Ce alocație primesc copiii românilor care muncesc în Austria
Românii care muncesc în țări membre ale Uniunii Europene pot încasa alocaţii europene pentru copii. Este cazul şi românilor care sunt angajaţi în Austria. Dacă munciţi în Austria, iar copiii sunt în România, primiţi o alocație indexată.
Aveți copiii în țară dar munciți în Austria?
Alocația familială era legată de locul de reședință al copiilor. Acest lucru a dus la pierderi, în special pentru lucrătorii din Europa de Est.
Guvernanții de atunci doreau să economisească 114 milioane de euro anual cu această măsură. Potrivit datelor, statul a plătit cu 62 de milioane de euro mai puțin în 2019, cu 87 de milioane de euro mai puțin în 2020 și cu 141 de milioane de euro mai puțin în 2021, comparativ cu 2018.
În timp ce indexarea înseamnă că acei copii care trăiesc în Elveția, Marea Britanie sau Irlanda, de exemplu, primesc mai mult, copiii din România nu primesc nici măcar jumătate din ceea ce se plătește pentru un copil din Austria. Copiii din Bulgaria primesc și mai puțin.
Indexarea alocațiilor familiale a fost controversată încă de la început. Când legea a fost adoptată în Austria, s-a argumentat costul vieții, care depinde de locul de reședință. Prin urmare, ar fi incorect ca aceeași sumă să fie plătită peste tot.
Atât țările vecine, cât și experții europeni au considerat propunerea ca fiind incompatibilă cu legislația europeană chiar înainte ca aceasta să fie adoptată.
Cine are dreptul la alocație în Austria?
Aveți dreptul la alocația pentru copii din Austria dacă lucrați ca angajat sau lucrător independent și sunteți asigurat social aici. Puteți primi alocații pentru un copil sub 18 ani, respectiv 24 de ani (dacă studiază la universitate). Aveți dreptul la alocații austriece în luna în care ați fost asigurat social în Austria din prima zi a lunii. Este avantajos să solicitați alocații familiale în Austria cât mai curând posibil.
În Romania, instituţia responsabilă cu plata prestaţiilor familiale este Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care la nivel local este reprezentată de Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale.
Procedura se demarează prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituţiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Alocaţia europeană va ajunge în posesia părintelui abia după ce va completa integral formularul E411.
Pentru obţinerea „alocaţiei europene” trebuie să vă adresaţi instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România (AJPS) şi/sau din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. În cazul Austriei este vorba despre Finanzamt .
Alocaţia pentru copii în Austria. Indexarea pentru români
În Austria, alocația este văzută ca un drept al părinților și nu al copilului. Începând cu anul 2019, prestația familială și suma deductibilă pentru copiii care locuiesc în alt stat UE / Spațiul Economic European sau Elveția, sunt ajustate la nivelul prețurilor din țara de reședință a copilului. Alte informații, veți găsi aici.
Astfel, familiile străine care lucrează pe teritoriul lor, dar care nu și-au luat și copiii, primesc alocații la nivelul celor din țările din care provin. De exemplu, pentru România, alocația este indexată cu 49%. Încasează astfel o alocație care este la jumătate față de copiii care locuiesc în Austria.
Începând de la 1 ianuarie 2022, au crescut şi în România alocațiile pentru copii. Acestea sunt 243 de lei în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Pentru micuții sub 2 ani și în cazul copiilor cu handicap, alocațiile sunt 600 de lei. Atât țările vecine, cât și experții europeni au considerat propunerea ca fiind incompatibilă cu legislația europeană chiar înainte ca aceasta să fie adoptată.
Comisia Europeană a declarat că indexarea alocațiilor familiale nu este doar ilegală, ci și discriminatorie. Austria ar putea fi nevoită să facă plăți suplimentare.
Cine suntem noi? Cu ce ne ocupăm și cu ce vă putem ajuta?
Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.
Ne puteți contacta aici:
- numărul de telefon: +40 369 805 805
- Whatsapp: 0771 441 296
- e-mail: [email protected]
De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).
Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează și impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.