arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Cum puteți recupera salariul neplătit de la angajator

recuperarea salariului neplatit de la angajator

Țineți minte că în orice situație vă puteți recupera salariul neplătit!

Oricine are dreptul de a fi plătit pentru munca pe care o prestează. Acest drept naște o obligație în sarcina angajatorului care de cele mai multe ori este respectată. Se întâmplă uneori ca angajatorul să nu-și respecte această obligație până la final refuzând astfel să plătească ultimul salariu.

O altă practică este aceea de a plăti salariul parțial sau să refuze plata salariului invocând insolvența.

De cele mai multe ori angajatorul se bazează pe faptul că angajatul nu va face nimic pentru a recupera salariul pentru că nu are cunoștințe legislative sau de limbă. Tocmai pentru a elimina această ipoteză vă oferim aici toate detaliile pe care trebuie să le cunoașteți pentru a vă apăra în astfel de situați.

Trebuie să știți că aveți posibilitatea de a vă recupera salariul neplătit prin mai multe modalități.

Pentru fiecare situație în parte există o altă modalitate de recuperare a salariului neplatit.

Cum puteți recupera ultimul salariu de la angajator?

De cele mai multe ori se întâmplă ca angajatorul să refuze să plătească salariul dacă angajatul decide să demisioneze sau îl concediază. Această decizie nu este justificată, dreptul la plata salariului există si în această situație.

În primul rând, în această situație pentru a putea recupera salariul neplătit trebuie să somați angajatorului. Somația se face prin înaintarea unei cereri de plată scrise.

Cererea de plată trebuie să conțină urmatoarele elemente:

  • suma care trebuie plătită
  • data până la care trebuie să vă plătească această sumă
  • consecințele în cazul neplății

Termenul de plată nu ar trebui să fie mai mare de 10 zile calculate din momentul înaintării cererii de plată.

Dacă nici după această somație angajatorul nu plătește sumele restante puteți trece la pasul următor.

Pasul următor constă în sesizare organelor competente. În această situație competența revine instanței responsabile cu conflictele de muncă. Sesizarea instanței se face prin depunerea unei plângeri către instanța de muncă.

În acest caz nu este neapărat necesară intervenția unui avocat.

În primă instanță veți primi ajutor din partea centrului de ajutor al instanței.

După înaintarea plângerii instanța vă poate recomanda rezolvarea conflictului pe cale amiabilă. Termenul pentru rezolvarea conflictului pe cale amiabilă este de 5 săptămâni.

Dacă în continuare angajatorul refuză să plătească, ar trebui să vă angajați un avocat pentru că va fi deschis un proces, iar ajutor unui avocat specializat în dreptul muncii este benefic.

Mai multe informații despre recuperarea salariului neplătit de la angajator în acest caz găsiți aici.

Cum vă puteți recupera salariul în cazul în care firma a intrat în insolvență?

Chiar și în cazul insolvenței angajatorul este obligat să vă plătească salariul.

Dacă firma la care ați lucrat este falimentară și a intrat în insolvență, primul lucru pe care trebui să îl faceți este să contactați mandatarul și să solicitați plata salariului restant.

Dacă nici după ce contactați mandatarul nu vă primiți salariul, urmatorul pas este să depuneți o cerere de faliment la Agenția Federală de Muncă. Solicitarea de recuperare a salariului neplătit se poate face doar pentru ultimele 3 luni. Pe această cale se poate cere plata ultimelor 3 salarii neplătite chiar dacă insolvența a intervenit după încetarea contractului de muncă.

Pentru a fi valabilă cererea trebuie să fie însoțită de:

  • ultimii 3 fluturași de salar
  • dovada demisiei

Găsiți în articolul nostru mai multe detalii despre încetarea contractului de muncă.

  • adeverință din care să reiese starea de insolvență.

Cererea trebuie depusă în termen de 2 luni de la data începerii procedurii de insolvență. Cererea de insolvență o puteți descărca de aici.

Mai multe informații despre recuperarea salariului neplătit de la angajator în cazul insolvenței găsiți aici.

Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: