Austria impune o serie de noi măsuri restrictive
Ținând cont de situația actuală și de numărul tot mai mare de infectări cu noul coronavirul, tot mai multe state impun măsuri de protecție prin care încearcă să reducă numărul de îmbolnăviri și stoparea transmiterii virusului. În acest sens, Austria a impus noi măsuri restrictive privind circulația persoanelor.
Aceste măsuri restrictive le sunt aplicabile și românilor care urmează să plece în Austria. Austria se află în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de destinații de muncă. Anual pleacă aproximativ 30.000 de români în Austria. De cele mai multe ori aceștia lucrează ca îngrijitori.
Ca îngrijitori, românilor, li se oferă asigurare de sănătate, primesc echipamente de protecție și lucrează în baza unor contracte pentru persoane fizice autorizate.
Chiar și în perioada stării de urgență, când libera circulație între state a fost mult îngreunată, peste 35.000 de români au ales să plece la muncă în Germania sau Austria.
Găsiți un articol pe site-ul Capital.ro despre motivele pentru care aleg să plece românii din țară.
Aceste cifre arată interesul constant al concetățenilor noștri pentru această țară și mai ales pentru locurile de muncă.
Restricții de intrare pe teritoriul Austriei
Vestea bună este că guvernul austriac a decis ca începând cu data de 01.08.2020, să fie reluate zborurile directe între România și Austria. Începând cu această dată companiile aeriene pot opera zboruri directe între Austria – România.
Pentru a putea tranzita țara, cetățenii români sau cetățenii UE , trebuie să prezinte rezultatul negativ al testului pentru SARS-CoV-2. Rezultatul testului nu trebuie să fie eliberat de mai mult de 72 de ore.
Aceasta este o noutate, deoarece până acum valabilitatea testului putea fi de maxim 4 zile.
Puteți găsi mai multe informații despre acele măsuri restrictive impuse la începutul lunii iulie de Austria în articolul de pe blogul MIGRO.RO.
Rezultatul testului trebuie să fie atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.
Această măsura a intrat în vigoare de la data de 27 iulie 2020 și este valabilă cel puțin până la data de 30 septembrie 2020. Măsura este aplicabilă tuturor cetățenilor Uniunii Europene, sau celor care provin din țări unde riscul de îmblonăviri este ridicat.
În cazul în care nu sunt respectate condițile privind prezentarea rezultatului negativ al testului, autoritățile vor dispune măsura carantinării.
Și în privința carantinării au fost dispuse noi măsuri.
Dacă nu se poate face dovada rezultatului negativ al testului, persoana în cauză și persoanele care locuiesc cu aceasta vor intra în carantină la domiciliu pentru 10 zile. Costurile pentru carantinare vor fi suportate de persoana în cauză.
În perioada de izolare la domiciliu se poate efectua un test molecular pentru SARS-CoV-2. În această ipoteză, dacă rezultatul testului este negativ se va suspenda măsura carantinării.
Mai multe informații actualizate despre măsurile pe care le impun statele în această perioadă găsiți pe site-ul Ministerului de afaceri externe.
Care sunt categoriile de persoane exceptate de la efectuarea testului
Sunt exceptate de la efectuarea testului molecular pentru SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Austriei:
- persoanele care prezintă rezultatul negativ al acestuia
- copii cu vârsta de până la 6 ani
Când este interzisă intrarea pe teritoriul Austriei
Este interzisă intrarea pe teritoriul Austriei persoanelor care nu respectă măsurile impuse de stat.
Astfel, intrarea este interzisă pentru persoanele care nu prezintă o dovada negativă a testului molecular și nici o dovadă sigură a unei cazări pentru a putea sta în izolare.
Există o categorie de persoane care poate intra pe teritoriul Austriei fără a prezenta rezultatul testului molecular. Este vorba de persoanele care se află în tranzit pe teritoriul acestei țări. Dacă intenționați să călătoriți spre o destinație și este nevoie să treceți prin Austria, trebuie să știți că nu este nevoie să prezentați rezultatul negativ al testului. Singura condiție pe care trebuie să o îndepliniți în acest caz este ca tranzitul să fie fără oprire.
Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru aici.