arrow-right-accentarrowfacebook-primaryicon-erroricon-mail-whitemapAsset 1icon-search-whiteicon-searchicon-successmailphonewarningwhatsapp-primarywhatsapp

Orele suplimentare la locul de muncă în Germania

ore suplimentare

Angajații care petrec mai mult timp la muncă decât este prevăzut în contract, pot cere compensații, adică egalizarea timpului liber. Chiar dacă ziua de lucru vă este de 8 ore, vi se poate cere totuși să lucrați suplimentar. Iată ce ar trebui să știți despre munca suplimentară în Germania și dreptul tău la compensație.

Orele suplimentare sunt atunci când lucrați mai mult decât timpul normal de lucru săptămânal permis legal (de obicei 40 de ore) sau timpul normal de lucru zilnic (de obicei 8 ore).

Programul normal de lucru poate fi repartizat diferit sau extins în limita posibilităților legale. Nu trebuie să fie întotdeauna de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Dacă există o nevoie crescută de muncă, sunt permise 20 de ore suplimentare pe săptămână. Timpul de lucru zilnic nu poate depăși 12 ore, cel săptămânal 60 de ore, inclusiv orele suplimentare.

Depășirea limitei de 12 sau 60 de ore este permisă în anumite condiții și numai în cazuri excepționale, de exemplu, în legătură cu disponibilitatea de muncă sau cu aprobarea inspectoratului de muncă.

Poți refuza orele suplimentare?

Dacă ai motive importante, de exemplu, îngrijirea copiilor sau o programare urgentă la medic, nu trebuie să lucrezi suplimentar. Motivele tale trebuie să depășească interesele companiei.

Cu toate acestea, dacă ai lucrat deja 50 de ore pe săptămână sau 10 ore pe zi, poți refuza alte ore suplimentare în săptămâna sau ziua în cauză fără justificare.

Nu trebuie să fii dezavantajat din cauza refuzului unor astfel de ore suplimentare.  În special în ceea ce privește salariul, oportunitățile de avansare și transfer. Dacă eşți concediat pentru refuzul unor astfel de ore suplimentare, poți contesta concedierea în instanță în termen de 2 săptămâni. Aici poți afla câte ore poți lucra zilnic în Germania.

Cum funcționează compensarea timpului liber?

Compensația pentru timpul liber este compensarea pentru orele suplimentare. De exemplu, dacă într-o săptămână stresantă ai lucrat cu opt ore mai mult decât s-a convenit, îți poți lua întreaga zi liberă într-o săptămâna mai puțin intensă.

Am dreptul să-mi egalez timpul liber?

În principiu, Legea privind programul de lucru (ArbZG) prevede compensarea timpului liber. Într-adevăr, limitează timpul de lucru la opt ore pe zi lucrătoare (secțiunea 3 ArbZG), dar permite și o zi de lucru de zece ore pe zi, cu condiția ca timpul mediu de lucru pe o perioadă de șase luni să fie de opt ore pe zi. Pentru ca această condiție să fie îndeplinită este nevoie de un echilibru al timpului liber.

Documentarea orelor suplimentare

În calitate de angajat, trebuie să îţi documentezi orele suplimentare. În acest scop, poți cere supervizorului o semnătură care să confirme numărul de ore suplimentare. Dacă există sistem de înregistrarea în compania ta, atunci acesta este dovada.

Se plătește compensație pentru timpul liber?

Compensația pentru timpul liber este o compensație neplătită pentru orele suplimentare. În loc de bani în plus, vei primi, de exemplu, încă o zi liberă. Plata orelor suplimentare este o opțiune alternativă. O astfel de remunerație poate fi specificată într-un contract colectiv de muncă sau individual într-un contract de muncă.

Dacă ai dreptul la compensație pentru orele suplimentare (indiferent dacă este vorba despre bani sau timp liber), fii atent la datele de expirare. Acestea pot fi reglementate în contractul de servicii sau contractul colectiv. Prin urmare, solicită rapid orele suplimentare în scris, altfel există riscul să le pierzi.

Când ar trebui să folosesc compensația pentru timpul liber?

Este la latitudinea angajatorului să decidă. De exemplu, dacă ai acumulat atât de multe ore suplimentare încât, teoretic, îţi poţi lua trei săptămâni libere, consultă-te cu șeful. 

Unii angajatori permit o astfel de compensație, alții preferă să reducă orele suplimentare săptămânal, astfel încât angajații lor să nu lipsească de la serviciu pentru o perioadă lungă de timp. Nu te poți decide singur cu privire la compensație.

Cine suntem noi? Și cu ce ne ocupăm?

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care va-ți gândit să încercați lucrul în Germania sau Austria. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania și Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania Recuperare taxe și impozite, recuperarea impozitului din Germania, returnări taxe și impozite, returnări taxe și impozite din Germania, returnări alocație Germania, taxe recuperate din Germania, returnări taxe și impozite,returnări alocație Germania

RECUPEREAZĂ-ȚI TAXELE CU MIGRO.RO ACUM

Este dreptul tău și ai doar de câștigat. Lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vreau să fiu contactat telefonic: