arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

ALOCAȚIE PENTRU COPII DIN GERMANIA ȘI ROMÂNIA

Cetățenii români au posibilitatea să primească alocația pentru copiii lor din orice țară a Uniunii Europene, inclusiv Germania. Însă, pentru a beneficia de această prestație, de obicei cel puțin unul dintre părinți trebuie să lucreze și să plătească taxe în Germania. Dar cu alocația din România ce se întâmplă? Se pot primi două alocații din două țări diferite, în același timp? Vă spunem în continuare.

În Germania, există alocație pentru copii pentru toți copiii contribuabililor. Există beneficii sociale similare în Romînia, adică alocatia de stat. Dacă un părinte român se mută în Germania, în două țări pot apărea drepturi duble la alocația pentru copii. Cu toate acestea, beneficiile sociale nu pot fi obținute din două țări în același timp. Este chiar interzis!

ALOCAȚIE PENTRU COPII PRIMITĂ DIN GERMANIA ȘI ROMÂNIA

Fiecare copil care are cel puțin un părinte care locuiește și lucrează în Germania are dreptul la alocație cel puțin până la vârsta de 18 ani și cel mult până la vârsta de 25 de ani. Dacă o relație de muncă în străinătate dă naștere unui drept dublu la alocație pentru copii, de exemplu pentru că mama și copilul locuiesc în România, dar tatăl lucrează în Germania și are o a doua casă aici, apare un așa-numit „drept concurent”. Asta înseamnă că există un drept la alocație pentru copii, pe de o parte, din cauza locului de reședință în România și, pe de altă parte, din cauza locului de muncă din Germania.

DE UNDE PRIMIȚI BANII?

Astfel de revendicări concurente sunt soluționate prin prevalența legislației UE și persoana respectivă nu va mai fi supusă legislației a două țări în același timp.

Există un sistem de clasare pentru această situație:

 • Drepturile la prestații sociale bazate pe angajare cântăresc mai mult decât drepturile la prestații sociale bazate pe un loc de reședință.
 • Dacă fondurile de sprijin din cele două țări sunt de rang egal, dar diferă în cuantumul lor monetar specific, diferența dintre beneficiile ambelor țări este compensată.

Ca exemplu:
Familia locuiește în România și primește acolo alocație de stat pentru copil (631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani). Tatăl obține un loc de muncă în Germania, se mută într-un apartament în Germania și, prin urmare, are dreptul la alocație pentru copii conform legislației germane (25O euro pe lună, per copil).

Dreptul dublu este compensat conform legislației UE: alocația din România pentru copii continuă să fie acordată, biroul german de prestații familiale nu plătește integral alocația germană pentru copii, ci așa-numita „alocație diferențială pentru copii”, adică diferența de la 631 lei (aproximativ 128 euro), respectiv 256 lei (aproximativ 52 euro), până la 250 de euro.

Dacă doriți să aflați datele când se platesc în Germania alocațiile pentru copii, în luna august, citiți aici.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PRIMIȚI ALOCAȚIE PENTRU COPII DIN DOUĂ ȚĂRI?

Persoanele care primesc alocație dublă pentru copii vor răspunde pentru două infracțiuni: frauda de beneficii și evaziune fiscală.

Dacă dintr-o eroare fiscală, se întâmplă să primiți alocația pentru copii din două țări, este foarte important să faceți o sesizare urgent la o instituție fiscală a uneia dintre țări și să cereți sistarea alocației. În acest caz, va trebui să vă asumați returnarea alocației într-una din țări, pentru toată perioada în care ați încasat banii de două ori.

Amenzile sunt aplicate în mod egal pentru evaziune fiscală și fraudă a beneficiilor, precum și închisoare de până la 5 ani dacă suma sustragetă depășește 100.000 de euro. Există și obligația de a rambursa integral suma deturnată către biroul de ajutoare familiale, ceea ce de obicei nu este posibil în rate.

ALTE INFORMAȚII UTILE DESPRE ALOCAȚIE

Alocația pentru copil (Kindergeld) este beneficiul oferit de către statul german, părinților. Pentru a solicita alocația pentru copii din Germania aveți nevoie în primul rând să puteți fi identificat prin numărul de identificare fiscală. În momentul de față, alocația – Kindergeld se plătește doar pentru 6 luni retroactiv de la data depunerii cererii. Copilul beneficiază de alocație până la 18 ani, și chiar până la 25 dacă își continuă studiile.

Alocația pentru copii se plătește indiferent de cetățenia acestora. Alocația în Germania este stabilită în legislația fiscală, și este în principiu o subvenție fiscală care se primește. Astfel, dreptul la alocația pentru copii în Germania se deduce din obligația fiscală a fiecărei persoane cu drept de rezidență.

Dacă simțiți că procesul de recuperare a alocației vă depășește, puteți apela la o firmă specializată să se ocupe de acest lucru în locul dumneavoastră. Firma noastră, Migro.ro se ocupă cu recuperarea alocației dar și a impozitului din Germania și Austria.

DOCUMENTE NECESARE

Documente personale:

 • Copii ale carților de identitate a părinților
 • Copii ale certificatelor de naștere a copilului/copiilor
 • Copie a certificatului de căsătorie/divorț
 • Dacă vârsta copilului este între 18-25 de ani, este necesar și un certificat de la școală/universitate
 • Actele doveditoare că nu primiți alte indemnizații sau beneficii din alte țări EU sau dacă este cazul suma primită
 • În cazul în care copii au stat cu bunicii sau alte rude, trebuie să anunțați

Documente de la Autoritățile Germane:

 • copii ale documentelor de intrare/ieșire din Germania (Anmeldung/Abmeldung)

Documente de la Angajator:

 • fișa fiscală –  Lohnsteuerbescheinigung de la angajator, sau ultimii 6 fluturași de salariu
 • dovada domiciliu (dacă angajatorul s-a ocupat și de cazarea dumneavoastră)

Dacă nu aveți aceste documente, putem să le obținem noi pentru dumneavoastră de la angajator.

Pentru orice fel de informație în legătură cu recuperarea alocației și a impozitului, noi vă stăm la dispoziție la:

Descărcați aplicația noastră MIGRO.RO! Mai rapid, mai avantajos. Fii întotdeauna la curent!

Puteți descărca aplicația MIGRO.RO aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: