arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Germania se confruntă cu o criză acută de muncitori calificați

deficitul muncitorilor

Odată cu încetinirea imigrației din Uniunea Europeană, guvernul german este îngrijorat că firmele locale se vor confrunta în continuare cu un deficit uriaș de muncitori calificați.

În trecut, pentru a rezolva problema, guvernul de la Berlin a derulat un program de acordare vize de muncă pentru persoane din state care nu sunt membre UE.

Potrivit unui reprezentant al Oficiului Federal pentru Muncă, din cauza evoluţiilor demografice, numărul angajaţilor calificaţi va scădea cu aproape 150.000 anul acesta. Declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani.

Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranți

În aceste condiții, țara are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranți calificați pe an. „De la îngrijitori la angajați care se ocupă de aerul condiționat și de sectorul logistic, dar și din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forță de muncă calificată”, a avertizat Scheele, potrivit Agerpres.

Comisarul german al integrării Annette Widmann-Mauz a avertizat că economia germană are nevoie „disperată“ de muncitori calificaţi. O gamă largă de industrii ger­ma­ne, printre care construcţiile, industria alimentară şi a serviciilor de îngrijire, au ajuns să depindă masiv de o forţă de muncă în mare parte imigrantă provenind din UE în ultimii ani.

Pe seama acestei forţe de muncă se poate pune un procent de 0,2% din creşterea anuală a economiei germane din ultimii ani. Deşi pandemia pare să fi exacerbat problema, guvernul german încearcă de mai mulţi ani să reducă acest deficit.

În 2019, acesta a elaborat un proiect de lege pentru a înlesni migrarea muncitorilor cu calificări vocaţionale în Germania. Legea a intrat în vigoare în martie 2020, luna primului lockdown naţional al ţării. În acel moment, aproximativ 30% din companiile germane se confruntau cu deficite de forţă de muncă.

Autoritățile caută soluții

Din cauza evoluţiilor demografice, numărul de muncitori calificaţi va scădea cu aproape 150.000 anul acesta.

Germania poate rezolva problema doar calificându-i pe cei necalificaţi. Dar și pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza schimbărilor tehnologice.

Ar putea lăsa femeile care lucrează involuntar part-time să aibă o activitate mai lungă, dincolo de toate acestea, aducând imigranţi în ţară. Muncitorii part-time sunt cei care preferă să aibă program complet dar nu găsesc locuri de muncă cu normă întreagă.

Scheele a apreciat că deficitul de forţă de muncă va fi o problemă cheie pe care trebuie să o rezolve viitorul Guvern după alegerile federale din Germania de luna viitoare. Şi Institutul economic german a avertizat recent că Germania se va confrunta în următoarele decenii cu un deficit de forţă de muncă calificată.

Totuşi, dacă reglementările privind imigrarea sunt schimbate şi vârsta de pensionare creşte, numărul angajaţilor calificaţi cu vârsta între 20 şi 69 de ani rămâne aproape stabilă în următorii ani.

Cercetătorii IW apreciază că economia germană ar trebui să se pregătească pentru schimbări structurale. Din ce în ce mai mulţi oameni aleg educaţia academică în locul formării profesionale. Astfel încât în viitor compoziţia forţei de muncă calificate va fi diferită.

Ce ar trebui să știți dacă vă gândiți să lucrați în Germania

Dacă sunteți una dintre persoanele care vă gândiți să munciți în Germania. Atunci ar trebui să știți că veți avea dreptul la alocație din acest stat pentru copii dumneavoastră (dacă aveți). Mai multe despre acest subiect puteți afla aici.

Germania se află în topul preferințelor românilor care aleg să plece la muncă în străinătate datorită nivelului ridicat de trai, a sistemului medical foarte bine pus la punct, dar și a seriozității și rigurozității prezente în rândul angajaților la stat.

De asemenea și impozitul îl puteți recupera, puteți face asta personal sau prin intermediul unei firme specializate.

Dacă ai muncit deja în Germania, te-ai întors și ai dori să-ți recuperezi taxele, noi își stăm la dispoziție. Migro.ro vă stă la dispoziție pentru ajutor și informații. Ne puteți contacta:

Descărcați aplicația noastră MIGRO.RO! Mai rapid, mai avantajos. Fii întotdeauna la curent!

Puteți descărca aplicația MIGRO.RO aici. Dacă sunteți interesați de serviciile noastre, puteți accesa site-ul nostru.

Cu ajutorul unui calculator de taxe puteși obține o estimare a sumelor pe care le-ați putea recupera. De asemenea accesând blogul nostru, puteși fi la curent cu noutăți din acest domeniu.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: