arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Ce trebuie să ai în vedere pentru a lucra legal în Austria

1. Accesul de ședere pe teritoriul Austriei

Un cetățean român poate rămâne pentru o perioadă mai mare de 3 luni pe teritoriul Austriei, dacă îndeplineşte următoarele condiții:

  • este angajat sau desfăşoară o activitate independentă;
  • are suficiente resurse şi asigurare medicală;
  • este înscris într-o instituție de învățământ sau de instruire vocațională sau este student şi are o asigurare medicală şi asigură autoritățile austriece printr-o declarație sau prin mijloace echivalente că nu va deveni o povară pentru serviciile sociale ale statului austriac;
  • este membru de familie al unui cetățean al UE, călătoreşte împreună cu acesta şi
    îndeplineşte una din condițiile de mai sus;

Cetățenii români nu au nevoie de viză sau titlu de şedere. Acestora li se va elibera o dovadă de şedere în momentul prezentării dovezii de îndeplinire a celorlalte condiții (deținerea mijloacelor financiare necesare, asigurare medicală etc.).

Condițiile de intrare în Austria sunt următoarele:

  • deținerea unui pașaport/ act de identitate valabil, unei asigurări de sănătate şi unor mijloace de întreținere necesare pe perioada şederii;

2. Accesul pe piața muncii în Austria

Dacă ești înca în România și iți cauți un job în Austria, cea mai sigură platformă de recrutare este cea a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Pe această pagină, găsești locuri de muncă din toate domeniile.

Vei găsi și detalii cu privire la salariu, condiții de muncă și cerințele pe care angajatorul le are de la viitorii angajați.

În cazul în care te afli deja în Austria și nu ai găsit un jobul potrivit preferințelor tale, poți consulta anunțurile publicate pe site-urile de specialitate sau te poți adresa direct   Serviciului Austriac pentru Ocuparea Fortei de Munca (Arbeitsmarktservice).

3. Documentele necesare pentru a aplica la un job în Austria

Modul în care te prezinți la un interviu este crucial pentru răspunsul final primit din partea angajatorului. Pentru a te asigura că pleci de acasă cu toate șansele de partea ta, pregătește-ți cu grijă dosarul pe care îl vei prezenta.

Un dosar complet pentru interviu, cuprinde:

  • Scrisoare de intenție – in limba germana
  • Curriculum Vitae – in limba germana
  • Atestate sau diplome relevante pentru poziția pentru care candidezi – documentele trebuie prezentate în original, plus traducerile lor în limba germană

4. Condițiile de muncă în Austria

Austriecii sunt destul de matinali și încep munca la 7, cel târziu la 8 dimineața. Numărul standard de ore este de 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, iar orele suplimentare sunt întotdeauna plătite separat. În ceea ce privește numărul zilelor libere, este bine de știut că în Austria vei beneficia de 25 de zile de concediu de odihnă, cu 4 mai multe decât în România. De asemenea, ai dreptul la concediu medical; plata pe durata întreruperii activității va fi acoperită din asigurarea medicală obligatorie.

5.Prețul chiriei în Austria

Prețurile din Austria sunt destul de piperate, în comparație cu cele din Romania. Nu sunt la fel de mari ca în țările nordice precum Suedia sau Norvegia, însă cu siguranță le depășesc cu mult pe cele din Spania sau Italia. Suma medie pe care o persoană o cheltuie în Austria este de 1.800 de euro. În acesti bani sunt incluse chiria, utilitățile, transportul, mâncarea și alte cheltuieli personale.

Primul pas este să localizezi zonele care se încadrează în bugetul și preferințele tale. De exemplu, dacă preferi să stai în centru, aproape de toate centrele comerciale, clădirile de birouri și alte facilități. Atunci trebuie sa fii pregătit să plătești o chirie cu cel puțin o treime mai mare decât pentru apartamentele situate la periferie.

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

De asemenea dacă ai întrebări suplimentare despre acest lucru, noi îți stăm la dispoziție la numărul de telefon:

+40 369 805 805 sau pe e-mail: [email protected].

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: