5 lucruri de știut înainte de a începe munca în Austria.
Orice cetățean al Uniunii Europene are dreptul să-și caute un loc de muncă într-o altă țară UE, să primească aceeași asistență de la oficiile naționale de ocupare a forței de muncă ca și cetățenii țării gazdă și să rămână în țara gazdă o perioadă suficient de lungă pentru a căuta un loc de muncă. De asemenea, cetății UE au dreptul să solicite un loc de muncă într-o țară europeană și să fie recrutat.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă într-o țară din Uniunea Europeană, cum ar fi Austria, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști.
Noi, le-am selectat pe cele principale și am compus o listă din 5 lucruri de știut înainte de a începe lucrul în Austria.
1. EURES – te poate ajuta să-ți găsești un loc de muncă în Austria legal
EURES este o rețea de servicii de ocupare a forței de muncă care cuprinde toate țările din UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. La nivel european, rețeaua este coordonată de Biroul european de coordonare (ECO) înființat în cadrul Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene.
Dacă alegi să apelezi la EURES, specialiștii lor te pot ajuta cu:
- Corelarea locurilor de muncă vacante și a CV-urilor de pe portalul EURES
- Informații și îndrumări, precum și alte servicii de sprijin pentru lucrători și angajatori
- Accesul la informații privind condițiile de viață și de muncă în statele membre ale UE, cum ar fi impozitarea, pensiile, asigurările de sănătate și asigurările sociale
- Servicii de asistență specifice pentru lucrătorii frontalieri și angajatorii din regiunile transfrontaliere
- Sprijin pentru anumite grupuri în contextul de EURES Targeted Mobility Schemes
- Asistență pentru evenimente dinamice de recrutare prin intermediul platformei „Zilele europene (online) ale locurilor de muncă”
- Informații cu privire la asistența oferită după recrutare (cum ar fi cursuri de limbă și sprijin pentru integrare în țara de destinație) și accesul la aceasta
Pentru găsirea unui loc de muncă în Austria, puteți să consultați ghidul EURES aici.
2. S-ar putea să ai nevoie de permis de ședere
Românii care doresc să lucreze în Austria trebuie să obțină permisul de ședere și o autorizație de angajare înainte de a începe munca efectivă sau doar de aprobare de muncă în Austria, dacă este vorba de activități cu caracter sezonier.
Fiind cetățeni români, adică parte a UE, trebuie să depuneți o cerere la Autoritatea competentă din Austria, dacă intenționați să rămâneți mai mult de 3 luni pe teritoriul Austriei.
Pentru a obține permisul de ședere trebuie să dețineți un certificat de siguranță. Acest act premergător obținerii aprobării de muncă este solicitat de către viitorul angajator și se eliberează de Oficiile Regionale ale Forței de Muncă.
Această aprobare dă dreptul lucratorului străin să obțină o angajare legală în cadrul unui loc de muncă anume, solicitat de viitorul angajator.
Citește mai multe despre dreptul de ședere în Austria, AICI.
3. Nu uita să te înregistrezi la Bundespolizeidirektion
Ce este Bundespolizeidirektion? Dacă ajungi în Austria și îți vei prelungi șederea peste termenul de 3 luni, probabil că deja ai un domiciliu stabil sau un spațiu în care vei locui acea perioadă de timp.
În termen de 3 zile de la stabilirea ta în apartament, trebuie să te înregistrezi la o autoritate competentă din cadrul Serviciului Federal al Poliției, adică Bundespolizeidirektion.
Vei avea nevoie de următoarele acte:
- un formular de înregistrare a şederii – Meldezettel (care se obţine de la autorităţile de înregistrare relevante, sau de pe Internet),
- Paşaport / buletin
- certificat de naştere
- formularele de înregistrare a şederii pentru toate celelalte locuri de reşedinţă.
4. Cele mai populare domenii pentru muncă
La fel ca multe țări din UE, Austria se orientează mai mult spre o economie bazată pe servicii. Deși există încă o prezență industrială mare în țară. În prezent, cele mai frecvente locuri de muncă pentru lucrătorii străini care locuiesc în Austria se găsesc în următoarele sectoare:
- Turism
- Cercetare
- Electronică
- HoReCa
- Constructoare de mașini
- Industrie alimentară
- Industrie chimică
Austria este o destinație populară pentru cei care își doresc un job în străinătate. Având o varietate de locuri de muncă disponibile și numeroase beneficii. Austria atrage numeroși potențiali muncitori din alte țări, iar România nu este o excepție.
5. Încearcă să înveți limba care se vorbește în Austria
Limba națională a Austriei este germana, iar în orașele mari ale Austriei se vorbește și puțin engleza. Germana este, de asemenea, limba de lucru a multor birouri la nivel național. Din această cauză, este important să cunoști puțin limba germană atunci când aplici pentru un loc de muncă în Austria.
Dacă deții un Österreichisches Sprachdiplom Deutsch sau o altă calificare lingvistică valabilă de competență în limba germană, poate fi un avantaj în căutarea unui loc de muncă în Austria.
6. Poți recupera taxele!!!
Deși am zis că vor fi doar 5 lucruri de știut, vă oferim pe post de bonus și lucrul numărul 6.
Odată ce devii muncitor legal în Austria, la întoarcerea în țară sau în timpul șederii tale acolo, poți aplica pentru recuperarea taxelor!
La ce te ajută această recuperare?
În primul rând, vei primi o sumă de bani în plus. Ceea ce înseamnă că-ți poți suplini contul de economii sau poți planifica o vacanță împreună cu familia ta.
Cum poți recupera taxele și ce trebuie să faci?
Recuperarea taxelor este un proces complex, deseori este abandonat de cetățenii austrieci deoarece nu reușesc să țină pasul cu prevederile legislative. Partea bună este că există companii specializate care se ocupă cu recuperarea taxelor din Austria (și din străinătate).
Noi suntem o companie specializată în acest domeniu. Te putem ajuta să-ți recuperezi impozitul și alocația din Austria și Germania. Tot ce depinde de tine este doar apelul către noi. Cam atât. De restul ne vom ocupa noi.
Contactează-ne și hai să discutăm mai multe!