arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Alocația copiilor români din Austria va fi mai mică

alocația copiilor români

Despre alocația pentru copii din Austria

În Austria alocația pentru familie este denumită Die Familienbeihilfe. Alocația copiilor români și alocația pentru familie este reglementată în Austria de legea compensării poverilor familiei.

Această lege definește alocația pentru familie ca fiind un beneficiu fiscal care se acordă persoanelor care au reședință sau ședere principală pe teritoriul Austriei. Ea se acordă pentru copii minori până la vârsta de 18 ani și copii majori până la vârsta de 24 de ani dar care urmează o școală profesională sau universitară

În România alocația de stat pentru copii se definește ca fiind o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor cu vârstă de până la 18 ani.

Dacă ar fi să facem o comparație între alocația familială din Austria și cea din România am observa că titularul celor două drepturi este diferit. În Austria titularul alocației este părintele iar în România titularul alocației este copilul.

În baza legilor Austriece, un cetățean român care lucrează pe teritoriul acestei țări poate beneficia de alocație familială. Acest beneficiu se acordă chiar dacă copilul nu se află pe teritoriul austriac ci în țara de domiciliu.

O altă diferență între alocațiile din cele două state constă în cuantumul acesteia. Cuantumul alocației din Austria este mult mai mare decât cel din România.

Este adevărat că în Austria cuantumul alocației nu este fix. El variază în funcție de vârstă și numărului copiilor. Totuși ținând seama de aceste criterii alocația copiilor români din Austria ajunge să fie mai mare decât în România.

Începând cu ianuarie 2019 executivul de la Viena a decis indexarea alocațiilor

Austria se află în topul țărilor din Uniunea Europeană când vine vorba de imigranți. După intrarea în Uniunea Europenă tot mai mulți români au ales să plece la muncă în Austria.

Puteți citi mai multe informații despre sistemul de asigurări sociale din Austria, în articolul de pe blogul MIGRO.RO.

Românii care pleacă la muncă în Austria se bucură de același tratament cu cetățenii acestui stat. Prin urmare se bucură și de drepturile care decurg din statulul de muncitor în acest stat. Printre acestea se numără și dreptul la alocația pentru copii.

Potrivit unui studiu făcut de Comisia Europeană și publicat pe site-ul cursdeguvernare.ro, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor după Ungaria, Slovacia și Polonia.

În anul 2016, au fost întregistrați 14.213 copii români care primeau beneficii sociale austriece.

Austria plătește anual peste 250 de milioane de euro alocații pentru copii care nu locuiesc în această țară. Ea se află pe locul 1 în Europa la plata acestui ajutor social.

Numărul imigranților este din ce în ce mai mare și de aceea Austria a decis la începutul anului trecut indexarea alocației. Această măsura face parte dintr-un pachet de legi care are ca scop reducerea sumelor provenind din prestații familiale datorate nerezidenților.

Ce presupune indexarea alocației?

Prin indexare se dorește reducere mărimii alocației pentru copii, în funcție de nivelul de trai din țara unde trăiește copilul. Prin această decizie alocația copiilor români ar avea de suferit, deoarece România are un nivel de trai mai mic decât al Austriei.

Cât va primi alocație acum un copil român?

Înainte de intrarea în vigoare a acestei legi alocația unui copil putea ajunge până la 158 de euro lunar. Suma nu era fixă, ea varia, așa cum am precizat, în funcție de vârstă copilului.

Dar după intrarea în vigoare a noii legi, alocația a scăzut simțitor.

În cazul unui copil cu vârstă de până la 9 ani alocația poate fi mai mică cu 10-15 Euro.

Astfel, un copil cu vârsta între:

  • 0 și 2 ani va primi 56,20 euro/lună
  • 3 și 9 ani primește 60,00 euro/lună
  • 10 și 18 ani va primi 69,77 euro/lună
  • iar un copil cu vârsta de peste 19 ani dar care frecventează o unitate de învățământ va primi 81,39 euro/lună

Alocații mai mici decât cele ale copiilor români vor primi doar copii bulgarilor.

Austria a fost reclamată pentru această măsură

Măsura luată de Guvernul austriac a fost dur criticată și în prezent a fost intentat un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Până în acest moment Curtea nu a soluționat cauza dar voci din domeniu juridic susțin că Austria ar putea pierde acest proces.

Comisia susține că mecanismul lor nu respectă normele actuale privind coordonarea securității sociale și este discriminatoriu. Argumentul principal este că muncitorii din Uniunea Europeană care lucrează în Austria contribuie pe deplin la economia și sistemul de securitate socială al acestei țări. Totuși se întâmplă ca unii dintre ei să primească prestații mai mici în comparație cu lucrători ai căror copii trăiesc în Austria.

Ei au mai argumentat folosind principiului egalității de tratament în materie de coordonare a sistemelor de securitate socială. Astfel, toate persoanele trebuie tratate în mod egal fără, a face distincție de funcție sau cetățenie. Austria ar trebui să eliminarea măsurile discriminatorii din legislația națională.

Mai multe informații despre argumentele Curții și contraargumentele Austriei găsiți în articolul de pe site-ul mediafax.ro.

Informații de actualitate puteți găsi accesând blogul nostru MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: