arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Munca prin detașare în Germania

munca prin detașare

Munca prin detașare este considerată o formă de muncă specială. Munca prin detașare înseamnă să aveți un contract de muncă cu angajatorul dumneavoastră din România. Iar acesta vă trimite, pentru o perioadă de timp limitată, în Germania să lucrați pentru un alt angajator. Toate detaliile despre munca în Germania, trebuie să le clarificați cu angajatorul din România.

Lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere

Important de știut ar fi că angajatorul din România este și rămâne angajatorul dumneavoastră pentru întreaga perioadă. Tot acesta trebuie să vă plătească și salariul.

Se recomandă să stipulați în scris cu angajatorul, ca o completare la contractul de muncă, următoarele:

  • Numele și adresa firmei din Germania unde veți munci
  • Cine este persoana dumneavoastră de contact pe durata detașării la firma din Germania?
  • Locul și durata detașării
  • Salariul: cuantum, indemnizații, bonificații, alte plăți
  • Programul de lucru
  • Concediu
  • Tipul muncii prestate
  • Compensarea costurilor suplimentare pentru drum, cazare, schimbare de domiciliu
  • Continuarea muncii după reîntoarcerea în țară

Locul dumneavoastră de muncă este doar temporar în Germania. Contractul dumneavoastră de muncă din România rămâne valabil cu toate drepturile și obligațiile care reies din acesta. Cu alte cuvinte, pentru raportul dumneavoastră de muncă se aplică în continuare legislația română.

Norme germane care se aplică pentru protecția dumneavoastră

1. Salariul minim

Salariul minim înseamnă că angajatorul din România nu vă poate plăti mai puțin decât acesta. Vă puteți informa despre salariile minime actuale din Germania.

2. Durata maximă de lucru

În Germania este reglementat prin lege numărul maxim de ore care vă este permis să-l lucrați pe zi și pe săptămână. Durata maximă a timpului de lucru nu poate depăși 8 ore pe zi. ceasta poate fi însă prelungită până la cel mult 10 ore pe zi cu condiția ca media orelor de muncă. Dar trebuie calculată pe o perioadă de 24 de săptămâni sau 6 luni, să nu depășească 8 ore pe zi. Trebuie respectate pauzele, 30 de minute dacă durata timpului de lucru este între 6 și 9 ore de lucru pe zi. Și 45 de minute dacă durata timpului de lucru depășește 9 ore.

3. Concediul minim anual

În Germania se aplică un concediu minim anual de 24 de zile lucrătoare (la 6 zile de lucru pe săptămână) sau 20 de zile lucrătoare (la 5 zile de lucru pe săptămână). Angajatorul dumneavoastră din România trebuie să vă acorde cel puțin concediul minim.

4. Legea cu privire la protecția mamelor

Concedierea în timpul sarcinii este interzisă. De asemenea, cu 6 săptămâni până la 8 săptămâni dupa naștere se aplică o interdicție de muncă.

5. Protecția muncii

De exemplu echipament adecvat în funcție de munca pe care o prestați. Se aplică, printre altele, Legea protecției muncii, Directiva privind securitatea și protecția sănătății pe șantiere și Directiva privind interzicerea muncii copiilor.

Angajatorul dumneavoastră din România este obligat să respecte aceste reglementări și nu se poate abate de la acestea.

Lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere

Angajatorul dumneavoastră sau dumneavoastră trebuie să înregistrați detașarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă din România și să solicitați Formularul A1 (anterior E101). Formularul A1 dovedește autorităților germane că detașarea dumneavoastră a fost făcută conform regulilor și trebuie prezentat în caz de control.

Formularul A1 precizează că pentru contractul dumneavoastră de muncă se aplică în continuare legislația din România. Dar și că angajatorul dumneavoastră din România trebuie să plătească lunar contribuțiile pentru asigurările sociale, de pensii și de sănătate pentru dumneavoastră.

Veți rămâne în continuare asigurat medical în România. Puteți primi de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate competentă cardul european de sănătate cu care veți putea beneficia de toate serviciile medicale necesare în Germania. Cardul trebuie  să îl solicitați personal înainte de a părăsi țara.

Puteți găsi informații suplimentare despre asigurarea socială pe durata detașării pe site-ul vămi, aici. Unii angajatori vă vor spune că o asigurare de călătorie este suficientă. Acest lucru nu este corect, aveți dreptul la toate îngrijirile medicale în Germania.

Cine suntem noi? Și cu ce vă putem ajuta?

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania sau Austria. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania și Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări taxe și impozite din Austria, returnări alocații Austria, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, taxe recuperate din Austria

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: