Impozitul pe salariu în Germania-Lohnsteuer
Dacă cauți sau ai reușit să găsești un loc de muncă în Germania, atunci obligatoriu trebuie să plătești impozitul pe salariu (impozite și contribuții sociale). La angajare ți se oferă un salariu brut de minim 9,50 euro/oră. De la 1 iulie 2021 se va mări la 9,60 euro/oră, acest lucru este consemnat în contractul de muncă (Arbeitsvertrag) semnat atât de angajator cât și de angajat.
Salariul net depinde de la o persoană la alta.Acesta depinde de mărimea salariului și de situația familiară.
Contribuțiile plătite de angajat
Contribuțiile pe care un angajat trebuie sa plătească sunt următoarele:
- impozitul pe venit (Lohnsteuer)
- impozitul pentru biserică (Kirchensteuer)
- contribuția pentru pensie (Rentenversicherung)
- asigurarea de sănătate (Krankenversicherung)
- asigurarea de îngrijire (Pflegeversicherung)
- taxa de solidaritate (Solidaritätszuschlag)
- asigurarea pentru șomaj (Arbeitslosenversicherung)
La sfârșitul fiecărei luni veți primi un fluturaș de salariu.În acesta sunt evidențiate salariul brut, impozitele și contribuțiile la asigurările sociale. Documentul mai conține și datele personale, contul bancar, numele angajatorului, zile de concediu de odihnă etc. Mai multe informații despre impozitul pe venit în Germania găsiți aici.
Model de fluturaș de salariu explicat în limba română
Despre clasele de impozitare
În Germania există 6 clase de impozitare pentru a deduce impozitul pe salariu (Lohnsteuer). Aceste clase de impozitare se aplică doar angajaților. Calculul pentru impozitul pe salariu ar trebui să corespundă nivelului impozitului pe venit, care trebuie plătit anual. Astfel s-ar evita pe cât posibil plățile ulterioare către Administrația Financiară (Finanzamt) dar și a acesteia înapoi către contribuabili. Acest lucru se urmărește prin încadrarea angajaților în diferite clase de impozitare.
Clasele de impozitare reflectă diferite situații familiale și moduri de distribuire a veniturilor între soți sau parteneri de viață. Clasa dumneavoastră de impozitare depinde în special de starea dumneavoastră civilă, dacă sunteți căsătorit sau trăiți într-o relație de parteneriat înregistrată, de distribuirea ambelor venituri.
O clasă de impozitare se potrivește cel mai bine atunci când redă cât mai exact situația dumneavoastră personală.
Toți angajații care câștigă mai mult de 450 euro pe lună sunt încadrați într-o clasă de impozitare. Clasele de impozitare nu depind de tipul activității sau de mărimea cîștigului brut, ci doar de situația familială a angajatului.
Clasele de impozitare
- Clasa de impozitare 1
Include persoanele care nu sunt căsătorite: celibatari, divorțați, văduvi sau care trăiesc separat.La moartea soțului/soției, soțul supraviețuitor nu va fi încadrat automat în clasa 1. În primi doi ani de la deces poate cere încadrarea în clasa de impozitare 3.
- Clasa de impozitare 2
Aceasta clasă oferă facilități pentru angajații divorțați sau necăsătoriți care cresc singuri unul sau mai mulți copii.Cel puțin unul dintre copii trebuie să locuiască cu acesta.
- Clasa de impozitare 3
Încadrarea în această clasă presupune ca angajatul să fie căsătorit și partenerul să accepte să fie încadrat în clasa 5 și să plătească impozite mai mari. Clasa aceasta este potrivită pentru familiile în care unul din soți câștigă mai mult sau este singurul care are un venit.
- Clasa de impozitare 4
În această clasă intră angajații căsătoriți, cu salarii apropiate, aceștia având amanoi clasa 4. O combinare cu clasa 3 sau 5 nu este posibilă.
- Clasa de impozitare 5
Încadrarea în clasa 5 de impozitare funcționează doar în combinație cu clasa 3.
- Clasa de impozitare 6
Această clasă este potrivită persoanelor care au al doilea sau un al treilea job și care au o altă clasă pentru jobul principal.
Clasa 5 presupune un impozit pe salariu mai mare pentru că multe din deducerile care se pot face la celelalte clase nu se pot face aici.
Schimbarea clasei de impozitare
Schimbarea clasei de impozitare se poate face prin depunerea depunerea unei cereri la administrația financiară de care aparținem (Finanzamt). La modificarea situației familiale, se poate cere schimbarea clasei de impozitare.
Schimbarea clasei de impozitare se aplică începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea. Mai multe informații în legătură cu schimbarea clasei de impozitare în Germania puteți citi aici.