)și 112 pentru servicii de salvare – pompieri (Feuerwehr) și ambulanță (Rettungsdienst).

Arbeitsamt/Agentür für Arbeit

Arbeitsamt/Agentür für Arbeit este reprezentanța în teritoriu a Agenției Federale pentru ocuparea Forței de Muncă – Bundesagentur für Arbeit. Aici te poți înregistra ca șomer – Arbeitslos și ca persoană în căutarea unui loc de muncă – Arbeitssuchend.

Dacă îndeplinești condițiile legale poți cere și primi ajutorul de șomaj. Poți cere tranferul șomajului în România. La Arbeitsamt poți cere și salariile restante pe ultimele 3 luni dacă firma la care ai lucrat a intrat în insolvență.

Mai multe informații despre șomaj poți citi aici.

Arbeitsgericht – Tribunalul pentru Litigii de Muncă

Tribunalul pentru Litigii de Muncă este responsabil pentru litigiile care pot apărea între angajat și angajator. Aici poți depune plângere în cazul în care ai fost concediat sau dacă angajatorul nu ți-a plătit drepturile salariale. Mai multe informații referitoare la asta poți găsi aici.

Fiecare tribunal are un birou de consiliere care va poate ajuta gratuit să faci o plângere sau o cerere către tribunal fără a apela la un avocat.

Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF)

Oficiul Federeal pentru Migrație și Refugiați este principala autoritate responsabilă cu migrația și integrarea în societatea germană. Cei care doresc să învețe limba germană și să urmeze un curs de integrare o pot face. Trebuie să depună o cerere la unul din birourile regionale ale BAMF.

Pagina oficială a Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiati este www.bamf.de.

Bürgeramt

Oficiul pentru cetățeni, aparține de primăria localității și oferă servicii publice pentru aceștia. Oficiul pentru evidența populației este de obicei integrat în Bürgeramt. Despre înregistrarea la evidența populației poți afla aici.

Elterngeldstelle

O altă instituție importantă este Biroul local de indemnizația de creștere a copiilor. Instituțiile care administrează Elterngeld sunt diferite în fiecare Land.

Familienkasse

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, aici poți depune cererea pentru alocația copilului. În continuare se pot găsi mai multe informații pe pagina oficiala www.familienkasse.de.

Finanzamt

Oficiul pentru Taxe și Impozite este echivalentul Administrației Publice din România. În primul rând aici se poate depune declarația de impozit anuala, se poate schimba clasa de impozitare. Mai mult de aici primesti numarul de identificare (Identifikationsnummer) dar și codul fiscal (Steuernummer).

Führerscheinstelle

Biroul permise auto – eliberează permisele noi sau le schimbă pe cele expirate. Biroul se află de obicei în aceiași locație cu Oficiul pentru înmatriculări auto sau la primărie.

Gewerbeamt

Biroul pentru înregistrarea activităților independente, se află de obicei în cadrul primăriei. Aici trebuie să mergi dacă vrei să-ți deschizi o activitate independentă ca mic întreprinzător.

Schufa

Asociația pentru protecția și siguranța creditelor din Germania. Este singura organizație din Germania care are dreptul să evalueze solvabilitatea și bonitatea persoanelor fizice rezidente în Germania și să emită un certificat de bonitate (Schufa Auskunft). Acest certificat îți este necesar dacă dorești să închiriezi o locuință, să contractezi un credit, să cumperi o mașină în lesing sau să cumperi produse cu plata în rate.

Standesamt

Oficiul Stării Civile, se află în primărie. Aici se eliberează certificatele de naștere necesare pentru Kindergeld, Elterngeld și pentru obținerea certificatului de naștere românesc. Mai mult aici se oficiază și căsătoria, se eliberează certificatul de căsătorie. Înregistrarea unui deces se face tot la Standesamt, care eliberează certificatul de deces, oferă consiliere și contacte către firmele de pompe funebre.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: