arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Ce ar trebui să știi înainte de a pleca la muncă în Germania?

Continuăm cu informații utile referitoare la una din țările în care majoritatea imigranțiilor români se îndreaptă.

Germania se află în topul preferințelor românilor care aleg să plece la muncă în străinătate datorită nivelului ridicat de trai, a sistemului medical foarte bine pus la punct, dar și a seriozității și rigurozității prezente în rândul angajaților la stat. Foarte mulți dintre românii care muncesc în Germania se întorc acasă din diverse motive după o perioadă acasă.

Dacă te afli printre aceștia, și vrei să pleci din Germania. Nu uita să-ți rezolvi toate lucrurile care mai târziu ți-ar putea crea probleme sau pe cele care te pot ajuta să-ți transferi drepturile câștigate în România.

Locuri de muncă

Dacă te-ai hotărât să pleci în Germania să muncești, dar încă nu ți-ai găsit loc de muncă, cel mai sigur loc în care poți să verifici ofertele angajatorilor nemți este site-ul  Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Acolo vei găsi job-uri actualizate permanent din domenii variate, începând de la agricultură și construcții, până la domeniul medical și cel educațional. Verifică regulat ofertele publicate pe site și citește cu atenție toate condițiile prezentate de către angajator.

Salarii și condiții de muncă

În timp ce în alte țări europene, salariul minim nu este întotdeauna suficient pentru a acoperi toate cheltuielile lunare, in Germania nu se întamplă acest lucru.

O persoană singură care primește la finalul lunii o suma apropiată de salariul minim pe economie va putea sa își achite facturile.

Condițiile de muncă din Germania sunt bune, angajații lucrând între 38 si 42 de ore săptămânal și beneficiind de cel puțin 20 de zile de concediu.

Deși minimul stabilit prin lege este de 20 de zile și majoritatea firmelor stau aproape de acest număr, există companii nemțești care oferă până la 30 de zile de concediu de odihnă.

Salariul minim legal în Germania este de obicei negociat la fiecare doi ani. În 2020, valoarea brută a fost de 9,35 EURO pe oră. Cu toate acestea, la 1 ianuarie 2021, a existat o creștere, iar salariul minim actual în Germania este de 9,50 EURO brut pe oră. Anumite grupuri profesionale sunt supuse unor reglementări diferite.

În unele industrii, salariul minim legal se v-a schimba nu numai de la 1 ianuarie. Sectorul medical se poate aștepta la o creștere pe tot parcursul anului.

Pentru anul 2021, personalul medical va primi o indemnizație specială de 70 EURO / lună. Anul 2022, această sumă va crește la 120 EURO / lună.

În plus, se preconizează că remunerația stagiarilor va crește în 2021: de la 515 EURO la 550 EURO / lună.

Șomerii din alte țări au automat dreptul la salariul minim legal sau la salariul minim sectorial dacă încep să muncească în Germania. Sporurile vor fi plătite în plus față de salariul minim. Bacșișul nu este considerat remunerație. Trebuie să primiți de la angajatorul dumneavoastră minimum 9,50 euro pe oră lucrată.

Ce puteți face dacă angajatorul nu vă plătește salariul minim?

În termen de trei ani puteți revendica la o instanță din Germania competentă în dreptul muncii plata salariului minim de către angajatorul dvs. Orice înțelegere cu privire la un termen mai scurt nu va produce efecte.

Această prevedere nu se aplică salariilor minime sectoriale în legătură cu care se vor respecta termenele prevăzute în contractul de muncă semnat.

Cine controlează dacă angajatorul dumneavoastră plătește salariul minim?

Garda Financiară Muncă la Negru (FKS) din cadrul Autorității Vamale. Dacă aceasta constată că  nu s-a plătit salariul minim, angajatorul este pasibil de amendă de până la 500.000 euro.

Cât costă chiria în Germania?

Atunci când pleci la muncă în străinătate, închirierea unei locuințe reprezintă unul dintre principalele aspecte.

În Germania, conform unui raport al Destatis Statisches Bundesamt, există peste 18 milioane de clădiri pentru locuit, cu aproape 39 milioane de apartamente. Peste 54% dintre apartamentele de pe teritoriul statului german sunt închiriate. Spre exemplu, în Berlin 8 din 10 locuințe sunt închiriate.

Prețul unei chirii variază dacă apartamentul este mobilat sau nemobilat. Dacă apartamentul este mobilat, prețul chiriei este mai mare. Tot mai mulți proprietari oferă apartamentele complet mobilate. În Berlin peste 35% din apartamente sunt mobilate, în Frankfurt peste 45%, iar în Stuttgart peste 60%.

Dacă ai muncit deja în Germania, te-ai întors și ai dori să-ți recuperezi taxele, noi își stăm la dispoziție.

Puteți descărca aplicația noastră aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: