arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Drepturile angajatului român în Germania

drepturi angajat

Orice angajat, indiferent de țara în care lucrează, trebuie să cunoască atât drepturile, cât și obligațiile, pe care le are la locul de muncă. În Germania, lucrează în prezent peste 450.000 de români.

Iată câteva dintre cele mai importante drepturi:

1. Dreptul de a lucra legal (cu contract de muncă)

De regulă se distinge un contract pe termen limitat de o formă nelimitată prin existența în cadrul contractului a unui element care să indice un termen.

Limitarea valabilității unui contract de muncă poate depinde de mai mulți factori. Aceștia joacă un rol important pentru consecințele legale și elementele ce definesc raportul de muncă. În cadrul contractului pe termen limitat nu este necesară denunțarea raportului de muncă din partea niciuneia din părți. Contractul încetează automat prin expirarea timpului convenit. Orice persoană are dreptul la un contract de muncă, indiferent de forma și tipul ocupației. 

Termenul poate fi îndeplinit prin atingerea scopului convenit sau epuizarea unor evenimente preconizate. Cu titlul de exemplu pot fi menționate: contractul pentru îngrijire la domiciliu, contractul de reprezentare, respectiv un contract bazat pe un proiect. 

2. Dreptul la un salariu corect

Fiecare angajat trebuie să fie remunerat pentru activitatea depusă în cadrul raportului de muncă reglementat printr-un contract de muncă. Salariul convenit între părți cade în obligația angajatorului. În funcție de domeniul de activitate angajatul poate fi încadrat într-o  grupă de salarizare.  Aceste grupe de salarizare sunt reglementate prin convenții tarifare.

În Germania sunt reglementate aproximativ  73.000 de convenții speciale, din care 400 sunt general aplicabile. Acestea sunt înscrise într-un registru de tarife și în permanență actualizate. Spre deosebire de salariul care variază lunar în funcție de timpul de muncă, venitul fix este deja stabilit.

Salariul variază raportat la tariful pe oră, la timpul lucrat pe zi și la numărul de zile de lucru pe săptămână. Aceste elemente trebuiesc specificate în contractul de muncă și în fluturașul de salariu. Toate veniturile sunt supuse impozitării către finanțe și către asigurările sociale. Acestea sunt suportate proporțional de către ambele părți. 

3. Dreptul la concediu anual de odihnă

În Germania concediul de odihnă este de 24 de zile lucrătoare pe an, zile care sunt plătite de angajator. Angajatul are dreptul de a-și lua concediul de odihnă în anul în curs sau, în condiții excepționale, în anul următor, dar numai în primul trimestru.

Pentru tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, care lucrează cu contract legal, durata concediului de odihnă poate fi prelungită cu 1-2 zile în funcție de condițiile de muncă și vârstă.

4. Respectarea timpului de lucru și dreptul la odihnă

În Germania norma de ore lucrate, pentru un program de lucru de luni până vineri, este de aproximativ 40 de ore. Există însă domenii (ex. HoReCa, sănătate, transport) unde se lucrează sâmbăta și duminica. În aceste cazuri timpul de lucru săptămânal este limitat prin lege la o medie de 48 de ore, cel mult 60 de ore, însă cu o compensație de timp liber în săptămâna următoare.

Tot prin lege este reglementată și durata maximă a unei zile de muncă. O zi de lucru nu poate fi mai mare de 10 ore în timpul săptămânii (luni-vineri) și mai mare de 8 ore în weekend (sâmbătă-duminică). Într-o zi de lucru de 6-9 ore, angajatul are dreptul la o pauză de 30 de minute. 

5. Dreptul la zile libere pentru anumite evenimente familiale

Potrivit Legii civile federale și a înțelegerilor cu angajatorul, orice angajat străin poate beneficia de până la 5 zile lucrătoare libere în cazul unor evenimente familiale (cum ar fi căsătorie, nașterea copilului, deces în familie etc.). Aceasta este perioada maximă pe care angajatorul german o poate acorda.

6. Dreptul salarial în caz de boală

Dacă intervin anumite probleme de sănătate în cazul angajatului, angajatorul este obligat să-i plătească acestuia salariul complet timp de 6 săptămâni. Dacă durata bolii se prelungește pe o perioadă mai îndelungată casa de asigurări sociale de sănătate îi va achita salariatului 70% din salariu.

De asemenea, în momentul în care angajatul se îmbolnăvește are obligația de a anunța angajatorul și de a prezenta în termen de 3-4 zile o dovadă medicală.

7.Dreptul la zile libere declarate sărbători publice

În Germania următoarele zile libere sunt declarate sărbători publice:

Neujahr (Anul nou)

Karfreitag (Vinerea Mare)

Ostersonntag (Duminica de Paște)

Ostermontag (Lunea Mare)

Tag  der Arbeit (Ziua Muncii)

Christi Himmelfahrt (Înălțarea Domnului)

Pfingstsonntag (Rusaliile)

Pfingstmontag (Rusaliile)

Tag der Deutschen Einheit (Ziua Națională)

1 Weihnachstag (Crăciun)

2 Weihnachstag (Crăciun)

Există anumite sărbători legale care diferă de la un land la celălalt. Mai multe puteți afla aici.

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

Descărcați aplicația noastră MIGRO.RO! Mai rapid, mai avantajos. Fii întotdeauna la curent!

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: