arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Cum funcționează impozitul în Austria

Despre impozitul în Austria.

Lucrați în Austria și nu puteți înțelege sistemul lor fiscal? Ați auzit ceva despre declarația fiscală și recuperarea impozitului, dar tot nu ați înțeles ce este? Ce, de ce și cum… vom răspunde la toate aceste întrebări în acest articol și vom explica cum funcționează impozitul în Austria.

Înainte de a vorbi despre recuperare și declarația fiscală, trebuie să știți cum funcționează mai exact un sistem fiscal, cum se impozitează venitul celor care lucrează în Austria și în funcție de ce criterii. Le veți afla pe toate, mai jos, într-o scurtă prezentare.

Sistemul fiscal austriac

În Austria, impozitul pe venit este cunoscut sub numele de Einkommensteuer. Sistemul fiscal funcționează după principiul plătești cât primești. Oricine are reședința în Austria este obligat să plătească impozit. Cei care nu au reședința, dar lucrează în Austria, plătesc o obligație fiscală limitată, care depinde de perioada petrecută în Austria. Veniturile obținute în Austria sunt supuse impozitului doar conform normelor din Austria și nu se impozitează și în altă parte.

Pe tot parcursul anului, sistemul fiscal austriac ia așa-numitele avantaje fiscale care, la sfârșitul anului fiscal, se cumulează sub forma unei declarații fiscale. Aveți dreptul la o rambursare a impozitului în cazul în care angajatorul dvs. a dedus o sumă mai mare de impozit din salariul dvs. decât ar fi trebuit. Însă aceasta nu este tot.

Află mai multe despre recuperarea taxelor (impozit și alocație) din Austria. Contactează-ne.

Veniturile angajaților din Austria sunt impozitate cu o rată de la 0% la 55%. Cota de impozitare se determină pe baza venitului brut. Veniturile de până la 11.000 € sunt scutite de impozitare, deci dacă baza dvs. de impozitare este mai mică decât aceasta, nu vi se cere să depuneți o declarație fiscală.

Venit brutValoare impozabilă
11.000€0%
18.000€25%
31.000€35%
60.000€42%
90.000€48%
1.000.000€50%

Alături de contribuțiile aduse pentru asigurările sociale, impozitul pe venit este dedus din salariile angajaților și este transferat autorității competente de către angajator. Impozitul pe veniturile din muncă este numit și Lohnsteuer.

Impozitul reținut este o rambursare anticipată a impozitului anual datorat, care este decontat doar la final, odată cu evaluarea anuală a impozitului (Arbeitnehmerveranlagung) corespunzătoare declarației contribuabilului.

Diverse cheltuieli pot fi compensate cu impozitul pe venit, iar aceste sume speciale sunt deductibile din impozite. Printre acestea sunt:

  • Alocația unică pentru întreținător
  • Ajutor pentru părinți singuri
  • Alocația pentru copii
  • Cheltuieli profesionale (de exemplu, cheltuieli de călătorie de afaceri)
  • Cheltuieli extraordinare (de exemplu, cheltuieli de spital)
  • Costuri de îngrijire pentru copii (de exemplu, îngrijirea după-amiezii în afara școlii), valabile doar după 2009

Poți recupera și alocația pentru copil din Austria! Cum? Află mai multe AICI.

Ce înseamnă recuperarea impozitului în Austria

Dacă ați lucrat în Austria, chiar și sezonier, în perioada ultimilor 5 ani, puteți depune o declarație fiscală. Această declarație fiscală reprezintă începutul procesului de recuperare a impozitului din Austria. Este o procedură simplă dacă aveți alături o companie de încredere.

Puteți apela cu încredere la serviciile noastre. Avem peste 46.000 de clienți fericiți!

În medie, clienții noștri au reușit să recupereze 700€.

Află chiar acum câți bani poți recupera. Folosește calculatorul nostru.

Când să aplici pentru recuperarea impozitului?

Anul fiscal austriac durează de la 1 ianuarie până la 31 decembrie – durează de-a lungul anului calendaristic, ceea ce înseamnă că puteți solicita o rambursare a impozitului la sfârșitul fiecărui an fiscal. Puteți depune declarații fiscale doar pentru ultimii 5 ani. De exemplu, în 2019 puteți recupera impozitul pentru anii 2014, 2015, 2016, 2017 și 2018.

Procesul de recuperare a impozitului din Austria durează în medie 6 luni, însă situația poate fi diferită, de la caz la caz. Fiscul din Austria spune că procesarea cererii de recuperare poate dura între  2 – 5 luni. După ce recuperarea a fost aprobată, banii vor fi virați în contul celui care a aplicat pentru recuperare.

Dacă ești sezonier, am găsit un articol foarte bun dedicat muncitorilor sezonieri. Poți să-l citești aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: