arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

BENEFICII GERMANE PENTRU FAMILIILE DIN ROMÂNIA

Familiile cu copii din Germania beneficiază de o serie de beneficii din partea statului. Printre acestea se numără Kindergeld, grădiniță subvenționată, școlarizare gratuită și sprijin pentru părinții singuri. Aceste măsuri sunt concepute pentru a stimula creșterea ratei natalității în țară. Beneficiile parentale nu sunt destinate exclusiv cetățenilor germani. Străinii care locuiesc și muncesc în Germania pot, de asemenea, să fie eligibili pentru majoritatea acestor prestații. Beneficiile parentale din Germania sunt considerate un avantaj și pentru românii care își întemeiază o familie aici. Totuși, lucrurile pot deveni mai complicate pentru mamele care doresc să nască în țara lor de origine sau să rămână cu familiile lor în afara Germaniei după naștere.

BENEFICII DE CONCEDIU DE MATERNITATE

Primele beneficii de care ar trebui să beneficieze o viitoare mamă sunt concediul de maternitate (Mutterschutz) și indemnizația de concediu de maternitate (Mutterschaftsgeld). Acestea îi permit să aibă liber de la muncă înainte și după naștere. În Germania, concediul de maternitate sau Mutterschutz (protecția mamei) protejează mamele angajate împotriva concedierii din cauza sarcinii. Mutterschaftsgeld este beneficiul care permite mamelor să primească 100% din salariu în această perioadă. De obicei, concediul de maternitate începe cu 6 săptămâni înainte de naștere și se încheie la 8 săptămâni după naștere. Pentru a fi eligibilă pentru concediul de maternitate, trebuie să fi lucrat pentru angajator cel puțin 12 săptămâni înainte de data estimată a nașterii.

Atât Mutterschutz, cât și Mutterschaftsgeld sunt legate de angajarea în Germania. Condiția pentru a fi eligibili părinții este să fie angajați la o companie cu sediul în Germania. Cu toate acestea, nu este necesar ca viitoarele mame să fie fizic în Germania pe toată durata sarcinii. Astfel, cele care doresc să nască în țara lor de origine pot beneficia în continuare de aceste beneficii de concediu de maternitate.

CONCEDIUL PARENTAL

Pe lângă concediul de maternitate de bază, angajații din Germania pot solicita și concediu parental pe termen mai lung (Elternzeit). Aceștia pot primi 65% din salariu – până la 1.800 de euro pe lună – sub formă de alocație parentală (Elterngeld). Atât mamele, cât și tații sunt eligibili pentru acest beneficiu, care poate fi utilizat timp de până la trei ani per copil. Este necesar să solicitate concediul pentru creșterea copilului la angajator cu șapte săptămâni înainte de a începe concediul. Multe proaspete mame aleg să își prelungească concediul de maternitate trecând direct la concediul parental. Conform Legii privind alocația parentală și concediul parental, trebuie îndeplinite următoarele condiții pentru a primi Elterngeld:

-Are grijă de copil și îl crește singur.

-Tatăl și copilul locuiesc în aceeași gospodărie.

-În timpul Elternzeit-ului, va lucra mai puțin de 32 de ore pe săptămână.

În plus, trebuie să poată lucra în Germania, având reședința pe termen lung sau cetățenia în țară. Rezidenții din alte state membre ale UE sau din Elveția pot, de asemenea, primi Elterngeld dacă sunt angajați în Germania.

MENȚINEREA REZIDENȚEI GERMANE

Menținerea statutului de rezidență în Germania este esențială pentru a rămâne eligibil atât pentru concediul de maternitate, cât și pentru concediul parental. Totuși, nu este necesar să rămâneți în țară pe toată durata concediului. Călătoriile în timpul concediului pentru creșterea copilului sunt permise atâta timp cât vă păstrați rezidența. În majoritatea cazurilor, aceasta înseamnă să vă întoarceți în Germania în termen de șase luni, deoarece, în general, rezidența germană expiră dacă petreceți mai mult de șase luni în afara țării. Același principiu se aplică majorității prestațiilor sociale din Germania, care sunt condiționate de menținerea statutului de rezidență pe termen lung.

Pentru anul 2025 s-a stabilit creșterea alocațiilor pentru copii, subiect despre care puteți citi aici.

Întrebat pentru clarificări suplimentare, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Familiei, Seniorilor, Femeii și Tineretului (BMFSFJ) a declarat că nu există o perioadă maximă stabilită pentru a rămâne în afara Germaniei în timp ce primiți Elterngeld. Totuși, a precizat că „părintele trebuie să aibă reședința sau reședința obișnuită în Germania”.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania.

Ne puteți contacta aici:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805 
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: [email protected]

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. 

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: