Despre munca de probă – tot ce trebuie să știți
„Muncă de probă în Germania” – modul în care puteți fi păcălit de către angajator
Dacă lucrați în Germania există posibilitatea ca angajatorul dumneavoastă să vă solicite să prestați muncă de probă, neplătit, pentru a vă face o idee despre felul în care firma respectivă își desfășoară activitatea.
Trebuie să știți că munca de probă trebuie remunerată, în dreptul muncii nu se diferențiază lucrătorii germani de cei străini. În acest fel se respectă obligația de tratament egal al lucrătorilor din UE în raport cu cei germani.
Despre munca de probă si perioada de probă
Munca de probă nu trebuie confundată cu perioada de probă. Diferența dintre munca de probă și perioada de probă, este că în cazul perioadei de probă există un contract de muncă încheiat între angajat și angajator.
Mai multe informații despre munca de probă și perioada de probă gasiți accesând site-ul.
Există riscul ca această muncă de probă să fie „neserioasă” în următoarele situații:
- durează mai mult de 5 zile,
- persoanei în cauză nu i se oferă un contract de muncă provizoriu chiar daca solicită acest lucru,
- are loc înaintea interviului de angajare,
- persoana primește termene, are obligația de a respecta un anumit program de lucru;
Cum puteți rezolva această situație ?
De exemplu, dacă o persoană muncește de probă în Germania și angajatorul are beneficii de pe urma activității prestate are dreptul de a fi platit. Dacă, însă, nu primește nici-un sprijin din partea acestuia, poate acționa în justiție împotriva acestuia. În consecință angajatorul trebuie să îi plătească salariul angajatului dacă tribunalul decide că este vorba de un contract de muncă.
Mai presus de orice,dacă angajatorul decide să o concedieze, trebuie să respecte termenele legale de preaviz (4 săptămâni pentru data de 15 ale lunii sau pentru sfârșitul lunii).
Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru aici.