arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

3 lucruri importante despre concediul de maternitate și alocație

concediul de maternitate

Atunci când lucrezi în Germania trebuie să-ți cunoști drepturile ca cetățean român. Fiind parte a UE, relațiile dintre România și Germania sunt bine delimitate în ceea ce privește dreptul de a munci și alte drepturi conexe (concediul medical, concediul de maternitate, concediu de odihnă, ș.a).

Diferite servicii de stat, puse la dispoziție de către statele europene, susțin și ajută familiile cetățenilor europeni. Printre serviciile financiare cele mai importante se numără alocația pentru copii, alocația suplimentară de stat pentru copii și alocația parentală.

Știai că-ți poți recupera alocația pentru copil din Germania și Austria? Contactează-ne și îți putem oferi mai multe detalii.

Totuși, care este legătura între drepturile salariale conexe și alocația pentru copil?

1. Statul German susține angajații în creșterea copiilor

Indiferent de cetățenia lor, angajații din Germania, implicit cei români, au parte de ocrotirea statului în ceea ce privește oferirea concediului pentru creșterea copiilor.

Ce înseamnă acest concediu?

Concediul de maternitate vă oferă posibilitatea de a vă îngriji copilul și îl puteți lua până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului dvs. Bineînțeles, aveți posibilitatea de a munci în această perioadă, cu o normă de 30 de ore pe săptămână, însă nu este obligatoriu. Atât mama, cât și tatăl, separat sau împreună, pot obține concediul de maternitate sau pentru creșterea copilului. De acest tip de concediu pot beneficia și bunicii copilului, dacă aceștia locuiesc în aceeași gospodărie cu părinții acestuia.

De știut: în timpul concediului pentru creșterea copilului nu puteți fi concediat! Contractul de muncă continuă și aveți dreptul de a vă reîntoarce la locul de muncă.

Practic, în perioada concediului maternal veți fi scutit de muncă, însă nu este cazul să vorbim despre o indemnizație de șomaj. Veți putea primi o alocație parentală în timpul concediului de maternitate.

2. Protejarea financiară a părinților

Statul german nu este doar susținător cu cetățenii europeni, oferindu-le drepturi salariale, dar are și un rol protector din punct de vedere al oferirii serviciilor ce au ca scop protejarea părinților, atât înaintea cât și după nașterea copiilor.

În viziunea Germaniei, dar și a celorlalte state europene, mamele trebuie să fie protejate în cazul apariției dezavantajelor financiare. Astfel, Legea privind protecția mamelor (MuSchG) reglementează 3 instrumente (servicii) care vin în ajutorul mamelor:

 • Indemnizația de maternitate
 • Bonusul angajatorului
 • Remunerarea în cazul interdicției de a lucra în afara termenului de protecție a mamelor

În afara protecției speciale oferite mamelor, oferirea alocației pentru copii este și acesta un mijloc de protecție oferit părinților. Pentru a putea primi alocația pentru copil în Germania, sunt câteva condiții ce trebuie îndeplinite:

 • Să fiți cetățean al unui stat membru al UE
 • Să aveți domiciliul sau permis de ședere în Germania
 • Să plătiți contribuțiile sociale la stat
 • Să fiți o persoană cu drept de liberă circulație. Acesta se dobândește dacă aveți un loc de muncă sau sunteți membru al familiei unui cetățean european
Pentru mai multe informații despre aplicarea pentru alocație și acces la formulare, consultați pagina Agenției pentru Prestații Sociale Familiale.

Ce este important de menționat este diferența între concediul de maternitate și alocația pentru copil. Primul este oferit de către angajator, însă alocația pentru copil este oferită de către stat.

Alocația pentru copii fiind o resursă oferită din partea statului pentru creșterea copilului, aceasta are un regim financiar diferit, față de alocația parentală care este un mijloc de susținere a părinților singuri.

Dreptul la alocația parentală există dacă copilul are domiciliul în Germania sau unul dintre părinți este angajat în Germania. Puteți obține acest tip de alocație pentru copii dacă:

 • Nu ați lucrat mai mult de 30 de ore/săptămână în lunile pentru care ați solicitat alocația parentală
 • Aveți grijă singur de copil
 • Copilul locuiește în aceeași gospodărie cu dvs
 • Copilul are domiciliul sau permisul de ședere în Germania

3. Alocația pentru copil poate fi recuperată, chiar dacă ai avut concediu de maternitate.

Într-adevăr este posibil să îți recuperezi alocația din Germania, chiar dacă ai fost plecată sau plecat în concediu de maternitate. Argumentul acestei situații ar fi faptul că dreptul unui angajat la concediu este garantat prin lege, astfel, angajatorul este obligat să îi respecte acest drept al fiecărui angajat. Concediul de maternitate este o garanție oferită de către stat, iar acest lucru nu are nici un impact asupra recuperării taxelor pentru că și recuperarea taxelor este un drept.

Citiți informații utile despre recuperarea alocației din Germania pe blogul nostru AICI.

Oricând, poți calcula câți bani poți recupera din alocația ta din Germania folosind calculatorul MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: