arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA: CINE BENEFICIAZĂ ȘI CE VALOARE ARE

Dacă sunteți șomer în Austria și căutați un loc de muncă, ajutorul de șomaj vă va asigura existența în acest timp, dacă îndepliniți anumite condiții. Indemnizația de șomaj în Austria reprezintă, în general, 55 la sută din venitul net calculat cu ajutorul bazelor de contribuție lunare. Durata plății este în general limitată la 20 de săptămâni. Iată cum puteţi obţine ajutorul de șomaj în Austria.

AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA. CINE ESTE ELIGIBIL

În principiu, aveți dreptul la alocatia de șomaj dacă îndepliniți următoarele condiții:

  • Ești capabil să lucrezi, dornic să lucrezi și șomer.
  • V-ați înregistrat ca șomer la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Austria (AMS).
  • Poți fi plasat pe piața muncii.
  • Ești dispus să lucrezi cel puțin 20 de ore pe săptămână. Excepție: aveți responsabilități de îngrijire pentru un copil sub 10 ani sau pentru un copil cu dizabilități și, în mod demonstrabil, nu există îngrijire disponibilă care să vă permită să lucrați cel puțin 20 de ore pe săptămână: în acest caz, este suficient dacă sunteți dispus să lucrați cel puțin 16 ore pe săptămână.
  • Ați lucrat supus asigurării de șomaj pentru o anumită perioadă de timp.
  • Perioada maximă de primire a indemnizației de șomaj nu a expirat încă.

Bine de ştiut. În principiu, trebuie să fi lucrat 52 de săptămâni acoperite de asigurarea de șomaj în ultimii doi ani.

Dacă aplicați pentru a doua oară sau mai des pentru alocaţia de șomaj, 28 de săptămâni de muncă supuse asigurării pentru șomaj în ultimul an sunt suficiente. Dacă aveți sub 25 de ani, sunt suficiente 26 de săptămâni de muncă care fac obiectul asigurării de șomaj în ultimul an – ​​dacă aplicați pentru prima dată pentru ajutor de șomaj.

AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA. CUM APLICAȚI

Pentru a primi ajutor de șomaj, trebuie să vă înregistraţi ca şomer şi să aplicaţi pentru ajutor de somaj.

Pentru ajutorul de șomaj seaplică fie prin contul dvs. eAMS, fie contactați biroul AMS prin e-mail sau telefon. Veţi primi apoi formularul de cerere pentru ajutor de șomaj prin poștă.

AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA. CÂT TIMP VEȚI PRIMI INDEMNIZAȚIA

În principiu, veţi primi ajutor de șomaj timp de 20 de săptămâni.

Cu toate acestea, durata crește dacă:

  • Aţi lucrat timp de trei ani și sunteţi supuși asigurării pentru șomaj până la 30 de săptămâni.
  • Aţi împlinit vârsta de 40 de ani și aţi lucrat cu asigurare pentru șomaj timp de şase ani în ultimii zece ani: până la 39 de săptămâni.
  • Aţi împlinit vârsta de 50 de ani și în ultimii 15 ani aţi lucrat timp de nouă ani sub rezerva asigurării pentru șomaj: până la 52 de săptămâni.
  • Ajutoare de șomaj primite după finalizarea măsurilor de reabilitare profesională: timp de 78 de săptămâni – în anumite condiții.
  • Urmați un curs de formare în cadrul unei fundații de muncă: prelungire cu maximum 3 sau 4 ani.

AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN AUSTRIA. CUM SE CALCULEAZĂ

Vă rugăm să rețineți: Calcularea ajutorului de șomaj este complicată. Vă putem informa aici doar despre principiile de calcul. Din 01.07.2020, baza de calcul este baza de contribuție lunară. Există baze de cotizare lunare din 01.01.2019. Angajatorii trebuie să raporteze lunar bazele de contribuție pentru angajații lor. Bazele lunare de cotizare raportate pot fi corectate de angajator în termen de 1 an (perioada de corectare).

Cuantumul ajutorului de șomaj se calculează în dependență de suma venitului obținut în ultimul și, respectiv, penultimul an calendaristic. La calcularea venitului mediu se va lua în considerare numai perioada în care persoana respectivă a fost încadrată în câmpul muncii. Alocația de șomaj este determinată în baza unui „sistem de înlocuire a ratelor nete” (Nettoersatzratensystem) și prezintă o sumă de bază în mărime de 55% din venitul net.

Câți români sunt acum în Austria și cum stam față de alte naționalități, puteți citi aici.

AJUTORUL DE URGENȚĂ (NOTSTANDSHILFE)

În cazul în care ați primit deja ajutorul de șomaj, iar durata perioadei de referință a fost epuizată, puteți solicita așa-numitul „ajutor de urgență”. Puteți beneficia de acestă alocație numai dacă vă aflați în stare critică. Ajutorul de urgență nu este limitat în timp, însă este aprobat pe o perioadă de cel mult 52 de săptămâni, după care va trebuie să depuneți o cerere repetată. La verificarea existenței stării critice, se vor lua în considerare și alte venituri disponibile. Venitul părinților, copiilor sau altor rude nu este luat în calcul nici în cazul, când toți locuiesc în gospodărie comună (im gemeinsamen Haushalt).

Atenție! Din 01.07.2018 venitul soțului/soției sau a concubinului/concubinei nu mai este luat în calcul!

AVANSUL DE PENSIE (PENSIONSVORSCHUSS)

În cazul în care primiți deja ajutorul de șomaj sau ajutorul de urgență și depuneți concomitent cererea de acordare a pensiei de invaliditate sau de incapacitate a muncii, sau a pensiei de vârstă, va trebui să informați și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (Arbeitsmarktservice – AMS) despre această cerere și, în anumite condiții, această prestație poate fi înlocuită prin achitarea avansului de pensie. De fapt, sunteți în drept să pretindeți pentru alocația de șomaj, ajutorul de urgență sau indemnizația tranzitorie. După aceasta – indiferent de dorința de a lucra, abilitatea de muncă și disponibilitatea de lucru – va trebui să îndepliniți condițiile pentru solicitarea unei prestații și să contați pe acordarea pensiei.

SUPLIMENTUL FAMILIAL (FAMILIENZUSCHLAG)

Din asigurarea de șomaj se va calcula suplimentul familial pentru întreținerea copiilor, nepoților, copiilor vitregi, adoptivi și luați sub tutelă, precum și a soțului/soției (concubinului/ concubinei, partenerului/partenerei) în sumă de 0,97 euro de persoană pe zi, dacă șomerul/ șomera contribuie esențial la întreținerea acestor persoane și insistă asupra suplimentului alocației familial.

Suplimentul familial va fi achitat pentru soț/soție (concubin/concubină sau partener/parteneră) numai dacă aceștia au un venit, ce nu depășește minimul de existență (2021: 475,86 euro lunar), dacă șomerul/șomera contribuie în mod esențial la întreținerea lui/ei și, cel puțin, pentru un membru de familie minor sau pentru un membru de familie cu handicap se garantează un supliment familial sau o prestație familială.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează și impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: