Brut și net – diferențe și impozitarea salariului
Pe fluturașul de salariu, toate facturile și declarația dvs. fiscală, se face distincția între brut și net. Mulți angajați observă această diferență în fiecare lună pe extrasul lor bancar atunci când își dau seama ce rămâne după impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale.
Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu diferența dintre salariul dvs brut și net, vom explica ce înseamnă acești termeni în acest articol.
Diferența între salariul brut și net
Atunci când devii angajat sau doar îți continui cariera, trebuie să fii informat din toate punctele de vedere, în special despre salarizare. La semnarea contractului, vei vedea în conținutul contractului salariul tău brut. Ce înseamnă salariul brut?
Salariul brut cuprinde suma veniturilor realizate de către salariat pe fiecare loc de realizare a venitului. Prin loc de realizare a venitului se înțelege persoana fizică ori juridică ce are calitatea de angajator sau entitate asimilată angajatorului.
Practic, brutul reprezintă suma de bani specificată în contract din care se vor scădea contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul către stat. Contribuțiile pe care le plătim către stat sunt:
- (CAS) Contribuția pentru pensii – 25%, datorată de către angajat
- (CASS) Contribuția pentru sănătate – 10%, datorată de către angajat
- (CAM) Contribuția asiguratorie pentru muncă – 10%, datorată de către angajator
În afară de contribuțiile de mai sus, angajaților li se reține din salariu și impozitul pe venit, în valoare de 10% din suma rămasă după reținerea contribuțiilor la stat.
Pentru a afla care este salariul brut minim pe economie, apasă aici!
Salariul net este salariul pe care îl primești în mână, după reținerea taxelor de către stat. În funcție de cum negociezi salariul brut cu angajatorul tău, se va stabili și salariul net.
Taxele reținute dintr-un salariu brut reprezintă aproape 45%, această pondere fiind mai mare în România, decât în alte țări europene. Totuși, pentru a ști ce înseamnă 45% și cum să îți calculezi salariul net din cel brut, haideți să analizăm un exemplu concret, mai jos.
Cum calculezi salariul net
Alina este proaspăt angajată la o companie constructoare de mașini. Este prima dată când se angajează. Ea a reușit să negocieze cu angajatorul un salariu de 3800 de lei în contractul său de muncă. Acum, aproape a trecut o lună de când e angajată și vrea să știe câți bani va primi în mână.
Pentru a afla acest lucru, are nevoie doar de câteva calcule simple.
Din salariul brut de 3.800 de lei, angajatul achită 25% din suma toată către CAS, adică 950 de lei. Angajatul achită și 10% din suma totală de către CASS (contribuția pentru sănătate), care în cazul nostru este de 380 de lei. La aceste sume se mai adaugă și impozitul pe venit care este de 10%, adică 247 lei. Astfel, angajatul plătește o contribuție de 1577 de lei.
La această contribuție se adaugă și contribuția asiguratorie pentru muncă care este plătite de către angajator și reprezintă, în cazul nostru, 86 de lei.
Astfel, Alina la finalul lunii va primi un salariu net de 2.223 de lei, iar pentru a-l oferi, angajatorul va achita o sumă de 1577 de lei.
Dacă nu știi câți bani vei primi în mână la finalul lunii, calculează! Cei de la eJobs au creat un calculator de salariu foarte simplu de folosit și-l poți găsi aici.
Reținerile salariale
Codul Muncii stipulează că reținerile din salariu cumulate nu pot să depășească în fiecare lună jumătate din salariul net. Astfel, dacă ați calculat care sunt reținerile salariale și ați depistat că sunt mai mari decât jumătate din salariul net, adresați-vă unui consultant legal.
De asemenea, art. 169 alin. (2) din Codul Muncii statuează că reținerile pot fi și cu titlu de daune cauzate angajatorului. Acestea se pot efectua doar dacă datoria salariatului este scadentă, exigibilă și a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.
Găsiţi informații utile despre subiecte de actualitate în atricolele de pe blogul nostru MIGRO.RO.