arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Tot ce trebuie să știți despre taxa de solidaritate din Germania

taxa de solidaritate

Taxa de solidaritate mai este cunoscută în limbaj popular ca Solidaritätszuschlag. Această taxa o fost introdusă în Germania la începutul anilor 1990. Principalul motiv pentru care a fost introdusă a fost acoperirea cheltuielilor făcute de Germania în războiul din Golf și sprijinirea noilor Landuri după reunificarea Germaniei.

Taxa a fost introdusă la începutul anului 1990 printr-un proiect de lege. Inițial taxa trebuia să fie aplicată doar pentru o perioadă scurtă de timp. Ulterior, în anul 1995, taxa a fost permanentizată.

La începutul anului 1991 valoarea acestei taxe a fost de 7,5% din impozitul pe salar. De atunci și până în prezent valoarea acesteia a scăzut, ajungând în prezent la 5,5% din impozitul pe venit.

Taxa a generat de-a lungul timpului venituri substanțiale la bugetul de stat. În anul 2018, această taxă a adus venituri de 18,6 miliarde de euro la bugetul de stat.

Anual, taxa aduce la bugetul de stat venituri de aproximativ 9 miliarde de euro. Acești bani ajung la bugetul general al statului și sunt folosiți în principal la reconstrucția Germaniei.

Cine trebuie să plătească taxa de solidaritate?

Solidaritätszuschlag sau taxa de solidaritate apare ca un impozit direct și trebuie plătită de toți locuitorii Germaniei, care obțin venituri din salarii sau din investiții de capital.

Taxa de solidaritate are o valoare de 5,5% din impozitul pe venit sau profit provenind din capital.

De la plata acestei taxe sunt exceptate două categorii de persoane:

  • cei ale căror venituri nu depășesc 972 € pentru persoanele singure
  • persoanele ale căror venituri nu depășesc 1944 € în cazul celor căsătoriți

Găsiți mai multe informații despre impozitul pe venit din Germania în articolul dedicat acestui subiect de pe blogul MIGRO.RO.

Angajații plătesc impozitul pe venit prin reținerea sumelor datorate din salariu. Calculul impozitului se va face de către angajator.

După ce se va efectua acest calcul, suma aferentă va fi retrasă din salariul brut și transferată către administrația fiscală. Pe lângă taxa de solidaritate vor fi retrase din salariu și taxe pentru biserică, impozit pe venit și contribuții la asigurări sociale.

Cum se calculează taxa de solidaritate?

Taxa de solidaritate are o valoare de 5,5% din impozitul de salariu.

Pentru a înțelege modul în care se calculează aceasta, exemplificăm următoarea situație. Un angajat, căsătorit, încadrat în clasa 3 de impozitare care are un salar brut de 3000 euro/lună, va plăti un impozit lunar de 174,50 euro/lună.

Dacă taxa de solidaritate reprezintă 5,5% din impozitul pe salariu, atunci, în acest caz, valoarea acesteia va fi de 9,59 euro/lună.

Mai multe informații despre calculul acestei taxe găsiți în articolul de pe site-ul romde.eu.

Noutăți despre taxa de solidaritate

Recent guvernul de la Berlin a anunțat că această taxă va fi eliminată începând cu anul 2021.

Prin eliminarea acestei taxe familiile ar putea fi scutite de plata a 1500 de euro pe an.

De asemenea, bugetul de stat va suferi o pierdere de aproximativ 10,9 miliarde de euro pe an.

Această taxă ar putea fi eliminată în proporție de 90%. Ea urmează să mai fie aplicată doar persoanelor cu venituri foarte mari, aproximativ 3,5% din contribuabili.

Argumentul principal adus de cei care susțin eliminarea acestei taxe este că principalul scop al acesteia a fost să ajute statul să iasă dintr-o perioadă de criză, iar în prezent taxa nu se mai justifică deoarece nu mai există o astfel de situație.

Dacă de la plata taxei de solidaritate vor fi scutiți angajații, întreprinderile vor fi obligate să platească în continuarea. Analiștii germani susțin că eliminarea totală nu este posibilă. Pentru a evita evenutale riscuri, eliminarea se va face treptat.

Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: