arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Ce este certificatul de bonitate-Schufa

Schufa

Ce este SCHUFA și la ce ajută sunt întrebări de care se lovesc aproape toți românii stabiliți în Germania. Dacă îți pui și tu aceste intrebări vei afla răspunsul la ele, plus alte lucruri relevante legate de acest subiect.

Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung – așa se descifrează Schufa. Este o asociație care strînge toată informația financiară despre toți locuitorii Germaniei. Ei analizează  informația salvată despre o anumită persoană și fac o concluzie despre posibilitatea persoanei de a achita un credit, cu alte cuvinte oferă un rating de credit. Când o firmă sau o bancă încheie un contract cu un client nou. Ei se adresează la Schufa, în așa mod este mai ușor pentru ei, să înteleagă dacă pot avea încredere în persoana dată.

Cum funcționează Schufa?

Se acordă un punctaj de maxim 100 de puncte care atestă că ești la zi cu toate plățile (dar, din păcate, chiar și cei mai buni plătitori nu ating punctajul maxim).

În cazul în care ajungi la 50% sau mai puțin, deja poți spune că ai probleme. Scopul inițial este acela de a fi mereu peste 95% încât să fii considerat de încredere, riscând să ajungi pe mâna firmelor de recuperare a datoriilor, nevoit ulterior să le plătești de unde ai sau nu ai.

Iată câteva din situațiile în care are loc completarea bazei de date Schufa:

  • deschiderea unui cont bancar în Germania;
  • primirea unui card de creditare;
  • adresarea la bancă după credit, sau obținerea unui credit în Germania sub orice formă;
  • primirea unui auto credit în Germania sau auto leasing;
  • contract de telefonie mobilă;
  • contractul pentru electricitate.

Ce date colectează și salvează Schufa?

În afară de datele personale – nume, data nașterii, adresă, stare civilă – în baza sa de date, Schufa salvează informația despre termenul contractelor încheiate, solicitările pentru creditare, rezilierea contractelor înainte de termen, informația despre toate plățile întârziate, deschiderea și închiderea contului bancar etc.

La calcularea punctelor se ia în considerare toată istoria persoanei cu orice instituție financiară de până atunci: în mod special toate conturile bancare deschise, felul în care au fost întreținute, creditele și împrumuturile făcute și cât de corect s-au plătit ratele. Cu cât mai multe datorii are o persoană sau a întârziat plățile, cu atât îi scad punctele. Se pot lua în calcul și achitarea la timp a facturilor de utilități, TV, telefonie etc.

Exemplu:
Să zicem că o persoană merge la bancă după câțiva ani de trai în Germania și primește refuz sau un credit cu un procent mai mare decât cel mediu oferit de această bancă. Ca răspuns cei de la bancă vor zice că „Schufa este rea”. Asta nu se datorează faptului că ei vor să dea un credit cu procente mai mari sau să ascundă motivul real de refuz al creditului, ci faptul că ei nu cunosc nimic despre acea persoană. Tot ce au aceștia este punctajul oferit de Schufa, o cifră de la 0 la 100. Cu cât mai mare este cifra, cu atât mai multă încredere vor avea firmele din Germania față de persoana respectivă.

Fiecare individ are dreptul de a solicita o dată pe an un  Schufa Auskunft  gratuit. La repetarea procedurii costul poate fi de 18-25 euro. Mai multe informații găsiți pe portalul Schufa. Pentru a obține un certificat gratuit, găsiți detalii despre procedură, aici .

În 2017, Schufa deținea informații despre peste 5 milioane de firme și peste 66 milioane de persoane. Dintre care aproximativ 10% erau negative.

După cât timp poți ieși din Schufa?

De obicei, dacă v-ați achitat de creditul luat sau abonament fără sa aveți probleme, atunci datele se șterg după un an de zile. Contractele la care ați avut probleme rămân încă 3 ani de la data achitării.

Cum te poate ajuta Schufa?

Deși asociația strânge date financiare despre tine, iar acest lucru s-ar putea să nu iți placă, sunt cazuri în care strângerea acestor date te poate ajuta, dacă ai un comportament corect fațaăde furnizorii de servicii.

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

Descărcați aplicația noastră MIGRO.RO! Mai rapid, mai avantajos. Fii întotdeauna la curent!

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: