Totul despre indemnizații pentru creșterea copiilor în Germania
În Germania la fel ca în multe alte state se ocrotește și se sprijină familia. Sprijinul oferit de statul german apare sub forma de indemnizații pentru creșterea copiilor. Ca indemnizații pentru creșterea copiilor se disting Elterngeld sau alocație pentru părinți și Elternzeit sau concediu parental.
Elterngeld – alocația pentru părinți
De această indemnizație beneficiază și familiile de români stabilite în Germania care lucrează legal, sunt șomeri sau lucrează ca PFA, sau chiar în cazul în care studiază în Germania și nu au lucrat.
Important de menționat încă de la început este faptul că pe lângă părinții naturali sau adoptivi, au dreptul la această indemnizație și alte rude până la gradul trei (unchi, mătuși sau bunici).
Pentru a beneficia de indemnizație pentru creșterea copiilor trebuie să fie întrunite următoarele condiții:
- părinții să locuiască împreună cu copiii,
- familia are reședința sau locuința în Germania,
- veniturile să fie mai mici de 500.000 de euro pe an (250.000 în cazul familiilor monoparentale),
- să nu lucreze mai mult de 30 de ore pe săptămână.
Indemnizația poate fi plătită oricăruia dintre părinți, aceștia putând alege între:
- Elterngeld – indemnizația de bază care se plătește pe o perioadă de maxim 14 luni dacă se împarte între părinți.
Elterngel este o indemnizație prin intermediul căreia sunt sprijiniți părinții și tinerele familii. Acest beneficiu se acordă în primele 14 luni după nașterea copilului, părințiilor care decid să își crească singuri copii fără să apeleze la serviciile unei creșe.
Unul dintre părinți poate primi indemnizație pe minim două luni sau maxim 12 luni. Părinții care locuiesc singuri au dreptul să primească indemnizație pe toată perioada de 14 luni. Valoarea minimă a acesteia este de 300 de euro, iar cea maximă de 1800 de euro.
Familiile mai numeroase, în care familia mai are un copil cu vârsta mai mică de trei ani sau doi copii sub vârsta de șase ani, avor primi în plus un așa-numit bonus pentru frați de 10%, cu valoarea minimă de 75 de euro. În cazul nașterilor multiple, valoarea indemnizației crește cu 300 de euro pe copil.
Despre Elterngeld Plus
- Elterngeld Plus – este o nouă variantă a indemnizației cu o perioadă de timp dublă, de maxim 28 de luni.
Un părinte poate obține indemnizație pe minim patru luni sau maxim 24 de luni. În cazul părințiilor care locuiesc singuri perioada crește până la 28 de luni. Valorile pentru această indemnizație sunt la jumătate, respectiv minim 150 de euro și maxim 900 de euro.
În funcție de veniturile nete din ultimele 12 luni se poate calcula indemnizația ca o rată procentuală de înlocuire a venitului pierdut.
- se va calcula 65%, pentru veniturile nete mai mari de 1200 de euro
- se va calcula 67%, pentru veniturile nete între 1000 și 1200 de euro
- iar pentru veniturile nete mai mici de 1000 de euro, procentajul poate crește până la 100%
Lista cu instituțiile responsabile pentru depunerea cererii Elterngeld poate fi consultată aici.
Pentru a beneficia de Elterngeld este nevoie să fie depusă o cerere în scris și separat pentru fiecare părinte precizând perioada pentru care se solicită.
Ulterior poate fi modificată perioada cererii dar adăugând doar perioada pentru care nu s-a primit plata indemnizației.
Cererea trebuie depusă în maxim 3 luni de la data nașterii copilului. Trebuie să știți că nu există formulare standar pentru acordarea acestei indemnizații.
Documentele necesare diferă de la un Land la altul. La fel și instituțiile responsabile. Pentru a găsi instituția responsabilă din fiecare Land accesați Familienportal.de
Elternzeit – concediu parental
Concediul parental este un beneficiu care se acordă părinților care decid să crească singuri propriul copil.
Astfel, proaspeții părinți pot beneficia de acest concediu în primii 3 ani de la creșterea copilului.
În această perioadă nu se poate primi și indemnizația pentru părinți „Elterngeld”.
În timpul concediului de creștere a copilului activitatea lucrativă este suspendată. Asta înseamnă că nu veți primi salariu dar veți primi alocație.
De precizat faptul că ambii părinți au dreptul la concediu pentru creșterea copilului. În acest fel ambii părinți pot beneficia de concediu în același timp.
Pe lângă aceasta mai există posibilitatea de a lucra cu 30 de ore/săptămână pe durata concediului.
Dacă beneficiați de concediu pentru creșterea copilului nu puteți fi concediat. Raportul de muncă este doar suspendat și dumneavoastră aveți dreptul de a vă întoarce la locul de muncă.
Pentru a beneficia de acest drept este necesar să îndepliniți următoarele condiții:
- părinții să locuiască împreună cu copiii,
- educația și creșterea copilului să fie făcută de părinți,
- să nu lucrați mai mult de 30 ore/săptămână.
Este important de menționat că pot beneficia de concediu de creștere nu doar părinții ci și buncii copilului. Acest drept se acordă buncilor dacă aceștia locuiesc în aceeași gospodărie cu nepotul și se ocupă de creștrea și îngrijirea acestuia.
Pentru a beneficia de concediu de creștere trebuie să depuneți o cerere în acest sens angajatorului dumneavoastră. Cererea trebuie depusă cu cel mult 7 săptămâni înaintea începerii concediului.
Pe lângă aceste indemnizații pentru creșterea copiilor, statul german sprijină familiile și prin alte modalități. Mai multe informații despre celelalte beneficii puteți accesa blogul nostru aici.