arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Despre munca prin detașare în Germania

Despre munca în Germania prin detașare ar fi cateva lucruri importante de precizat. Mai ales, că în ultima perioadă, numărul celor care lucrează în Germania prin detașare este în creștere.

Până acum o bună parte din românii care munceau prin detașare, 38,3 %, erau trimiși în diverse abatoare din Germania. Dar, așa cum am precizat în articolul de pe blogul MIGRO.RO, începând cu 1 ianuarie 2021 este interzisă angajarea prin intermediari în domeniul procesării cărnii.

Probabil din această cauză numărul muncitorilor detașați o să scadă. Pe langă domeniul procesării cărnii, sunt detașați lucrători români și în domeniul :

 • construcțiilor – 40,7 %
 • serviciilor de afaceri – 7,3 %
 • transporturilor – 5,5 %

Ce înseamnă munca prin detașare?

Munca prin detașare presupune că o persoană este angajată la o firmă românească. Ulterior angajatorul, va trimite respectivul angajat la muncă în Germania. În perioada în care angajatul este trimis la munca în Germania prin detașare va lucra pentru un alt angajator.

Acesta va primi statutul de lucrător detașat și va beneficia de aceleași condiții de muncă pe care le au cetățenii germani.

În această perioada, angajatorul dumneavoastră va fi angajatorul din România. Acesta are obligația de plată a salariului.

Trebuie precizat că locul de muncă din Germania este doar temporar. Perioada de lucru efectivă pe teritorul Germaniei este una limitată în timp. Aceasta trebuie stipulată în contractul de muncă. Detașarea se poate face pentru o durată de maxim un an, cu posibilitate de prelungire din șase în șase luni.

Pe lângă stipularea duratei de timp, vă recomandăm să aveți în vedere stipulare în contact și a următoarelor aspecte:

 • adresa și numele angajatorului din Germania
 • tipul muncii prestate
 • programul de lucru
 • concediul
 • salariul
 • eventualele bonificații și indemnizații
 • eventualele compensații pentru drum și cazare
 • continuarea muncii după reîntoarcerea în țară

În intervalul de timp în care lucrați în Germania, raportul dumneavoastră de muncă va fi supus legislației române. Aceasta înseamnă că în cazul unui eventual confilict de muncă, instanța competentă de soluționare va fi cea din România.

Informații referitoare la detașare și condițiile de muncă găsiți în articolul de pe site-ul europa.eu.

Drepturile unui muncitor detașat

Salariatul detașat beneficiază de aceleași condiții de muncă pe care le au cetățenii germani. Printre drepturi de numără:

Dreptul la salariu minim


Angajatorul român nu vă poate plăti mai puțin decât salariul minim pentu munca prestată. Salariul minim pentru anul 2020 este de 9,35 €/ora. În unele domenii cum ar fi îngrijirea altor persoane, salariul este de 11,35 €/ora aplicabil în vestul țării și 10,85 €/ora aplicabil în estul țării. De asemenea, electricienii primesc un salar minim de 10,55 €/ora.

Durata maximă a timpului de lucru și repaosului minim obligatoriu


Durata maximă a timpului de lucru nu poate depăși 8 ore pe zi. Poate fi prelungită până la cel mult 10 ore pe zi cu condiția ca media orelor de lucru, calculată pe o perioadă de 6 luni să nu depășească 8 ore pe zi.
Pe lângă durata timpului de lucru, trebuie respectate și pauzele de lucru. Durata pauzei este de cel puțin 30 de minute dacă durata timpului de lucru este între 6-9 ore. Dacă durata timpului de lucru depășește 9 ore, pauza trebuie să fie de cel puțin 45 de minute.

Dreptul la concediu anual


Concediul minim anual este de 24 de zile lucrătoare dacă durata timpului de lucru este de 6 zile de lucru pe săptămână. Dacă timpul de lucru este de 5 zile pe săptămână, concediul anula aferent va fi de 20 de zile lucrătoare.

Dreptul la sănătate și securitate în muncă


Veți rămâne asigurat medical în România. Dar, veți primi de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate un card european cu care veți beneficia de toate serviciile medicale necesare în Germania.

Găsiți mai multe informații despre drepturile românilor care muncesc în Germania în atricolul dedicat acestui subiect de pe blogul MIGRO.RO.

Obligațiile care decurg din statutul de lucrător detașat

Din statutul de muncitor detașat decurg următoarele obligații:

 • Obligația de înregistrare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din România

În cazul detașării, dumneavoastră sau angajatorul, aveți obligația de înregistrare la Inspectoratul de Muncă din România. Odată cu înregistrare veți primi și Formularul A1. Acest formular dovedește autorităților germane că detațarea este conformă cu condițiile prevăzute de lege.

În acest formular este precizată și obligația angajatorului român de plată a salariului și a contribuțiilor aferente acestuia.

Mai multe informații despre obligațiile pe care le aveți ca lucrător detașat găsiți în articolul de pe site-ul fair-arbeiten.eu.

 • Subordonarea față de angajatorul din Germania

Chiar dacă angajatorul dumneavoastră este cel din România, aveți obligația de a vă subordona angajatorului din Germania. Această subordonare este valabilă doar pentru perioada detașării.

Trebuie să știți că dacă ați lucrat în Germania prin detașare aveți dreptul de a recupera alocația pentru copii din această țară. Alocația pentru copii din Germania se poate recupera pe ultimele 6 luni.

Dacă sunteți interesați de recuperare alocației pentru copii intrați pe site-ul MIGRO.RO. Găsiți aici un calculator gratuit pentru sumele de recuperat care va face calculul alocației pentru dvs.

Mai multe informații utile despre subiecte relevante și de actualitate găsiți accesând blogul nostru MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: