Ce înseamnă și cum funcționează Minijob-ul în Germania
Dacă lucrați în Germania, doriți să aduceți venituri suplimentare bugetului propriu și timpul liber vă permite, puteți să vă angajați la un minijob. Puteți lucra ca Minjob atât într-o firmă cât și la o familie care nevoie de ajutor la grădină sau curățenie.
Minijob-ul vă poate aduce venituri de până la 450 de euro pe lună, (5400 euro pe an) fără plata impozitului. Angajatorul nu este obligat să plătească impozit sau asigurări sociale, deoarece acestea sunt deja plătite din jobul principal.
Contractul de muncă pentru Minijob este un contract special ce presupune angajarea cu timp de lucru redus. Acesta poate fi exercitat pe tot parcursul anului sau temporar, pe o perioadă de maxim 3 luni (70 de zile).
Este important de reținut faptul că în cazul în care o persoană are deja un job, pentru a lucra cu Minijob are nevoie de acordul angajatorului principal. În caz contrar, dacă angajatorul află din diferite surse de Minijob, are dreptul de a concedia persoana respectivă pe loc, fără preaviz.
Angajatorul este obligat să anunțe acest Minijob la Minijob-Zentrale. Dacă venitul lunar depășește totuși suma de 450 de euro, se va plăti impozit și pe salariul de la Minijob.
Maximul de ore lucrate în cadrul minijobului este de 50 de ore pe lună, cu precizarea că orele lucrate la locul de muncă principal cumulate cu cele ale minijobului nu trebuie să depășească 48 de ore pe săptămână.
În cazul în care o persoană nu are un loc de muncă principal, poate exercita mai multe Minijoburi în același timp, cu respectarea venitului de 450 de euro pe lună pentru toate. În acest caz, plata asigurărilor obligatorii se va face de către angajat.
Pentru persoanele interesate de minijob în Germania, există platforme de căutare a acestor locuri de muncă precum:
Avantajele unui minijob
- valoarea brută este egală cu valoare netă, angajatul primește în mână 450 €,
- pot fi angajate persoane care au împlinit vârsta de 16 ani,
- angajatul nu plătește taxe dacă minijob-ul este singura sursă de venit,
- concediile se aplică la fel, numărul zilelor de concediu este același ca în cazul unui job fulltime.
Dezavantajele unui minijob
- persoanele angajate nu beneficiază de asigurări sociale dacă sunt angajate doar cu un minijob.
Pentru mai multe informații utile puteți accesa blogul nostru aici.