Ce ar trebui să știți despre munca sezonieră în Germania
În acest articol veți găsi informații utile dacă practicați munca sezonieră în Germania. Începând din luna ianuarie 2021, lucrătorii din agricultură în Germania au dreptul la un salariu minim de 9,50 euro brut pe oră.
Salariul minim va crește astfel:
- începând din 1 iulie 2021: 9,60 euro/oră (brut)
- începând din 1 ianuarie 2022: 9,82 euro/oră (brut)
- iar din data de 1 iulie 2022: 10,45 euro/oră (brut)
Acest salariu minim este valabil pentru toți sezonierii care muncesc în Germania, indiferent din ce țară vin. Ai dreptul la salariu minim chiar dacă lucrezi la o firmă străină care te-a trimis la muncă în Germania.
Contractul de muncă
În Germania, angajatorul nu este obligat să vă dea un contract de muncă în formă scrisă. Ca și contract de muncă poate fi
valabil și ce ați convenit cu angajatorul prin telefon sau e-mail. Însă în termen de o lună de la angajare, angajatorul trebuie să vă prezinte în scris condițiile contractuale importante. O parte din angajatori nu fac acest lucru, cu toate că au aceasta obligație. În acest caz puteți solicita angajatorului dumneavoastră un contract de muncă scris. Angajatorul trebuie să vă dea contractul într-o limbă pe care o cunoașteți.
Dacă contractul de muncă este redactat într-o limbă pe care nu o cunoașteți, comunicați angajatorului că veți
aduce contractul semnat după ce l-ați dat la tradus.
Asigurați-vă că contractul de muncă este semnat atât de dvs., cât şi de angajator. Solicitați neapărat un exemplar semnat al contractului, pe care ar trebui să-l păstrați. Nu semnați documente pe care nu le înțelegeți.
Dacă prestezi munca sezonieră şi vrei să te înscrii într-un sindicat din Germania, adresează-te sindicatului Agrar-Bauen-Umwelt (IG BAU). Sindicatul te va ajuta dacă apar probleme de natură juridică (dreptul muncii).
Ce informații conține contractul de muncă?
- numele și adresa dvs. și a angajatorului
- începutul și durata previzibilă a raportului de muncă
- locul desfășurării activității
- nivelul salariului, precum și eventuale sporuri și scadența acestora
- timpul de muncă stabilit, inclusiv un timp de muncă minim stabilit
- termenele pentru rezilierea raportului de muncă
- referiri la acorduri colective aplicabile
Salariul și termenul de plată
În activitatea de recoltare, angajatorii indică deseori câte kilograme de fructe și legume trebuie să recolteze un lucrător și legume trebuie să recolteze un muncitor și câți euro va primi pentru cantitatea respectivă. Salariile în funcție de prestație sunt permise. Angajatorul nu vă poate plăti pe oră mai puțin decât salariul minim legal, care în prezent este de 9,50 euro brut. Dacă recoltați pe oră un număr de lăzi care corespunde unei sume ce depășește salariul minim pe oră, angajatorul trebuie să vă plătească mai mult. Notează-ţi în fiecare zi ora la care începi şi termini munca şi timpul de lucru efectiv, inclusiv pauzele. Dacă ești plătit în funcție de prestație, notează-ţi câte lădițe ai predat, sau ce cantitate ai recoltat.
Angajatorul trebuie să-ţi dea un stat de plată. În Germania, salariile se plătesc cel târziu la sfârşitul lunii care urmează celei în care ai prestat munca. Toate orele de muncă prestate efectiv trebuie atunci plătite.
Dacă doriți să aflați mai multe informații, găsiți aici.
Orele suplimentare
Dacă lucrezi şase zile, timpul de lucru regulamentar în agricultură este de 48 de ore pe săptămână. Legea prevede un repaus de 11 ore între două schimburi. Angajatorul trebuie să îţi plătească toate orele de muncă – inclusiv orele suplimentare. Timpul necesar pentru a te deplasa de la o parcelă la alta se consideră timp de lucru şi trebuie plătit.
Protecția muncii
Angajatorul vă pune la dispoziție gratuit toate echipamentele de lucru și echipamentul individual de protecție necesar pentru activitatea pe care o prestați. În plus, dacă lucrați în condiții de temperaturi ridicate, trebuie să aveți la dispoziție suficientă apă. Atunci când primiți primul fluturaș de salariu, verificați să nu apară nicio reducere de salariu.
Regulile actuale de protecţie împotriva COVID-19 prevăd că şi în timpul lucrului persoanele trebuie să respecte o distanţă de cel puţin 1,5 metri. Se lucrează în aceleaşi grupe de maxim patru persoane. Numai dacă este necesar lucrul pe o maşină, grupa poate fi alcătuită din maxim 15 persoane.
Concediu
Conform legislației germane a muncii, aveți dreptul la concediu. . Acesta este de minim 2 zile pentru fiecare lună integrală de activitate. La finalul perioadei de muncă, concediul neefectuat poate fi și plătit.
Asigurarea de sănătate
Dacă lucrezi în Germania 70 de zile pe an şi munca nu se consideră o ocupaţie profesională, se consideră că eşti un lucrător sezonier. În acest caz, nu eşti obligat să plăteşti în Germania contribuţia la asigurările sociale.
Anul acesta, limita a fost majorată la 102 zile.
Dacă ai în ţară un contract de muncă regulamentar, care prevede plata contribuţiei la asigurările sociale, trebuie să dovedeşti acest lucru cu Formularul A1. În acest caz se consideră că, în primele 102 zile lucrate în Germania, ai asigurare socială şi de sănătate în ţara de origine. Asigură-te că ai o dovadă pentru asigurarea de sănătate valabilă în Germania.
Dacă vrei să lucrezi peste 102 zile pe an, angajatorul trebuie să te înscrie la asigurările sociale din Germania. Verifică dacă face acest lucru! Cere angajatorului să-ţi dea o dovadă că te-a înscris la asigurările sociale.
Dacă te îmbolnăveşti şi medicul te trimite în concediu medical, vei primi salariul în continuare şi în perioada respectivă, dar numai dacă ai lucrat anterior cel puţin patru săptămâni în aceeaşi unitate.
Alte informații despre munca sezonieră găsiți aici.