arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Rambursarea taxelor pe venit din Austria

rambursarea taxelor din Austria

Poți obține rambursarea taxelor plătite la bugetul de stat pentru perioada în care ai lucrat legal în Austria. Poți recupera până la 100% din valoarea taxelor plătite pe impozite.

Pentru a vedea cum se pot obține aceste rambursări trebuie făcute câteva precizări referitoare la sistemul fiscal austriac.

Austria, la fel ca Germania, aplică o impozitare progresivă în ceea ce privește veniturile persoanelor. Altfel spus, cota de impozitare crește proporțional cu venitul, cu cât venitul este mai mare cu atât veți plăti mai mult impozit. Taxele de impozitare pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 25% -55%.

De asemenea, Legea austriacă privind impozitul pe venit, prevede că fiecare persoană este taxată pe venitul realizat în mod individual. Nu există o impozitare comună în cazul persoanelor casătorite.

Cum puteți obține rambursarea taxelor.

Puteți obține rambursarea taxelor prin depunerea unei declarații la autoritățile fiscale competente din Austria. În acest caz, autoritatea competentă este Finanzamt.

Rambursarea taxelor provine din sumele de bani care de-a lungul anului au fost încasate la sistemul fiscal austriac. Aceste sume apar ca niște avansuri fiscale. De cele mai multe ori angajatorul dvs. plătește o sumă mai mare de bani, reprezentând impozitul pe salariu.

De ce angajatorul dvs. ajunge să plătească mai mult impozit pe salariu dvs.

Calculul impozitului pe venit cade în sarcina angajatorului. Ținând cont de salariul brut cuvenit și în raport cu taxa de impozitare pentru persoane fizice, se va obține suma cuvenita sistemului fiscal ca reprezentând impoziul pe venit.

Calculul impozitului pe venit se realizează astfel:

Venitul anual x Procent – Suma fixă = Impozitul pe venit

În cazul unui venit anual de 15.798 € se aplică o rată de impozitare în procent de 20%, iar rezultatul de 959,60 € este suma care trebuie datorată la bugetul de stat, reprezentând impozitul pe venit.

De cele mai multe ori angajatorul estimează o sumă mai mare pe care ar trebui să o plătiți, și tocmai din acest motiv, la sfârșitul anului, la biroul fiscal cuantumul impozitului pe salar plătit în fiecare lună ajunge să fie mai mare.

Taxele plătite în plus la bugetul de stat pot fi rambursate printr-o simplă solicitare. Această solictare se face prin depunerea unei declarații fiscale. Declarația fiscală se poate depune și online. De cele mai multe ori procedura este simpa și rapidă.

Care sunt persoanele care pot cere o rambursare a taxelor pe impozit din Austria.

Așa cum am menționat, pot cere o rambursare a taxelor pe impozit persoanele care depun o declarație fiscală.

Sunt eligibile de a recupera taxele pe impozit persoanele:

  • care au avut venituri peste suma minimă taxabilă, din alte surse decât salariul,
  • au lucrat pentru mai mulți angajatori de-a lungul anului,
  • ale căror venituri sunt supuse impozitării,
  • care au depus activități dependente și independente;

Poți recupera până la 100% din valoarea taxelor plătite pe impozite.

Unele categorii de persoane pot recupera întreaga suma care a fost plătită la bugetul de stat. Legea austriacă a stabilit că persoanele ale căror venituri anuale nu depășesc 11.000 € sunt scutite de impozitare.

Dacă, însă, venitul anual este mai mare de 11.000 € dar mai mic de 18.000 €, se va aplica o cotă de impozitare de 20%.

În cazul venturilor anuale mai mari de 18.000 dar mai mici de 31.000 € cota de impozitare aplicată este de 35%.

Pentru veniturile cuprinse între 31.000€ şi 60.000€, cota de impozitare este de 42%.

Cota de impozitare creşte la 48%, pentru veniturile cuprinse între 60.000€ şi 90.000€, iar veniturile care depăşesc 1.000.000 € vor fi taxate cu o cotă marginală de 55%.

Găsiţi mai multe informaţii referitoare la calculul impozitului pe venit şi cotele marginale de imozitare, pe site-ul wko.at.

Actele necesare pentru solicitarea recuperării taxelor din Austria.

Pentru a face procesul de recuperare a taxelor din Austria cât mai rapid este nevoie să faci dovada reşedinţei şi a muncii. Pentru a face acest lucru este nevoie de următoarele documente:

  • Copii ale actelor de identinate,
  • Copie a formularului Lohnzettel de la fiecare angajator,

Formuarul Lohnzettel este un document eliberat de angajator care conţine informaţii fiscale referitoare la caştigurile şi impozitele reţinute de acesta. Dacă nu deţineţi acest formular sau nu puteţi lua legătura cu fostul angajator, putem solicita noi, MIGRO.RO, acest formular pentru dumneavoastră.

  • Certificatul de rezidenţă fiscală,
  • Facturi achitate în interes de serviciu.

Trebuie menţionat că fără aceste documente nu se poate întocmi o declaraţie fiscală şi implicit nu se pot obţine restituiri de taxe atunci când este cazul.

Recuperarea impozitului pe venit din Austria se face pentru o perioadă de până la 5 ani. În cursul acestui an se pot obţine restituiri de taxe dacă aţi lucrat în Austria începând cu anul 2017.

Timpul de soluţionare a cererii depuse la biroul fiscal depinde în principal de modul de lucrul specific acelui birou, dar de cele mai multe ori procentul din impozitul achitat va fi transferat în contul dumneavoastră în termen de maxim 6 luni.

Puteţi depune personal declaraţia fiscală dacă vă aflaţi pe terioriul Austriei şi sunteţi vorbitor de limbă, sau puteţi apela la serviciile unei firme de profil care să se ocupe de aceste demersuri în locul dumneavostră.

Găsiţi informații utile despre subiecte de actualitate în atricolele de pe blogul nostru MIGRO.RO.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: