arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ ÎN GERMANIA ÎN 2024

Românii din Germania care au rămas fără loc de muncă trebuie să știe că au dreptul la indemnizația de șomaj, dacă indeplinesc anumite cerințe. Numărul şomerilor în Germania a crescut uşor în decembrie 2023, dar sub estimările analiştilor, potrivit datelor oficiale publicate recent, subiect despre care puteți afla mai multe aici. Dar ce reprezintă cu exactitate indemnizația de șomaj și cum este reglementată prin lege? Cine are dreptul la ajutor de șomaj și pentru cât timp? Răspunsurile la aceste întrebări și multe altele pot fi găsite în ghidul nostru.

CÂT ESTE INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ ÎN GERMANIA ÎN 2024

Indemnizația de șomaj în Germania în 2024, cunoscută și sub denumirea de Arbeitslosengeld I sau ALG 1, reprezintă o prestație din cadrul asigurărilor de șomaj din Germania. Este acordată angajaților care devin șomeri în anumite condiții, asigurându-le o siguranță financiară pentru o perioadă limitată de timp. Este important de menționat că indemnizația de șomaj trebuie diferențiată de „ALG 2” sau „Bürgergeld”, care reprezintă Venitul pentru Cetățeni.

CERINȚE PENTRU A PRIMI INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ

Pentru a beneficia de prestații precum indemnizația de șomaj, trebuie să îndepliniți anumite cerințe, printre care:

 • Să fiți șomeri, ceea ce înseamnă că lucrați mai puțin de 15 ore pe săptămână.
 • Să aveți vârsta până în 65 de ani.
 • Să vă fi înregistrat personal ca șomer la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. În cazul în care pierderea locului de muncă este anticipată în următoarele trei luni, raportarea poate fi făcută și anticipat.
 • Să depuneți eforturi independente pentru a ieși din șomaj, inclusiv înregistrarea timpurie ca solicitant de locuri de muncă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu cel puțin trei luni înainte de încheierea raportului de muncă.
 • Să fiți disponibili pentru eforturile de plasare ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă și să fiți pregătiți să acceptați locuri de muncă rezonabile.
 • Să îndepliniți perioada de calificare, ceea ce presupune să fiți angajat sub asigurare obligatorie timp de cel puțin douăsprezece luni în ultimele 30 de luni și să fiți plătit asigurări de șomaj în acest interval.

PENTRU CÂT TIMP SE POATE ACORDA INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ

Durata pentru care se acordă indemnizația de șomaj depinde de perioada în care ați contribuit la asigurarea de șomaj în ultimii trei ani și de vârsta dumneavoastră:

 • Dacă ați plătit asigurarea timp de douăsprezece luni, indemnizația de șomaj se va acorda pentru o perioadă de șase luni.
 • Cu 24 de luni de contribuții la asigurare, puteți solicita indemnizația timp de douăsprezece luni.
 • Angajații cu vârsta de cel puțin 50 de ani, care au plătit în asigurare timp de 30 de luni, au dreptul la indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 15 luni.
 • Cei care au plătit timp de 36 de luni și au împlinit vârsta de 55 de ani pot primi ajutor de șomaj timp de 18 luni.
 • Angajații sub vârsta de 50 de ani primesc indemnizație de șomaj pentru maxim un an, chiar dacă au plătit în sistemul de asigurări de șomaj timp de mai mult de 24 de luni.

CUM SE CALCULEAZĂ INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ

Calculul indemnizației de șomaj se bazează pe salariul mediu net din ultimele 12 luni înainte de șomaj (perioada de evaluare). Beneficiul reprezintă 60% din salariul mediu anterior (sau 67% dacă aveți copii). Există o limită superioară pentru salariul zilnic de evaluare, stabilită în funcție de limita de evaluare a contribuției pentru asigurarea de șomaj. În 2024, aceasta va fi de 251,67 euro pe zi în statele federale de vest și 248,33 euro în cele de est.

Plățile de beneficii vor fi supuse impozitelor și contribuțiilor la asigurările sociale, similar cu un salariu obișnuit, fiind reținute automat de Biroul de ocupare a forței de muncă înainte de a fi transferate lunar în contul bancar.

DACĂ NU REUȘIȚI SĂ VĂ GĂSIȚI LOC DE MUNCĂ

În cazul în care nu reușiți să vă găsiți un loc de muncă, atunci când dreptul la indemnizație încetează, puteți solicita Venitul pentru Cetățeni, anterior cunoscut sub denumirea de Hartz IV.

SE POATE PRIMI INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ ÎN STRĂINĂTATE?

Despre primirea indemnizației de șomaj în străinătate, aceasta este posibilă doar dacă locuiți într-un stat membru al UE sau Elveția. De exemplu, românii se pot califica pentru indemnizație dacă se întorc în țară, dar trebuie să fie înregistrați ca șomeri în Germania. Cererea de ajutor de șomaj trebuie depusă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă înainte de a părăsi țara, respectând o perioadă de așteptare de patru săptămâni.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

 • numărul de telefon:  +40 369 805 805 
 • Whatsapp: 0771 441 296
 • e-mail: [email protected]

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: