arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Crește salariul minim în Germania

Salariul minim

De la 1 ianuarie 2022,salariul minim legal în Germania va crește la 9,82 euro pe oră,urmând ca până la sfârșitul anului 2022 acesta să ajungă la 10,45 euro pe oră.

La 30 iunie 2020,Comisia pentru salariul minim din Germania a emis o recomandare de creștere graduală a salariului minim legal în 2021 și 2022. Salariu minim în Germania ar putea ajunge la 1.920 de euro pe lună.

 În trecut salariul minim național în Germania era de aproximativ 1.585 de euro pe lună. După mărire acesta ajunge la aproximativ de 1.920 de euro pe lună. Salariul minim al Germaniei este deja printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Decizia care face parte din programul coaliției ar putea crește veniturile a aproape 2 milioane de oameni din Germania care câștigă salariul minim, adică aproximativ 5% dintre muncitori.

Ar însemna o creștere de 25%, dar salariul minim era deja stabilit să crească în Germania la 10,45 euro pe oră din iulie 2022.

Această decizie ar putea afecta și restul salariilor

Această mișcare ar trebui să „impulsioneze creșterea generală a salariilor” în economia germană. Banca Centrală a Germaniei a criticat public decizia coaliției în această săptămână, numind-o „îngrijorătoare” pentru că va avea un efect secundar asupra salariilor pentru cei cu venituri mai mari.

Cine beneficiază de salariul minim în Germania?

Salariul minim din Germania îi vizează pe mai toţi salariaţii majori, deci care au împlinit vârsta de 18 ani. Sunt incluşi aşadar şi muncitorii sezonieri, indiferent de ţara din care provin.

Dar, ca în mai toate locurile, există şi excepţii de la regulă. Ucenicii, cei care fac parte din scheme de promovare a unor meserii, şomerii pe termen lung care reintră pe piaţa muncii. În primele şase luni de la reluarea activităţii, şi persoanele fizice autorizate nu intră sub incidenţa prevederilor referitoare la salariul minim.

Salariul minim iniţial a fost stabilit de guvern. Ulterior, un organism guvernamental numit Comisia pentru Salariul Minim s-a ocupat de implementare şi de ajustările necesare. În toate deciziile pe care le iau, membrii comisiei trebuie să ţină cont de protecţia angajaţilor, menţinerea unei competiţii corecte şi nivelul forţei de muncă active. 

Acum însă, independenţa acestei comisii este pusă sub semnul întrebării.

Când va fi următoarea recomandare pentru o nouă creștere a salariului minim în Germania?

Comisia pentru salariul minim face recomandarea cu privire la nivelul salariului minim legal la fiecare doi ani. Aceasta a făcut ultima recomandare la 30 iunie 2020 pentru anii 2021 și 2022. Creșterile salariului minim legal care au avut deja loc sau sunt în așteptare în 2021 și 2022 se bazează pe această recomandare.

De ce este acest subiect controversat?

În timp ce se discuta despre introducerea salariului minim în Germania în 2015. Mulţi se temeau că fabricile îşi vor muta producţia acolo unde forţa de muncă este mult mai ieftină. Unii experţi preconizau că cel puţin 900.000 de oameni vor fi concediaţi. Temerile nu s-au adeverit, dar rămâne de văzut cum va face faţă economia unei astfel de majorări a salariului minim.

În timp, numeroase studii au scos la iveală avantajele şi dezavantajele salariului minim stabilit prin lege. Există studii care nu identifică nicio legătură între rata de angajare şi salariul minim, altele consideră că impactul este negativ. Şi mai există şi studii care indică un impact pozitiv.

Printre efectele pozitive se numără susţinerea muncitorilor slab calificaţi, reducerea sărăciei, încurajarea angajării legale şi mai multe inovaţii tehnologice.

Printre efectele negative pe care le identifică alte studii se numără că salariul minim dezavantajează angajatorii, încurajează folosirea aparatelor în locul oamenilor.

Implică mai puţine oferte de muncă, mai ales pentru cei care de abia intră pe piaţa muncii. Ca şi pentru şomerii pe termen lung, în condiţiile în care firmele se mută către zonele cu forţă de muncă mai ieftină. 

Pentru cei sceptici, salariul minim este practic rădăcina spiralei salariu-preţ. Când patronatul trebuie să plătească mai mult pentru forţa de muncă. Muncitorii au mai mulţi bani pentru a-i cheltui, ceea ce înseamnă o creştere a cererii şi implicit a preţurilor. Este un cerc vicios, care face ca, în final, fiecare să plătească mai mult.

Dar povestea nu este identică peste tot şi salariile sunt doar piese dintr-un tablou mult mai amplu numit economie.

Dacă lucrați sau ați lucrat în Germania sau Austria și aveți nevoie de informații referitoare la recuperarea de taxe

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: