arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Ajutorul de șomaj-Arbeitslosengeld

Agentur für Arbeit

În calitate de cetățeni români avem dreptul la ajutorul de șomaj – Arbeitslosengeld în Germania în mod egal cu cetățenii germani, dacă se îndeplinesc condițiile impuse. Instituția responsabilă pentru acordarea indemnizației de șomaj în Germania este AGENTUR FÜR ARBEIT – Oficiul pentru ocuparea forței de muncă.

Asigurarea de somaj– Arbeitslosenversicherung este obligatorie și se reține contribuabilului din salariul lunar în procent de 1,5% la care se adaugă contribuția Angajatorului – Arbeitgeber de 1,5%. În concluzie orice angajat cu contract de muncă contribuie cu 3% din salariul brut la asigurarea de șomaj obligatorie în Germania.

Pentru a primi ajutor de șomaj, ai obligația de a anunța Agenția contractului de muncă pe care îl ai. Dacă afli de reziliere cu mai puțin de 3 luni înainte, trebuie să anunți agenția în maxim 3 zile de la momentul când ai aflat. Puteți anunța telefonic la agenția locală sau online la https://www.arbeitsagentur.de./.

Cine are dreptul la ajutorul de șomaj?

Nu toţi foştii angajaţi au dreptul la şomaj. Pentru a beneficia de acest ajutor se impune o perioadă de lucru de 12 luni în ultimii 2 ani. Au dreptul la șomaj persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau cele care lucrează mai puțin de 15 ore pe săptămână, nu au împlinit 65 de ani.

Pe perioada ajutorului de șomaj, șomerii au obligația să stea la dispoziția agenției și să fie pregătiți să accepte locurile de muncă oferite de aceasta.

Cuantumul ajutorului de şomaj este între 60 şi 67% din salariul de la ultimul loc de muncă:
– 67 % din venitul net mediu pe ultimele 6 luni pentru șomerii care au copii
– 60 % din venitul net mediu pe ultimele 6 luni pentru șomerii fără copii

În plus, Oficiul pentru ocuparea forței de muncă – Arbeitsagentur vă plătește contribuțiile la asigurările de sănătate, de îngrijire și de pensie.

Dacă se constată însă că nu aveţi dreptul la indemnizația de şomaj dar veți demonstra că vă cautați un job, veți primi o alocaţie de stat de supravieţuire, numită alocaţie de şomaj de tip II.
Cuantumul acestei alocaţii este în general net inferior alocaţiei de șomaj de tip I. După încetarea alocației de tip I, un șomer primește alocația de tip II.

Documente necesare la cererea ajutorului de șomaj

 • Carte de identitate (Personalausweiss) sau paşaport (Pass) valabile
 • Anmeldung – Documentul de atestare a domiciliului
 • Contractul de muncă (Arbeitsvertrag) c
 • Copie sau declaraţia de impozit (Steuererklärung)
 • Copii diplome/certificate care atestă calificarea personală (de preferat traduse și legalizate)
 • Dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior (dacă este cazul)
 • Numărul de identificare (Identifikationsnummer)
 • Numărul de asigurări de pensii (Renteversicherungsnummer)
 • Copie demisie sau dovada inştiinţării încetării contractului de muncă
 • Numărul de cont (Kontonummer)

Când poate fi suspendat șomajul

Plata șomajului poate fi suspendată în cazul în care șomerul nu respectă următoarele condiții:

 • neanunțarea la timp a rezilierii contractului de muncă
 • dacă rezilierea s-a făcut prin demisie proprie, ajutorul se suspendă pentru 12 săptămâni iar perioada pentru care se face plata se poate reduce cu până la 25%
 • dacă rezilierea contractului s-a făcut prin concediere imediată sau pentru abateri grave, șomajul se suspendă pentru 12 săptămâni
 • în cazul în care nu faceți toate eforturile posibile pentru găsirea unui nou loc de muncă și refuzați constant joburile oferite de agenție -suspendare până la 12 săptămâni și reducerea perioadei de plată
 • dacă nu anunțați la timp modificarea situației dvs., cum ar fi schimbarea clasei de impozitare sau a situației familiale
 • dacă nu participați la cursurile de calificare sau cursurile de limba germană oferite de agenție

Ajutor de șomaj în România

Românii care după rezilierea contractului de muncă îndeplinesc condițiile pentru primirea ajutorului de șomaj în Germania, pot pleca în România. Își pot transfera dreptul la indemnizația de șomaj.

Procedura este simplă: trebuie să vă faceți înregistrarea ca viitor șomer în Germania și să solicitați la înregistrare formularul PD U. Acesta dovedește perioada lucrată în Germania și dreptul dvs. la șomaj.
Cererea o găsiți la Arbeitsagentur.

Puteți primi în continuare prestații de șomaj din țara în care ați lucrat ultima dată, pe o perioadă de 3 luni, care poate fi prelungită până la maximum 6 luni. Relația cu Arbeitsagentur trebuie să fie una de colaborare și cooperare. Trebuie să răspundeți la solicitările instituției și să colaborați cu aceasta.

Dacă lucrați ca sezonier în această perioadă, aici veți găsi un articol despre acest subiect.

Pentru întrebări suplimentare sau recuperare de taxe, vă stăm la dispoziție la numărul:

📞+40 369 805 805

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: